07 Eylül 2023 12:57

Av. Senem Doğanoğlu: Bu görüntülerle 10 Ekim Katliamı önlenebilirdi

10 Ekim Ankara Katliamı Davası’na 7 yıl sonra gönderilen, IŞİD'lilerin yer aldığı görüntüleri değerlendiren Av. Senem Doğanoğlu, "bu görüntüler sayesinde katliam önlenebilirdi" dedi.

Ekran görüntüsü, 10 Ekim davasında mahkemeye 7 yıl sonra verilen videodan alınmıştır.

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

10 Ekim Ankara Katliamı Davası’na tüm taleplere rağmen 7 yıl sonra gelen görüntüleri değerlendiren Avukat Senem Doğanoğlu, “Sanıkların birini infaz ettiği, IŞİD’in askeri kamplarında silahlı eğitim aldığı görüntüler 2014 yılında emniyetin eline geçmişti. Ancak görüntülerle birlikte tutuklanan sanıklar, 10 Ekim katliamından önce serbest bırakıldı. Oysa görüntülerdeki yerler tespit edilebilirdi. Yani bu görüntüler sayesinde katliam önlenebilirdi” dedi.

Avukat Senem Doğanoğlu, bu görüntülerin daha önce dosyaya sunulması durumunda IŞİD’li sanıkların savunmalarının tamamen çökmüş olacağına dikkat çekti. Polis operasyonunda kendisini patlatan örgütün Antep Emiri Yunus Durmaz ile birlikte Suriye’deki silahlı eğitimlerde birçok sanığın yer aldığını belirten Doğanoğlu, “Abdülmuttalib Demir sadece Yunus Durmaz’ın kız kardeşiyle evli olduğu ve diğer sanıklar da sadece Müslüman oldukları için yargılandıklarını iddia ediyorlardı. Fakat bu görüntülerde Yunus Durmaz’ın kendilerine silahlı eğitim verdiği görülüyor. Birbirlerine isimleriyle hitap ediyor, şakalaşıyorlar. Görüntüler daha dava dosyasına gelseydi, böyle savunma veremeyeceklerdi. Davada insanlığa karşı suç yönünden yargılama yapılmasını yıllardır talep ediyoruz. Özellikle firari sanık Ahmet Güneş ve diğer IŞİD’lilerin bir şahsı infaz ettiği propaganda görüntüleri çok önemli bir delil. Önümüzdeki duruşmalarda da bu konuda taleplerimiz olacak” dedi.

Öte yandan bu görüntülerin neden 7 yıldır verilmediğinin önemli bir soru olduğunu belirten Doğanoğlu, “Bu yüzde belki de başka görüntülerin de gizlendiği akıllara geliyor. Gaziantep Emniyet Müdürlüğü, Gaziantep mahkemelerinin bugüne kadar taleplerimize yanıt vermemesi, istediğimiz bilgi ve belgeleri gizlemesinin nedeni bu görüntülerle birlikte daha anlaşılır hale geldi. Çünkü bu sanıkların birini infaz ettiği, IŞİD’in askeri kamplarında silahlı eğitim aldığı görüntüler 2014 yılında emniyetin eline geçmişti. Ancak görüntülerle birlikte tutuklanan sanıklar, 10 Ekim katliamından önce serbest bırakıldı. Katliamdan 12 gün sonra aralarında beraat edilenler oldu. Oysa görüntülerdeki yerler tespit edilebilirdi. Yani bu görüntüler sayesinde katliam önlenebilirdi” diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

10 Ekim Ankara Katliamı Davası’nda avukatların yıllardır ısrarla talep etmesine rağmen gönderilmeyen görüntüler 7 yıllık dava dosyasına geçtiğimiz günlerde girmişti. Gazetemiz Evrensel'de yayımladığımız görüntülerde, 10 Ekim davasının hem yakalanan hem de firari sanıklarının bir kısmının yer aldığı net biçimde ortaya çıktı. 10 Ekim Davası boyunca “yalnızca Müslüman olduğu ve Yunus Durmaz’ın kardeşiyle evli olduğu için yargılandığını” savunan Abdulmubtalip Demir, IŞİD’le bir ilgisinin olmadığını söyleyen Talha Güneş, IŞİD’e katıldığını kabul etse de orada hiçbir Türk ile iletişime geçmediğini savunan Hacı Ali Durmaz gibi isimler görüntülerde net bir şekilde görülüyor. IŞİD’lilerin birbirlerine isimleri ve kod isimleriyle hitap ettikleri görülürken, video kaydını alan kişi daha sonra görüntüleri sileceğini söylüyor.

10 Ekim Ankara Katliamı’nın sanıklarından Ahmet Güneş, Mustafa Delibaşlar ve Ökkeş Durmaz, 25 Mart 2014 tarihinde Şanlıurfa’dan Gaziantep’e doğru giderken rutin yol kontrolü sırasında araç içinde çeşitli örgütsel dokümanlar ve araç dışında çalılıklar arasına gizlenmiş ve bu görüntülerin de yer aldığı dijital materyaller yakalanmıştı. Ancak IŞİD kamplarında eğitim aldıkları ve bir kişiyi öldürdükleri görüntülerle sabit olan IŞİD’liler 30 Haziran 2015 tarihli MİT raporuyla serbest bırakıldı. MİT’in raporunda bu kişilerin ülke içinde ya da dışında faaliyet gösteren herhangi bir terör örgütü listesinde adlarının geçip geçmediği hususunda bilgiye rastlanılmadığı ileri sürüldü.

ÖNCEKİ HABER

Zelenskiy'den AB'ye tepki: Tahıl ihracatına yönelik kısıtlamanın sürdürülmesine karşıyız

SONRAKİ HABER

GGM’de tutulan İranlı tiyatrocu sınır dışı edilmek isteniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa