10 Eylül 2023 16:53
Son Güncellenme Tarihi: 10 Eylül 2023 21:36

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’dan tepkilere "AİHM kararı" yanıtı

CHP'li Sezgin Tanrıkulu hakkında açılan soruşturma ve yöneltilen eleştirilere “Bunlar benim yargılarım değil, AİHM kararları” diye yanıt verdi.

Fotoğraf: TBMM

Paylaş

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) ‘90’lı yıllarda köylülerin zorla kaybettirilmesi ve öldürülmesi kararlarına ilişkin sözleri soruşturma konusu oldu. CHP Sözcüsü Öztrak’ın da tepki göstermesinin ardından açıklama yapan Tanrıkulu, “Bunlar benim yargılarım değil, AİHM kararları” dedi. Tanrıkulu, “İnsan haklarını savunurken asla geri adım atmadım, atmam da” dedi.

Tanrıkulu, bir televizyon programında Türk Silahlı Kuvvetlerinin eleştiriden azade olmadığını belirterek, ‘90’lı yıllarda Kürt köylülere yönelik saldırılardaki yargı kararlarına atıfta bulunması soruşturma konusu edildi. Tanrıkulu’nun “Bu Türk Silahlı Kuvvetleri değil mi 12 Eylül’de faşist darbeyi yapan? Bu ordu değil mi 15 Temmuz’da darbe girişimi yapan, köyleri yakan... Onlarca faili meçhul cinayet. Benim takip ettiğim davalar var. 15 köylüyü helikopterden atan TSK değil mi? AİHM kararıyla sabit hale gelen...” ifadelerini kullanmıştı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Tanrıkulu hakkında, “Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılama” ve “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” suçlarından soruşturma başlatıldığını duyurdu.

HEM SORUŞTURMA, HEM CHP SÖZCÜSÜNDEN TEPKİ

Soruşturmanın yanı sıra Milli Savunma Bakanlığı “Bu iftiraları atanlar, bunlara alet olanlar en hafif tabiriyle gaflet ve dalalet içindedir” diye açıklama yaparken, CHP Sözcüsü Faik Öztrak ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, bu konunun partinin yetkili organlarında görüşüleceğini söyledi. Öztrak “Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun, milletimizin gözbebeği Türk Silahlı Kuvvetlerini töhmet altında bırakan ifadeleri kabul edilemez. Bu konu yetkili organlarımızda görüşülecektir” dedi.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali Demir de TSK’ye yönelik herhangi bir isnat olmadığını iddia ederek, orduya iftira atıldığını savundu.

TANRIKULU: BUNLAR BENİM YARGILARIM DEĞİL, AİHM KARARLARI

Yaşananlara ilişkin açıklama yapan CHP’li Sezgin Tanrıkulu, AİHM’nin Türkiye’yi mahkum ettiği iki dava”ya gönderme yaparak, “İlki Ekim 1993 tarihinde Diyarbakır’ın Kulp ilçesine bağlı bir köyde 11 köylünün nasıl kaybettirildiğine ilişkin karar. Devlet bu köylülerin helikopterle götürüldükten sonra kaybettirildiğini inkar etmiş. Oysa kaybedilen 11 kişinin yakınları, akrabalarının helikoptere bindirildiğine tanıklar. Köylüler zorla kaybettirildi. İkinci dava Şırnak’ın Kuşkonar ve Koçağıllı köylerinin savaş uçaklarıyla bombalanması ve 33 köylünün öldürülmesine ilişkin AİHM kararı. Bunlar benim yargılarım değil, AİHM kararları” dedi.

Tanrıkulu, AKP’nin kuruluşundan önce gerçekleşen ve insanlığa karşı suç olduğu AİHM kararlarıyla sabit olan Kürtlere karşı’ bu ağır ihlallerin “Devlette devamlılık esastır” prensibi üzerinden sahiplenilmesine tepki gösterdi.

"İNSAN HAKLARINI SAVUNURKEN ASLA GERİ ATMADIM ATMAM DA"

Sezgin Tanrıkulu sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada da şunları belirtti:

"Bana, daha doğrusu hakikatlere karşı saldırı ve linç devam ederken sayısız dostum arıyor, dayanışma mesajları paylaşıyor. Hepinize teşekkürler. Ben hakikatleri dönemin koşullarına göre eğip bükenlerden, zora düşünce susanlardan değilim. Hak ihlalleri yurttaşlar, insan hakları savunucuları geri adım attığında başlar. İnsan haklarını savunurken asla geri adım atmadım, atmam da. Bana yönelik linç operasyonu devam ediyor. Herkes biliyor ki bu aslında geçmişi unutma ve unutturma operasyonudur. Bu ülkenin her bir yurttaşı adalete, demokrasiye, insan haklarına erişene kadar unutmayacağız, unutturmayacağız." (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Geçim yükü çocukların omzunda: Okul masraflarını karşılayamıyoruz

SONRAKİ HABER

Pertek Belediyesi takasla fazladan yer verdi: 70 bin metrekare yer şahıslara verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa