10 Eylül 2023 14:25

Erdoğan: Biden'la F-16'yı görüştük ama dostlar "İsveç de İsveç" diyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hindistan'da düzenlenen G20 Liderler Zirvesi'nin ardından açıklamalarda bulundu.

Fotoğraf: Arif Hüdaverdi Yaman/AA

Paylaş

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de düzenlenen 18'inci G20 Liderler Zirvesi'nin sona ermesinin ardından düzenlenen basın toplantısında konuştu. Erdoğan, "Biden’la görüşmemiz oldu. F-16 konusunu da görüştük. Maalesef işi alıyorlar, götürüyorlar İsveç’te İsveç diyorlar. Bu şekilde yaklaşım bizi üzmektedir. Böyle dendiği zaman benim vereceğim bir cevap var. Siz her şeyi ‘kongre, kongre’ diyorsunuz. Benim de kongrem var, benim kongrem TBMM" dedi. 

TAHIL KRİZİ

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Tahıl meselesinde Rusya'yı dışlayan bir sürecin sürdürülebilir olma ihtimali çok düşüktür. Karadeniz'de sükuneti bozacak, bölgede gerilimi tırmandıracak her türlü adımdan uzak durulması gerektiği kanaatindeyiz. Bugüne kadar Montrö'yü titizlikle uygulayarak ve taraflarla sürekli diyalog halinde kalarak, böyle bir duruma mahal vermedik."

"Küresel gıda güvenliğine katkı için yakın zamanda Gıda Güvenliği Çalışma Grubu'nu toplayacağız. Gerek Rusya gerek Ukrayna gerekse Birleşmiş Milletler ve uluslararası toplumla yakın temas içinde olmayı sürdüreceğiz. Zirve bildirgesinde ülkemizin tüm bu çabalarından hakkıyla bahsedildi."

"Polis koruması altında Kuran yakılması çok açık bir provokasyondur, nefret suçudur. Hiç kimse bizden buna sessiz kalmamızı bekleyemez. Ülkemizin teklif ve gayretleriyle, kutsal kitaplara saldırı, G20 bildirisinde de kınanmıştır"

"İnsanlığın ortak geleceği adına İslam düşmanlığının yükseldiği tüm ülkelerin, bu konuda artık daha kararlı politikalar izlemesi gerektiğine inanıyorum" 

"PAŞİNYAN'LA GÖRÜŞMEM OLACAK"

"(Ermenistan-Azerbaycan sınırı) Yarın büyük ihtimalle Sayın Paşinyan'la görüşmem olacak. Bölgeyi (Karabağ) sükunete davet etmekten başka çaremiz yok. Karabağ'da şu anda atılan bu adımlar, doğru adımlar değil. Bunu kabullenmek mümkün de değil. Nitekim AB üyesi ülkeler de bunu kabullenmiyor."

F-16 VE İSVEÇ'İN NATO ÜYELİĞİ

"(İsveç'in NATO üyeliği) TBMM'de bu tür bir karar geçmediği sürece benim 'evet' demem mümkün değil."

"Sayın Biden ile bir görüşmemiz ayak üstü de olsa oldu. Orada F-16 konusunu da görüştük."

"F-16 konusunda maalesef dostlar işi alıyorlar, götürüyorlar 'İsveç de İsveç' diyorlar. Bu şekilde yaklaşım, bizi ciddi manada üzmektedir."

"Bizi 50 yıldır AB üyesi ülkeler hep oyalamıştır, bugün de oyalıyorlar. Oyalasalar da oyalamasalar da Türkiye Türkiye'dir, biz yolumuza devam ederiz."

"Hem yenilenebilir enerji hem de nükleer ve hidrojen yatırımlarında önemli adımlar atıyoruz. Yenilenebilir kurulu güç bakımından Avrupa 5'incisi dünya 12'ncisiyiz. Enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji alanlarında attığımız adımlar, yıllık 90 milyon ton karbon eş değeri sera gazı emisyonunu engelledi. '2053 yılı net sıfır emisyon' hedefimiz doğrultusunda 2030 senesine kadarki emisyon azaltma hedefimizi iki katına çıkardık. Çölleşme ve erozyonla mücadelede dünyanın lider ülkelerinden biriyiz. Geniş bir alanda hayata geçirdiğimiz projelerle daha yeşil, daha temiz, daha yaşanabilir bir Türkiye ve dünya için çalışıyoruz."

"Dünya Bankası tarafından yapılan açıklama, Türkiye ekonomisine duyulan güvenin bir tezahürüdür. Dünya Bankası Grubu 17 milyar dolarlık yatırım paketinin üzerine, 18 milyar dolarlık yeni bir yatırım paketi daha ekledi. Böylece bankanın, Türkiye'de önümüzdeki 3 yıl içinde planladığı yatırımların büyüklüğü 35 milyar dolara ulaşacak. Ülkemize yönelik önyargılar kırıldıkça, Dünya Bankası'na yeni kurumlar eklenecektir. Ekonomimizdeki başarılarla birlikte uluslararası yatırımların daha da arttığını hep birlikte göreceğiz."

ERDOĞAN "DARBECİ- KATİL" DEDİĞİ SİSİ İLE GÖRÜŞTÜ

Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi kapsamında bulunduğu Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de daha önce "darbeci ve katil" olarak hedef aldığı Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile görüştü. Görüşmede, Türkiye-Mısır ikili ilişkileri, ticaret hacminin artırılması, enerji alanındaki yeni iş birlikleri ile bölgesel ve küresel meseleler de ele alındı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve MİT Başkanı İbrahim Kalın da görüşmede hazır bulundu.

"DARBECİ" DEMİŞTİ

Mısır'da 3 Temmuz 2013 tarihinde dönemin Genelkurmay Başkanı olan Sisi, Müslüman Kardeşler çizgisindeki Muhammed Mursi yönetimine darbe yapmıştı. Erdoğan, daha önce Sisi'yi, "katil" ve "darbeci" gibi ifadelerle hedef almış ve "asla görüşmem" açıklaması yapmıştı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

EMEP: Sermayeye insan gücü yetiştirmeye son

SONRAKİ HABER

Avdanlılar kömür işletmesinin faaliyetinin durdurulması kararıyla kaymakamlığa dilekçe sundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa