10 Eylül 2023 15:20

Yeşil Sol Parti “Büyük Konferansı" topladı: "Türkiyelileşmeyi anlatamadık"

HDP ve Yeşil Sol Parti'nin karma konferansında parti içi işleyişten ittifak politikalarına kadar pek çok eleştiri ve öneri değerlendirildi. Parti merkezi “Türkiyelileşmeyi anlatamadık” görüşünde.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Seçimlere Yeşil Sol Parti çatısı altında giren HDP, karma konferansını Ankara’da topladı. Son seçimlerin ardından eleştiri-öz eleştiri kapsamında yapılan halk toplantılarıyla yeniden yapılanma sürecine giren HDP, bu ay sonunda yapılması beklenen kongrede Yeşil Sol Partiye geçiş sürecini tamamlayacak.

Yeşil Sol Partinin tüzüğünde, isminde, eş genel başkanlarında ve yönetiminde değişiklikler yapılacak kongreye giden süreçte, HDP ve Yeşil Sol Parti seçmenine ve örgütlerinin görüşlerine başvuruldu. Türkiye genelinde 900’den fazla halk toplantısı ve 2 bine yakın aile, kurum, esnaf ziyareti gerçekleştirildi. HDP’nin son dönemdeki politikalarına ve seçim sonuçlarına ilişkin eleştiri ve öneriler toplanarak, dün başlayan karma konferansa sunuldu.

Halk buluşmalarındaki önerilerde öne çıkanlar ise şöyle oldu; Yeşil Sol Parti isminin HDP’ye benzer bir isimle değiştirilmesi, seçilecek eş genel başkanların partinin geleneklerini bilen ve yeni bir sayfa açacak profilde olmaları, bundan sonra adayların ön seçimle belirlenmesi, yerel seçimlerde ittifak veya aday destekleme kararlarının daha şeffaf olması...

"TÜRKİYELİLEŞMEYİ ANLATAMADIK"

Konferansta konuştuğumuz parti yöneticileri seçimlerden sonra yürütülen tartışmaların oldukça verimli olduğuna dikkat çekti. Seçimlerde en çok gündeme gelen ittifak ve aday destekleme konusundaki tartışmalara ilişkin çıkan sonuçları değerlendiren bir parti yöneticisi, “HDP’nin sadece Kürdistani talepleri savunması, yani içe çekilmesi konusunda seçimlerin ardından eleştiriler olmuştu. Ancak yaptığımız halk toplantılarından çıkardığımız sonuç, HDP’nin Türkiyelileşme politikasını iyi anlatamadığımız yönünde oldu. HDP’nin sadece Kürt illerine sıkıştırılması iktidarın da istediği bir şey. Biz Türkiyelileşmeyi hem Kürtlere hem Türklere daha iyi anlatmamız gerektiğini düşünüyoruz. HDP üçüncü yol çizgisinden vazgeçmeyecek. Bu bizim kırmızı çizgimiz” dedi.

"TOPLUM İKİ KUTBA SIKIŞTIRILMAK İSTENİYOR"

Bu görüşler açılış konuşmasında da vurgulandı. Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın, toplumun iki kutuplu bir siyasete sıkıştırılmak istendiğine dikkat çekerek, “Üçüncü yol vazgeçilmez stratejimizdir. İktidar ve muhalefet bizi seçeneksiz bırakmak isteyebilirler. Ama biz bu tasfiye siyasetine karşı asla pes etmeyeceğiz” dedi.

"CİDDİ ELEŞTİRİLER YAPILDI"

Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar da seçimlerden sonra düzenledikleri toplantılarda çok cesur eleştiriler yapıldığını belirterek, Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, Gültan Kışanak ve cezaevlerinde bulunan pek çok HDP’li siyasetçiden yeni döneme ilişkin öneriler aldıklarını söyledi. Ülkede çözümsüz kalan bir Kürt sorunu olduğunu ve iktidarın sıkıştığında ilk işinin bu konuda siyaset üretmek olduğunu ifade ederek, “Devletin direksiyonunda oturan AKP ve MHP çok ahlaksız bir kırım savaşı yürütüyor. Cenazesi 7 gün sokakta bekletilen Taybet Ana’nın kızı Hezni İnan’ın yanmış elbiseleri geçtiğimiz günlerde bir poşet içerisinde ailesine teslim edildi. Bizim esas ve gerçek gündemlerimiz bunlar olmalı. Bu kırılmadan ne Kürt halkının ulaşmak istediği hedefe doğru yol alabiliriz, ne de Türkiye halklarının ulaşmak istediği hedeflere ulaşabiliriz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Ücretsiz okul yemeği sessiz sedasız geri çekiliyor

SONRAKİ HABER

İstanbul Gaziosmanpaşa'da bir kadın kaçırıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa