Renault işçileri: Beklersek sadece kaybederiz
Türk Metal’in hazırladığı taslağa tepki gösteren Bursa’daki Renault fabrikasında çalışan işçiler, hem kendi fabrikalarında hem iş kolunda birliği sağlamanın acil bir ihtiyaç halinde olduğunu söyledi.
Ekran görüntüsü/ Renault Group tanıtım videosundan alınmıştır
Erdal KILIÇ
Bursa
Türk Metal’in MESS grup sözleşmesi taslağının taleplerini yansıtmadığını söyleyen metal işçilerinin tepkisi sürüyor. Taslağın revize edilmesi talebiyle eylemlerin sürdüğü Bursa’daki Renault fabrikasında çalışan işçiler, mücadelenin önemine dikkat çekti. “Beklersek hiçbir şey kazanamayız” diyen işçiler hem kendi fabrikalarında hem iş kolunda birliği sağlamanın acil bir ihtiyaç halinde olduğunu söyledi.
Taslağın işçilerin kayıplarına çare olmadığını belirten bir Renault işçisi, “Taslak o kadar rezalet ki üzerine konuşacak bir şey yok. Bu taslak işçileri fabrikadan uzaklaştıracak. Herkesin canı burnunda, en ağır işi yapıyoruz ama karşılığında ev kirasına, faturalara yetmeyecek bir ücret alıyoruz. Resmen kelime oyunuyla işçiyi kandırmaya çalışıyorlar, zaten alacağımızı bize lütuf gibi sunuyorlar, utanmazlar” dedi.
"NİZAM BAŞKAN ORTALARDA YOK"
Fabrikanın her yanında tartışmaların olduğunu ve tartışmalara fabrikanın insan kaynakları departmanının da müdahil olduğunu belirten Renault işçisi, şunları söyledi: “Sendika Başkanı taslak açıklandığından beri fabrikaya gelmedi. Deneyimsiz genç temsilciler geziyor ama kimseye bir faydası yok. Geçen montajdaki tartışmada hemen bir fabrika yöneticisi müdahil oldu, Nizam Başkan ortalarda yok. Sözleşme açıklandığı günden beri Emek Şube Başkanı Nizamettin Bilik’i fabrikaya bekliyoruz. Revizyon öncesi ‘Sizin bile şaşıracağınız bir sözleşme olacak’ demişti. Gerçekten çok şaşırdık. Gelsin bize nasıl olduğunu açıklasın.”
Vergi taleplerinin her konuşmada her yerde gündeme geldiğini belirten Renault işçisi, “Yeni girenlerin vergi kesintisi olmadığı için bizden yüksek maaş alanlar var, vergi düzenlemesi olmadan yapılacak taslağın imzalanacak sözleşmenin anlamı yok” dedi.
Renault işçisi taleplerini şöyle sıraladı: “Kayıpların karşılanması için sözleşme öncesi mutlaka ek zam yapılmalı ama sendikaların açıkladığı gibi avans veya mahsuplaşma olarak değil. Direkt saat ücretlerimize yansıyacak bir ek zam. İlk 6 ay en az yüzde 100 sözleşme zammı, ocakta asgari ücrete gelecek oranda koruma zammı ve verginin yüzde 15’te sabitlenmesi.”
"TEK TEK GÖSTERDİĞİMİZ TEPKİ BİZİ ZAYIFLATIR"
“Fabrikanın bütünü yangın yeri” diyen başka bir Renault işçisi de şunları söyledi: “Herkes işten çıkmayı, borçlarını, nasıl geçineceğini düşünüyor. Bir araya gelmeler arttı. Sözleşme taslağı yenilenmezse bu taslakla gelecek mart ayını hayal edemiyoruz.”
Hem fabrikasındaki hem de iş kolundaki işçilere çağrıda bulunan Renault işçisi, “Konuşmamız gereken süreci nasıl değiştireceğimiz, taslağı nasıl değiştireceğimiz. Sendikadan bekleyerek bir şey olacağı yok, bekleme süremiz doldu. Bir araya gelmemiz, üç vardiyayı bütün bölümleri kapsayacak işler yapmamız gerek. Yemekhanedeki tantanaya alışıldı. Daha fazlasını yapmamız gerekiyor” diye konuştu.
İşçilerin arasında oluşan doğal bir birliğin güce dönüşmesinin önemli olduğunu vurgulayan işçi, “Fabrika içerisinde bazen tek tek sendikacılara ve fabrika yetkililerine çıkışmalar oluyor. Tek tek gösterdiğimiz tepki bizi zayıflatıyor. Çeşitli bahanelerle işten atma ve bölüm değiştirme tehditleri yayılıyor. Yemekhane eylemi yaparken bile başlatanları takibe alıyorlar. Baskıları artırıyor, sıkılaştırıyorlar. İşten atmaların önüne geçebilmek için 2015’teki gibi birliktelikler kurmamız şart” dedi.
"BİRLİĞİMİZİ DAĞITTIK, BU HALE GELDİK"
Yine 2015’teki eylem ve sonrasındaki süreçten örnekler veren Renault işçisi şöyle devam etti: “Birlikte hareket ederken istediklerimizi tek tek alıyorduk. Ne zaman birlik bozuldu, işten atılanlara sahip çıkamayıp birliğimizi dağıttık, o zaman bu hale geldik. İşten atmaların ardından fabrikada Türk Metal yeniden örgütlenmeye başladığı ve kazanımlarımızı birliğimizin bozulmasıyla kaybetmeye başladık. Herkesin borcu, ailesi sorunları var, herkes birinden bekliyor. Onları ve olacakları düşünerek beklemekten bu hale geldik. Kimse beklemesin, yoksa ne ekimi görürüz ne de geleceği. Bulunduğumuz fabrikalarda bir araya gelip tepki göstermemiz gerekiyor.”
TASLAKTA NE VAR, İŞÇİYE NASIL YANSIYACAK
TÜRK Metal’in açıkladığı MESS grup toplu iş sözleşmesi taslağına göre 65 TL’nin altında olan saat ücretleri 65 TL’ye çekilecek. Ardından tüm ücretlere ilk 6 ay için yüzde 80 zam, 20 yılla sınırlı olmak üzere, her kıdem yılı için saat ücretine 3 TL artış yapılacak. Diğer aylarda ise enflasyona dayalı zam yapılacak. Sosyal haklara ise yüzde 150 artış yapılacak. Toplam zam oranını yüzde 119.05 olarak duyuran Türk Metal eylül ayından itibaren ise 5 bin lira avans talep etti.
Taslağın işçiye yansıması ise Türk Metal’in sunduğu gibi olmayacak. Taslak aynen kabul edilse bile ‘çekme’ ile bazı işçilerin payına düşen sadece 61 kuruş olacak. İşçilerin yarısı ortalamanın altında kıdem zammı alacak. 5 bin TL’lik brüt avans ödemesinden işçinin eline geçecek net tutar 3 bin 64 TL olacak. Vergi diliminin yüzde 15’te sabitlenmesi talebinin de yer almadığı taslağa göre net ücretlere istenen zam oranı yüzde 53 ila yüzde 93 arasında.