06 Eylül 2023 04:10

Sputnik grevi: Direneceğiz, kazanacağız 

"Direnişimizin, yıllardır örgütsüzlük nedeniyle sefalet koşullarında yaşayan gazetecilere bir örnek olacağına inanıyoruz. Haber alma hakkının gasbedilmesine karşı tüm halkı yanımızda görmek istiyoruz"

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Sputnik’te sendikalaştıkları için işten atılan, grevdeki gazeteciler

Merhaba,

Sputnik Türkiye’de bir şeyler oluyor. Geçtiğimiz yıl ağustos ayında başladığımız sendikal örgütlenme, ocak ayında nihayete ulaştı ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) iş yerinde yetkiyi aldı. Sputnik, yetkiye itiraz etmedi ve toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmeleri başladı. Süreç boyunca 10 görüşme yapıldı, bazı maddelerde uzlaşıldı, hatta bu maddeler tutanak altına bile alındı. Ne var ki işveren bir noktada masadan kalktı ve biz de sendikalı çalışanlar olarak 24 Temmuz’da grev kararımızı astık.

İyi niyet göstergesi olarak, işverenin bizimle diyalog kurmasını beklerken 7 Ağustos’ta 24 kişi işten çıkarıldı. Grev kararımızı astıktan sonra, tamamı sendikalı olan 24 kişinin işten çıkarılması anayasal bir suç.

AYLIK KİRASI 600 BİN LİRA

Ekonomik gerekçeleri ortaya süren şirket, temmuz ayının başında aylık kirası 600 bin lira olan Süzer Plaza’ya taşındı. Bizim ise TİS’te istediğimiz zam ve yan hakların aylık ek maliyeti bunun altında… Türk yöneticilerimizden baskı, tehdit ve mobbing gördük. İşten çıkarılmamızın ardından 17 Ağustos’ta, işten çıkarılmayan sendikalı arkadaşlarımızın da katılımıyla greve başladık. İçeride grev kırıcılar var.

GREV TV

Biz de buna karşı hem sesimizi duyurmak, hem ‘Sputnik biziz’ demek, hem de halkın haber alma hakkını korumak adına Grev TV’yi kurduk. Her gün grev alanından yaptığımız yayınlarla gündemi aktarmaya devam ediyoruz. Birlikteliğimizden doğan gücümüz, bizi neşeli kılıyor. Öfkeliyiz çünkü hukuksuz biçimde işten çıkarıldık ama neşeliyiz çünkü haksızlığa karşı birlikte direniyoruz.

Tek ve haklı bir talebimiz var; sendikalı biçimde sevdiğimiz işlerimize geri dönmek. Basının içinde bulunduğu bu durumda, özgürce gazetecilik yapabildiğimiz işimize dönmek ve insanca yaşayarak üretmeye devam etmek istiyoruz. Direnişimizin, yıllardır örgütsüzlük nedeniyle sefalet koşullarında yaşayan gazetecilere bir örnek olacağına inanıyoruz ve haber alma hakkının gasbedilmesine karşı tüm halkı yanımızda görmek istiyoruz.

Dirençliyiz çünkü birlikteyiz, kazanacağız çünkü dirençliyiz.

ÖNCEKİ HABER

Depremzede üretici köylüler: Borç içindeyiz, ayakta duracak halimiz kalmadı

SONRAKİ HABER

Zamlar, baskıcı aileye bağımlığı artırıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa