05 Eylül 2023 04:55

Artemis işçisi kazandı, Erkaplan işçisi mahkeme yolunda

Antep Başpınar OSB'de süren işçi direnişlerine dair gelişmeler işçilerin mücadelesiyle sonuçlanmaya devam ediyor. Artemis'te talepler kabul edilirken, Erkaplan'da ise hukuki süreç başladı.

Fotoğraf: Mazlum Ayçiçek/EVRENSEL

Paylaş

Deniz KAR
Antep

Ek zam için mücadele eden Artemis işçileri kazanımlarla işbaşı yaptı. Sendikal hakları için direnen Erkaplan işçileri mücadelelerine hukuki yollarla devam edecek. Gaziantep Başpınar OSB’de ağustos ayı boyunca süren ek zam mücadelesinde iplik ve dokuma fabrikalarında işçiler, aylıklarını yükseltmeyi başardı. Kazanımla biten mücadelelerin sonucunda OSB’de mücadele eden işçilerin aldığı ücretler fiilen taban aylık uygulamasına dönüştü. Bunun olmadığı fabrikalarda işçiler fabrika yönetimleri üzerinde baskı kurmaya çalışıyor. Zammın yetersiz kaldığı fabrikalarda birleşip mücadele etme tartışmaları sürüyor.

TALEPLER KABUL EDİLDİ

Ağustos ayında Erkaplan Halı ve Artemis Halı işçilerinin direnişleri haftalar sürdü. 15 Ağustos’ta ek zam için iş bırakan Artemis Halı işçileri iki hafta boyunca fabrika önünde bekledi ancak patron işçileri muhatap almadı. Geçtiğimiz hafta işçilerle görüşen iş yeri yönetimi işçilerin talepleri doğrultusunda adımlar attı, işçiler aralarında yürüttükleri tartışmalarla işbaşı yapma kararı aldı. İşçilerin bir kısmı işbaşı yaparken, bir kısmına sonraki hafta işbaşı yapacağı söylenmişti. Pazartesi günü kalan işçiler de işbaşı yaptı ve ücretlerde sağlanan artışla üretim başlamış oldu. Alınan zamla birlikte telcilerin sabit aylığı 15 bin 500, halfelerin sabit aylığı 17 bin 500 liraya çıktı. Primlerle birlikte işçiler aylıklarının istedikleri düzeyde olacağını söylüyor.

"SENDİKA İYİ BİR YOL GÖSTERİCİ"

İşçiler, direniş boyunca yaşadıkları süreci deneyim olarak nitelendiriyor. Aldıkları zamdan çok direniş boyunca yaptıkları doğru ve yanlışı tartışıyorlar. Yapılan destek ziyaretlerinin direnişlerini güçlendirdiğini belirten işçiler, BİRTEK-SEN’in de mücadele sonucu elde ettikleri kazanımdaki önemini vurguluyor. Direnişlerinin haftalarca sürdüğünü, onlar için iyi bir ders olduğunu aktaran işçiler, yine de eyleme hazırlıksız çıktıklarını söylüyorlar. Bu direnişin kendilerine pek çok şey öğrettiğini de aktaran işçiler, “Direniş ne kadar zayıflamış gibi görünse de biz kararlı şekilde bekleyince patron adım atmak zorunda kaldı. İki hafta bizi muhatap almayan patron görüşmelere başladı. Sonunda zam almayı da başardık, devamlılık ve üretim kotası primleri de eklendiğinde aylığımız istediğimiz noktaya ulaşacak. Bu işlerde sendikalı olmanın önemini de anladık. Sendika gerçekten iyi bir yol gösterici, birliğin nasıl korunması gerektiğini öğretiyor” diyor.

DAYANIŞMA DİRENİŞİ GÜÇLENDİRDİ

İşçiler direnişlerini daha fazla sürdürmenin koşullarının kalmadığını aktarıyorlar. BİRTEK-SEN öncülüğünde başlatılan kampanyanın fabrika önünde işçileri rahatlattığını belirten işçiler, çay, şeker, yemek, ulaşım ihtiyaçlarının karşılandığını ancak geçim derdinin kendini hissettirdiğini ifade ediyor. Direniş boyunca Emek Partisi’nin kentte başlattığı dayanışma kampanyasına da değinen işçiler, mahallelerden, derneklerden gelen desteği hatırlatıyor. Sevda Karaca’nın da işçilerle yan yana olduğunu aktaran işçiler, meclise verilen soru önergesini de takip ettiklerini aktarıyorlar. Sendikayla birlikte hareket etmenin faydasını gördüklerini ifade eden işçiler, “Bize sendikanın dediği her şey çıktı. Daha ilk günden neler yaşayacağımızı söylediler, hepsi gerçekleşti. Direniş boyunca hep yan yanaydık. Patron bize ‘e devlete girin sendikadan istifa edin gelin çalışın’ dedi ama biliyorduk ki sendikadan istifa edip içeri girince hiçbir güvencemiz olmayacak. Bu yüzden sendikamızla birlikte hareket ettik” diyor.

HUKUKİ YOLLARLA DEVAM EDECEK

Erkaplan işçileri 18 Ağustos’ta ek zam için dışarı çıkmıştı. İşçiler eylemlerinin daha ilk günü ek zam almayı başarmış ancak patronun, işçileri sendikadan istifa ettirme çabalarına karşı fabrika önünü direniş alanına çevirmişti. Dokuma bölümünde üretimin durduğu Erkaplan’da patron, diğer halı patronlarının kendisini sıkıştırdığını, içeriye sendikayı sokmaması konusunda uyardıklarını işçilere açıklamıştı. İşçiler fabrika önünde direnişlerini sürdürmüş, Artemis’te olduğu gibi Erkaplan’da da işçilere destek ziyaretleri yapılmış, işçilerle dayanışma örgütlenmişti. İşçilerin açtığı davaların ara bulucu görüşmelerinin başlamasıyla işçiler direnişlerini sonlandırdı. Artık işçiler mücadelelerine hukuki yollarla devam edecek.

"SONUNA KADAR HAKKIMIZIN ARKASINDAYIZ"

Ara bulucu görüşmelerinde patronun ilk teklifinin çok düşük olduğunu ifade eden işçiler, “Her işçiye çalıştığı sene başına 10 bin lira teklif edildi. Bizim içeride kıdemimiz, ihbarımız var. Sendikal tazminat alacağımız var. Asgari ücret bile 11 bin 500 lira ki bizim brütümüz bunun çok üzerinde, bize tutup 10 bin lira veriyorlar. İnsan utanır bu teklifi vermeye” diyor. İçerideki haklarından vazgeçmeyeceklerini ifade eden işçiler, ara bulucu görüşmelerinden sonuç çıkmazsa mahkemeye devam edeceklerini aktarıyorlar. Patronların sendikadan korktuğunu vurgulayan işçiler, “Bundan sonra da sendikamızla hareket edeceğiz. Sendika bizim hep yanımızdaydı biz de sendikamızın yanında olacağız. Mahkeme sürecinde de sendikamızla birlikte hareket edeceğiz” diyor. İşçiler, kendi yaptıkları eylemin sonucunda Başpınar’daki diğer işçilerin de kazandığını vurgulayarak, “Başka patronlar aynı şeyler kendi fabrikasında da yaşanmasın diye aylıkları yükseltti. Biz haklı olduğumuzu biliyoruz, hakkımızın arkasında da sonuna kadar duracağız” diye konuşuyor.

ÖNCEKİ HABER

Ukrayna, Rusya’nın Romanya’yı vurduğunu iddia etti, Bükreş reddetti

SONRAKİ HABER

Metal işçileri ne istiyor, ne yapmalı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa