Putin ve Xi Jinping G20 zirvesinde yok
Hindistan’da hafta sonu yapılacak G20 zirvesine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping katılmıyor.
Fotoğraf: Imtiyaz Khan/AA
Hindistan’da 9-10 Eylül’de düzenlenecek G20 liderler zirvesi öncesi başkent Yeni Delhi’de hazırlıklar devam ederken güvenlik önlemleri artırıldı. Hindistan polis yetkilisi, 50 binden fazla polisin G20 liderler zirvesi için görev yapacağını bildirdi. Hindistan Ulusal Güvenlik Muhafızlarının güvenliği sağlama hususunda polis kuvvetlerine destek vereceği bildirildi.
The Press Trust of India (PTI) haber ajansına göre, Hindistan Hava Kuvvetleri, Yeni Delhi ve çevresinin güvenliğini sağlamak için savaş uçakları, radar ve antidrone sistemlerinin yanı sıra karadan havaya füze sistemleri konuşlandırdı. Yetkililer, başkentte herhangi bir sokağa çıkma yasağının uygulanmayacağını ancak 8-10 Eylül’de bazı bölgelerde seyahat kısıtlamaları uygulanacağını açıklamıştı. G20 zirvesine geri sayım sürerken Rusya ve Çin liderlerinin zirveye katılmaması gündemin ön sıralarında. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ardından Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in de 9-10 Eylül’de Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de düzenlenecek G20 liderler zirvesine katılmayacağı bildirildi. Şi, G20 liderler zirvelerinin yıllık düzenli gerçekleştirildiği 2008’den bu yana toplantılara bizzat katılmayan ilk Çin Devlet Başkanı olacak. Eşinin kovid19 testi pozitif çıkan ABD Başkanı Joe Biden’ın ise şimdilik zirveye katılması bekleniyor.
HİNDİSTAN: BİZİMLE İLGİSİ YOK
Hindistan’ın Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar ANI haber ajansına verdiği demeçte, Putin ve Xi’nin zirveye katılmayacak olmalarının ülkesiyle hiçbir ilgisinin bulunmadığını söyledi. ANI’ye verdiği mülakatta Şi ile Putin’in zirveye katılmamalarının Hindistan’a yönelik bir dargınlığın sonucu olup olmadığının sorulması üzerine Jaishankar “Hayır hayır, bunun Hindistan’la herhangi bir ilgisi olduğunu düşünmüyorum. Verdikleri karar ne olursa olsun bunu en iyi kendileri bilir. Sizin öne sürdüğünüz türden bir şey hiç görmüyorum” dedi. Putin ve Şi’nin zirvede yer almamasının konsensüsün oluşmasını ve zirvenin sonuç bildirgesini etkileyip etkilemeyeceği sorulan Hindistan Dışişleri Bakanı Jaishankar “Şu anda müzakere ediyoruz. Saat dün işlemeye başlamadı” dedi. (DIŞ HABERLER)
HİNDİSTAN’IN ADI MI DEĞİŞİYOR?
Hindistan'ın G20 davetiyesinde ‘Bharat’ adını kullanması, ülkenin İngilizce ismini resmi kullanımdan çıkarabileceği söylentilerine neden oldu. Dünya liderlerine gönderilen davette devlet yemek davetine “Bharat Cumhurbaşkanının ev sahipliği yapacağı” belirtildi. Modi, sıklıkla Hindistan’a Bharat diye hitap ediyor. Ülkenin anayasasındaki iki resmi isminden biri olan Bharat, Sanskritçe tarihi Hindu yazıtlarından geliyor. İktidardaki milliyetçi BJP, ismin kökeninin Britanya işgaline dayanması sebebiyle daha önce Hindistan isminin kullanımına karşıtlıklarını dile getirmişti.
KİM JONG UN’UN OLASI PUTİN GÖRÜŞMESİ GERGİNLİĞİ ARTIRDI
Kuzey Kore Lideri Kim Jong Un’un ülkesinin Moskova’ya silah sağlama olasılığını ele almak için Rusya’ya gitmeyi ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’le görüşmeyi planlaması da tartışmaları büyüttü. New York Times gazetesinin Amerikalı yetkililere dayandırdığı habere göre Kim, zırhlı bir trenle Pyongyang’dan Rusya’nın Pasifik kıyısındaki Vladivostok’a gidecek ve burada Putin’le görüşecek. ABD ise Kim Jong Un’un olası Putin görüşmesine tepki gösterdi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan düzenlenen basın brifinginde konuyla ilgili soruya, “Kuzey Kore’yi, Rusya’ya Ukraynalıların ölümüne yol açacak silahlar vermeyeceğine dair kamuoyuna verdiği taahhütlere uymaya çağırmaya devam edeceğiz” yanıtını verdi. Sullivan “Şunu söyleyebilirim, kışa girerken tahıl ambarlarını ve büyük şehirlerin ısıtma altyapılarını hedef alarak başka bir ülkenin egemenlik alanlarını ele geçirmek için savaş alanında kullanmak üzere Rusya’ya silah sağlamak Kuzey Kore’ye olumsuz yansıyacak ve uluslararası toplumda bunun bedelini ödeyecekler” dedi. (DIŞ HABERLER)