06 Eylül 2023 04:49

Metal işçileri Türk Metal’in taslağına tepkili: Bu taslağı MESS mi hazırladı?

Metal işçileri Türk Metal'in hazırladığı taslağa tepki göstererek, " “Bu nasıl taslak, günlerdir bunun için mi bekledik? Bu taslağı MESS mi hazırladı?" diye sordu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Hasan KARA
Ankara

Türk Metal Sendikasının hazırladığı MESS grup toplu iş sözleşmesi taslağına tepki gösteren metal işçileri, “Bu nasıl taslak, günlerdir bunun için mi bekledik? Bu taslağı MESS mi hazırladı?​” dedi, taslağın revize edilmesini istedi.

Gazetemize konuşan bir Türk Traktör işçisi, rakamların kabul edilebilir olmadığını ifade ederek, “Burada yazanları 6 ayda bir vereceklerse ancak kabul ederiz. Ama bu kabul edilebilir rakamlar değil. Hele bir de 5 bin lirayı önden vereceklermiş. İyi de o da şu an vergi diliminden dolayı kesintiye gitmeyecek mi? İnsanla dalga geçiyor bunlar. MESS şimdi bayram ediyordur bu taslağı görünce” dedi.

"NEDEN İŞÇİNİN HİÇBİR TALEBİ TASLAKTA YOK?"

Yaklaşık 10 yıldır Türk Traktör fabrikasında çalışan bir işçi, “Yüzde 100 değil yüzde 200’ün bile bizi kurtarmadığı bir yerde bu taslak neyin nesi! Neden hiçbir talebimiz taslakta yok? Tamamlayıcı sağlık sigortasının aileleri kapsaması nerede? Vergi diliminde düzenlemeler nerede? Uyduruk enflasyon farkı ile bizi mi uyutacaklar? Bu böyle olmaz, kabul etmiyoruz. Acilen revize edilmesi lazım taslağın” dedi.

“Bu nasıl taslak, günlerdir bunun için mi bekledik? Bu taslağı MESS mi hazırladı?​” diyen bir başka Türk Traktör işçisi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Onlar hazırlasa daha iyi olurdu herhalde. Ne dediysek tam tersi olmuş. Yüzde 80 artı kıdem farkı saat ücretine yansıyacak. Onun da yaklaşık yüzde 30’u enflasyon farkı aslında. Bunun kimseye bir faydası yok. En az yüzde 150 imzalayacak şekilde olmalıydı.”

"İŞÇİYE YÜZYILIN KAZIĞINI ATTILAR"

MAN fabrikasında çalışan bir işçi, “Sözde yüzyılın sözleşmesi olacaktı. İşçiye yüzyılın kazığını attılar. Bu taslağı kabul etmiyoruz. İşçiyle dalga geçiyorlar. Yüzde 80 ile masaya mı oturulur? Yazıklar olsun bu sendikaya!” dedi.

Başka bir MAN işçisi de şunları söyledi: “Bu taslak patlar. Sendika yönetimi istifa etsin. İki yılda sadaka mı isteyeceğiz yani? Verdiğimiz aidatlara yazık. Bu parayı benden alıp MESS’e veren sendikanın adı Türk Metal’dir, böyle biline.”

Bir başka MAN işçisi taslağa ilişkin bir umudunun olmadığını ifade etti. Bu şekliyle alınacak ücretlerin de düşük olacağını anlatan işçi, çalışma koşullarının ağırlığına da dikkat çekti: “Kurtulmak lazım bu fabrikadan. Herkes artık iş arıyor bir yandan.”


TRAKYA’DA METAL İŞÇİLERİ: TASLAĞI SAKLAMALARININ NEDENİ BELLİ OLDU

Tuncay SAĞIROĞLU
Çorlu

Çerkezköy ve Çorlu’da kurulu Türk Metal’in örgütlü olduğu B/S/H ve Arçelik ile Özçelik-İş’in örgütlü olduğu Termo Teknik işçileri, sendikalarının MESS grup sözleşmesi için hazırladığı taslağı gazetemize değerlendirdi. Taleplerinin taslakta yer almadığını, yeni işçiler için yine asgari ücretin reva görüldüğünü söyleyen işçiler, “Bu taslak MESS’in taslağı gibi” dedi.

B/S/H işçisi: Fabrikada sabah işbaşı yaparken temsilciler Vardiya gazetesi dağıttı, taslaktan öyle haberimiz oldu. Günlerdir belli olan taslak bizden saklandı. Taslağa baktığımızda saklamalarının nedeni ortada. Bizim hiçbir isteğimiz taslakta yer almamış. Bu taslak işçinin değil MESS’in taslağı gibi. Biz bunu kabul etmiyoruz.

B/S/H işçisi: Taslak yine karmakarışık. Bizi salak yerine koyup anlamayalım diye rakam oyunları yapmışlar. Taslağın gerçeği yüzde 80 artı saat ücretlerine 3 lira. Yani asgari ücrete yüzde 90 zam. Yeni giren işçi asgari ücretin yüzde 8 üzerinde işe başlayacak. Yıl başında asgari ücrete gelen zamla benim ücretim kadar olacak. Yani biz yine asgari ücrete yakın çalışmış olacağız. O da taslağın hepsini alırlarsa.

B/S/H işçisi: Taslakta bizim taleplerimizin hiçbiri yok. Geçmiş dönemin kayıpları karşılanmamış. Ek zam yok. Pazarlığı olan taslakta dahi zam oranı düşürülmüş. Biz anket çalışmasında hep en üst zam oranını işaretledik. Yazılarla taleplerimizi ilettik. Bunlar yüzde 80’ni nereden buldular. Bu taslağı MESS ile birlikte hazırlamışlar. Bu böyle gitmez. Dünyanın en büyük beyaz eşya fabrikasında çalışıyorum. Çalışırken anam ağlıyor ama AVM’deki güvenlikçi kadar maaş alıyorum. Aldığım ücret ile bir buzdolabı bile alamıyorum. Oysa her gün binlercesini üretiyorum.

B/S/H işçisi: Fabrikaya gelip taslağı açıkladılar ve gittiler. Temsilciler bölümleri gezerek ücret hesabı yapıyor. Aslında temsilcileri fabrikada gezdirmemek lazım. Ama birlik olmayınca herkes çekiniyor. Bundan dolayı at oynatıyorlar.

GEÇEN DÖNEMDEN DE GERİ

Arçelik işçisi: Taslak geç açıklanınca biz de herhalde iyi bir taslak çıkacak diye beklerken dağ fare doğurdu. Aylık enflasyon bile yüzde 9 çıkarken sonraki altı aylıklar enflasyon artı 5 diyorlar. Bu mu bizi enflasyon karşısında koruyacak? Enflasyon yüzde 80-90 çıkarsa yüzde 5 ne anlama gelir. Bu da TÜİK’in enflasyonu. Biz yıllardır kaybediyoruz. 10 sene önce asgari ücretin 2-2.5 katı alırken şimdi asgari ücret bizimle yarışıyor.

Arçelik işçisi: Bu taslak geçen dönem taslaklarından dahi geri. Tamamlayıcı sağlık sigortası aileleri de kapsasın deniliyordu. Bunu bile koymamışlar. Bir de bu rakamların pazarlık payı var. Taslak yenilenmeli. Bizim taleplerimiz dikkate alınarak yeniden hazırlanmalı.

ASGARİ ÜCRET TASLAĞI

Termo Teknik işçisi: Fabrikada Özçelik-İş örgütlü. Daha önceki sözleşmelerde Türk Metal neye imza atarsa bizimkiler de ona imza atıyordu. Şimdi taslak dahi aynı. Şu an fabrikada işler yoğun. Pazar günleri işçileri mesaiye çağırıyorlar. EYT’li arkadaşları bırakmıyorlar. Onları memnun etmek fabrikada tutmak için fazladan kıdem zammı konmuş. Bu işçiler arasındaki ücret farklılığını daha da arttıracak. Yeni işçiler için asgari ücrete talim etsin taslağı bu. Biz bunu kabul etmiyoruz.

TASLAKTA NE VAR, İŞÇİYE NASIL YANSIYACAK?

Türk Metal’in açıkladığı MESS grup toplu iş sözleşmesi taslağına göre 65 TL’nin altında olan saat ücretleri 65 TL’ye çekilecek. Ardından tüm ücretlere ilk 6 için yüzde 80 zam, 20 yılla sınırlı olmak üzere, her kıdem yılı için saat ücretine 3 TL artış yapılacak. Diğer aylarda ise enflasyona dayalı zam yapılacak. Sosyal haklara ise yüzde 150 artış yapılacak. Toplam zam oranını yüzde 119.05 olarak duyuran Türk Metal eylül ayından itibaren ise 5 bin lira avans talep etti.

Taslağın işçiye yansıması ise Türk Metal’in sunduğu gibi olmayacak. Taslak aynen kabul edilse bile ‘çekme’ ile bazı işçilerin payına düşen sadece 61 kuruş olacak. İşçilerin yarısı ortalamanın altında kıdem zammı alacak. 5 bin TL’lik brüt avans ödemesinden işçinin eline geçecek net tutar 3 bin 64 TL olacak. Vergi diliminin yüzde 15’te sabitlenmesi talebinin de yer almadığı taslağa göre net ücretlere istenen zam oranı yüzde 53 ila yüzde 93 arasında.

ÖNCEKİ HABER

CHP Milletvekili Kayıhan Pala’dan yanıtlanmayan önergeler için çağrı

SONRAKİ HABER

Kürt Edebiyatçılar Derneği: Yazar Menaf Osman serbest bırakılsın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa