Eğitim enkaz altından çıkamadı
Deprem bölgesinde okullar hazır değil, barınma, ulaşım sıkıntısı sürüyor. Birçok kentte öğretmen açığı var. Çoğu okulda üçlü eğitim planlanıyor. 11 Eylül’den sonra sorunlar artacak.
Fotoğraf: DHA
Eylem NAZLIER
İstanbul
On bir ili yıkan depremin üzerinden 7 ay geçmesine rağmen deprem bölgesinde birçok ilde okullar hazır değil, barınma, ulaşım gibi sorunlar ortada duruyor. Deprem bölgesindeki eğitimciler okulların biriken sorunlarla açılacağına dikkat çekerek birleştirilen okullar nedeniyle bazı yerlerde üçlü eğitime geçileceğini söyledi.
ADIYAMAN: SU, GIDA VE BARINMA SORUN
Adıyaman’da hâlâ suya, gıdaya erişimde sıkıntı olduğunu, kalıcı barınma sorununun sürdüğünü dile getiren Eğitim Sen Adıyaman Şube Başkanı Abdullah Demir, “Konteynerler yetersiz. Kalıcı konutların ne zaman yapılacağı belli değil. Adıyaman’da 14 bine yakın binanın yıkılacağı ifade ediliyor” dedi. Deprem bölgesindeki öğrencilerin uzun süredir okuldan uzak olduğu için okullarına adapte olma sürecinin uzun süreceğini belirten Demir “Deprem bölgesindeki çocukların ruh hali nedir bilmiyoruz. Çocuklar okula psikolojik olarak hazırlanmalıydı ama yapılmadı” diye konuştu.
‘ÜÇLÜ EĞİTİME GEÇEN OKULLAR VAR’
Adıyaman’a atanan 1600 öğretmenin nerede barınacağının belli olmadığını, öğretmenlere konteyner kentlerin önerildiği bilgisini veren Demir “Ama konteyner kentler ne durumda bizimle bilgi paylaşmıyorlar. Adıyaman’da kiralık ev de yok. Kaç öğretmen konteynerlere yerleşebilecek onu da bilmiyoruz” dedi. Adıyaman merkezde birçok okulun birleştirileceğini dile getiren Demir, “Birleştirmeler nedeniyle üçlü eğitime geçen okullar var. Tabii bu öğrenciler ve eğitim açısından ciddi bir sıkıntı yaratacak” diye konuştu.
HATAY: ASIL SORUNLAR 11 EYLÜL’DEN SONRA
Eğitim Sen Hatay Şubesi Sekreteri Nihat Akgöl, kentteki temel sıkıntının ulaşım olduğuna işaret ederek “Şehir içi ulaşım çok zayıf. Bu öğretmen ve öğrenciler açısından da ciddi sorun” dedi. Yeni atanan öğretmenlerin barınma sorunu yaşayacağını belirten Akgöl “Depremden sonra okullara taşınan devlet daireleri bu okulları halâ boşaltmadı. Hatay henüz yeni eğitim öğretim dönemine hazır değil. Bugüne kadar hazırlıklar yapılmalıydı. Asıl sorunlar 11 Eylül’den sonra ortaya çıkacak” dedi.
MARAŞ’TA BARINMA CİDDİ SORUN
Eğitim Sen Maraş Şube Başkanı İsmail Tekardıç, kentteki barınma sorununa dikkat çekerek ekliyor: “Evi yıkılan öğretmenler için barınma büyük sorun. Ev bulunsa kiralar 15 bin TL. Sadece boş bir konteyner ise ihtiyacı karşılamıyor” dedi. Kentte 2-3 okulun bir arada eğitim-öğretim göreceğini anlatan Tekardıç, “2-3 okulun bir arada eğitim görmesi büyük bir kargaşa yaratacak. Pazarcık, Elbistan’da da okullarda büyük sıkıntılar var” dedi.
MALATYA: ÖĞRETMEN EKSİKLİĞİ VAR
Malatya’da il dışına tayin alan 2 binin üzerinde öğretmen olduğunu ama kente atanan öğretmen sayısının 570 olduğu bilgisini veren Malatya Eğitim Sen Şube Sekreteri Hüseyin İspir, “Yeni dönemde ciddi anlamda bir öğretmen eksikliği olacak” dedi. İspir, ikili-üçlü eğitim yapan okulların olacağına vurgu yaparak şunları söyledi: “Yani gün içinde bir okulda 3 farklı eğitim yapılacak. Yetersiz fiziksel koşullar eğitimi tabii ki aksatacak” dedi. Kentte 45 bin civarında ağır ve orta hasarlı bina olduğunu ama 7 ayda sadece 4 bin civarında bina yıkıldığını anlatan İspir, “Okulların yanında yıkılmayı bekleyen çok sayıda bina var. Bu koşullarda eğitim yapılması hiç sağlıklı değil” ifadelerini kullandı.