09 Eylül 2023 17:10

G20 zirvesinde savaşa taraf olma dayatması

G20 liderler zirvesinde ilk oturumun sonuç bildirgesinde Ukrayna savaşı için taraf dayatması çıktı. Ukrayna savaşıyla ilgili “Tüm devletler BM sözleşmesine uygun hareket etmeli” kararı çıkartıldı.

Fotoğraf: AA

Paylaş

G20 liderler zirvesi kapsamında dünya liderleri Hindistan’da bir araya geldi. İlk oturumun sonuç bildirgesinde Ukrayna savaşı için taraf dayatması çıktı. Ukrayna savaşıyla ilgili “Tüm devletler BM sözleşmesine uygun hareket etmeli” kararı çıkartıldı.

Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de düzenlenen zirve, Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin liderleri karşıladığı resmi törenle başladı. Zirve bugün de devam edecek. Başbakan Narendra Modi toplantının açılışında üyelere “küresel güven eksikliğini” sona erdirme çağrısında bulundu ve blokun daha temsili bir yapıya kavuşturulması amacıyla Afrika Birliğine daimi üyelik verileceğini duyurdu. Modi, konuşmasının ardından AfB Dönem Başkanı Azali Assoumani ile el sıkıştı.

PUTİN VE Şİ ZİRVEYE KATILMADI

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin zirveye katılmayacak, Çin’i  Başbakan Li Çiang, Rusya’yı ise Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov temsil edecek. Avrupa Birliği ile Arjantin, Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, İtalya, Japonya, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore, Türkiye, İngiltere ve ABD’nin yer aldığı 19 ülkeden oluşan G20’ye bu yıl, dünyanın ilk 20 ekonomisi arasında olmasına rağmen G20’de yer almayan İspanya da misafir olarak davet edildi. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez’in kovid-19 testinin pozitif çıkması dolayısıyla zirveye katılamayacağı açıklandı.

İlk oturum “tek dünya" temasıyla gerçekleştirildi. G20’nin ilk gününde sonuç bildirgesi de yayımlandı. G20 liderlerinin anlaştığı sonuç bildirgesinde Ukrayna savaşı konusunda taraf dayatması sonucu çıktı.

RUSYA VE UKRAYNA’YA TAHIL ÇAĞRISI

Bildirgenin maddeleri şöyle:

  • Ukrayna savaşı konusunda tüm devletler BM sözleşmesinin ilke ve amaçlarına uygun hareket etmeli.

  • Ukrayna’da ek toprak kazanımı için güç kullanımı ya da tehdit dili kullanılmasından uzak durulmalı.

  • Nükleer silahların kullanılması veya kullanmakla tehdit edilmesi kabul edilemez.

  • Ukrayna konusunda farklı görüşler ve değerlendirmeler mevcut.

  • 2050 yılına kadar net sıfır karbon salımı için temiz enerji konusunda yılda 4 trilyon dolar gerekiyor.

  • Rusya ve Ukrayna’ya tahıl, gıda maddeleri ve gübrenin derhal ve engellenmeden Rusya ve Ukrayna’dan teslimatının sağlanması çağrısı yapıyoruz.

  • Çatışmaların barışçıl çözümü ile diyalog ve diplomasi yoluyla krizlerin çözülmesi çabaları kritik öneme sahip.  (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Samsun’da sahte içkiden bir gün arayla 2 kişi yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

İmamoğlu: Vaadim net; CHP değişecek, Türkiye değişecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa