09 Eylül 2023 15:56

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu hakkında soruşturma başlatıldı

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun TSK'ye ilişkin kullandığı ifadeler hakkında soruşturma başlatıldı.

Fotoğraf: TBMM

Paylaş

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu hakkında bir televizyon kanalındaki konuşmasından dolayı soruşturma başlatıldığı bildirildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamaya göre, Tanrıkulu hakkında dün TV100'de canlı yayına bağlanarak yaptığı yorumlardan dolayı Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesinde düzenlenen "Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin Kurum ve Organlarını Aşağılama" ve 216. maddesinde düzenlenen "Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama" suçlarından soruşturma açıldı.

NE DEMİŞTİ?

Tanrıkulu hakkındaki iddialara yanıt vermek için bağlandığı TV100 kanalında şu ifadeleri kullanmıştı:

"TSK'nin yaptığı her şey eleştiriden azade değil, bizle milletvekiliyiz bunları sorgularız. TSK değil mi 12 Eylül'de faşist darbeyi yapan, bu ordu değil mi 15 Temmuz'da derbe girişimi yapan."

"Takip ettiğim davalar var Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde, 15 köylüyü helikopterden atan TSK değil mi, AİHM kararıyla sabit hale gelen? TSK eleştiriden azede değil. Ordumuzdur, ordudur ama eleştiriden azade değildir. Eleştirel yaklaşırız, bizler de soru sorarız, doğru olup olmadığını sorarız. En azından TSK üzerinden bu tür şaibelerin kalkması amacıyla sorarız."

"15 kişiyi helikopterden TSK mi attı?" sorusu üzerine Tanrıkulu şöyle devam etti:

"Kim attı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararı orada, mahkumiyet kararı. 15 tane köylü, Alaca köyü, (anlaşılmıyor) jandarma tugayı, bunları mu söyleyeceğiz yani. Bu kadar köyü kim yaktı, Rusya'dan gelen ordular mı yaktı? (anlaşılmıyor) köyünü kim bombaladı, F16'lar bombaladı. Daha yeni Roboski, Uludere'de ne oldu? Rusya'dan gelen uçaklar mı, Ermenistan'dan gelen uçaklar mı bombaladı?" (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Okullarda 'ortak yazılı sınav' uygulanacak

SONRAKİ HABER

Neoliberal saldırıya emekçiler direniyor | Avrupa'nın Gündemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa