08 Eylül 2023 13:21

Depremzede engelli baba kız mağdur: Şubattan beri ilaç bekliyoruz

Malatya’dan gazetemize ulaşan bir hemşire, kendisinde ve babasında hipofosfatemik raşitizm hastalığı olduğunu, şubat ayından beri ilaç beklediklerini söyledi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Özlem Songül ABAYOĞLU
İstanbul

Son zamanlarda artan ilaç yokluklarına çözüm bulunamıyor. Eczacılar ilaç yokluklarının arttığına dikkat çekip önlem alınması isteyerek uyarıyor: “İlaç temininde genel bir sıkıntı var.” Sağlık Bakanlığı ise yaşanan sıkıntıya ve uyarılara genelde kulak asmıyor. Birçok hasta ise ulaşamadığı ilaçlar nedeniyle çok zor bir süreç yaşıyor.

NEREDEYSE 1 SENE OLDU

Malatya’dan gazetemize ulaşan bir hemşire ise hem kendisi hem de babasının yaşadığı sorunu anlatarak “Şubattan beri ilaç bekliyoruz” dedi. 65 yaşındaki emekli memur babası ve kendisinin doğuştan engelli olduklarını söyleyen hemşire “Benim engel oranım yüzde 57, babamın ki yüzde 50. İkimizde de hipofosfatemik raşitizm hastalığı mevcut” dedi. Babası ve kendisinin 20 yıldan fazla süredir ‘Reducto Spezial’ isimli Almanya’dan getirilen ilacı kullandığını belirten hemşire, “Bir senedir ilacımıza ulaşmakta sorun yaşıyoruz. Babamın ilacını şubat ayının sonunda benim ilacımı mayısta reçete ettirdik ancak ilacımız halen gelmedi” diye konuştu. İlacı kullanamadıklarında kemik ağrılarının arttığını dile getiren hemşire “Deprem bölgesinde zaten zor bir süreçten geçiyoruz. İlacın ücreti fazla olduğu için ücretli de alamıyoruz. Sağlık Bakanlığına sosyal medyadan ulaşarak durumumuzu ilettik. Geri dönüşler oldu ancak sorun çözülemedi. Ben hemşire olmama rağmen yaşadığım ilaç sorununu çözemedim. Yaşadığımız mağduriyetin artık giderilmesini istiyoruz” dedi.  

‘İLAÇ MEVZUATI DEĞİŞTİRİLMELİ’

Gazetemize ulaşan hemşirenin bahsettiği ‘Reducto Spezial’ adlı ilacın yurt dışından geldiği için gecikme olabileceğini anlatan İstanbul Eczacı Odası Başkanı Pınar Özcan, yurt dışından gelen ilaçlarda yurt dışı kaynaklı problemlerin yaşanabildiğini söyledi. Ancak Türkiye’de hastaların ilaç temin etmesinde bir süredir genel bir problem yaşandığına dikkati çeken Özcan, “Ülkedeki ilaç yokluğunun çözülebilmesi için kesinlikle ilaç mevzuatının değiştirilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

ÖNCEKİ HABER

G20 zirvesi bugün | Zirvede tansiyon artacak mı?

SONRAKİ HABER

Süleyman Soylu ile yakınlığıyla bilinen Ayhan Bora Kaplan gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa