08 Eylül 2023 04:49

Özçelik-iş üyesi Temsa işçileri uyarıyor: Harekete geçmezsek daha kötü olacak

Yüzde 100’lük bir zammın bile sadece 2 yıllık kayıplarını karşılayacağını belirten Temsa işçileri, “Harekete geçmezsek durumumuz daha da kötüye gidecek” diyor.

Temsa tanıtım filminden ekran görüntüsü alınmıştır

Paylaş

Mert AKYILDIZ

Adana

MESS grup toplu iş sözleşmesi kapsamında taslağını açıklayan Hak-İş’e bağlı Özçelik-İş, ilk 6 ay için saat ücretlerine 6 lira iyileştirme ve yüzde 80 ücret zammı istedi. Taslakta, diğer dönemler için ise enflasyon artı 5 istendi. Taslağın taleplerini yansıtmadığını belirten Temsa işçileri tepkili. Yüzde 100’lük bir zammın bile sadece 2 yıllık kayıplarını karşılayacağını belirten işçiler, “Harekete geçmezsek durumumuz daha da kötüye gidecek” diyor.

Mahsuplaşmaya tepki gösteren bir işçi, “Sözleşme uzayacak gibi çünkü sus payı olarak 5 bin lira avans var. Bu avans daha sonra geriye dönük kesilecek. Benim hakkım neyse eylül, ekimde al. Enflasyona yüksek puan koyun dedik. Dalga geçer gibi yüzde 5 yazmışlar. Memleketin ekonomisi böyle çalkantılı haldeyken yüzde 5 nedir?​” diye tepki gösterdi.

"BU MASADA PAZARLIK OLMAYACAK MI?"

Başka bir işçi de “Köpek gibi çalışıyoruz. İşçi adamın başka çaresi mi var? Biz böyle olduktan sonra semer vuran çok olur. İçeri öyle baskılanmış ki işçi ses çıkaramıyor. Ses çıkarsan şu ortamda işsiz kalma korkusu var” dedi. Kayıplarının büyük olduğunu ve gün geçtikçe devam ettiğini belirten işçi şunları söyledi: “Yüzde 80 nedir? Bu masa da pazarlık olmayacak mı? Bunların bu işlerden anlayan uzmanı yok mu? Sorsan en iyi sözleşme diyor sendika. 2021’de sözleşme imzalandı. Bu süreçte beyaz yaka yüzde 110 zam aldı. Bizim sendikalı olmamızın ne anlamı kalıyor o zaman. Zaten işveren asgari ücretten fazlasını veriyor. Yüzde 100 alsan anca 2021’den bu yana oluşan fark kapanır.”

"SANKİ PATRONUN SENDİKASI"

Genç bir işçi de “Yüzde 80 kabul edilebilir bir oran değil. Pazarlığı bu oranla açarsak alabileceğimiz zam ancak yüzde 40 olur. Sendika sanki bizim değil patronun sendikası gibi. Zaten sendika temsilcileri şimdi odalarından dışarıya çıkmıyorlar. Bizim fabrikada Renault’daki, Ford’daki gibi eylemler yapılmıyor. Böyle olursa durumumuz hiç iyi olmayacak” diye konuştu.

Başka bir genç işçi de “Yüzde 80 diye oran mı olur? Açacaksan yüzde 150’den aç, hiç değilse işçinin alacağı ücret artar” dedi. Ellerindeki yaraları gösteren işçi, “Bu kadar ağır koşullarda çalışıyoruz alacağımız ücret zammına bak bir de” diye tepki gösterdi.

Arkadaşlarına çağrıda bulunan başka bir işçi de “Birlik olmazsak daha zor günler bizi bekleyecek” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Ağrı'da yaşanan su sorunu Meclis gündeminde

SONRAKİ HABER

Sanatçı İrfan Ertel: Sanatımla mücadele ediyorum

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa