12 Eylül 2023 10:50

Din dersleri artırılırken sanat ve dil dersleri kaldırılıyor

Yeni eğitim döneminde din dersleri 16 saate çıkarılırken sanat ve dil dersleri de kaldırıldı ya da azaltıldı. Örneğin Kabataş Lisesi’nde din dersi uygulanabilmesi için Almanca dersi kaldırıldı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Milli Eğitim Bakanlığının yeni eğitim döneminde uyguladığı programa göre din derslerinin sayısı artırıldı. 16 saate çıkarılan din eğitimi ile birlikte sanat, spor gibi dersler de kaldırıldı ya da azaltıldı. Üstelik bu uygulama ile birlikte sadece sanat ve spor dersleri değil zorunlu olan Almanca ve İngilizce dil dersleri de artık öncelik halinde değil. Yeni programa göre Almanca dil dersi zorunlu ders olmaktan çıkarıldı. Liseye geçiş sınavında Türkiye’nin dereceye girmiş öğrencilerinin tercih ettiği ve köklü bir lise olan Kabataş Erkek Lisesinde de din dersi uygulanabilmesi için Almanca dersi kaldırıldı. Öğrenciler seçmeli ders seçerken Almanca seçtiklerini söylerken Almanca derslerinin yerine Temel Dini Bilgiler dersi verilecek. Yeni dönem başlarken MEB’in yaptığı değişikliklere ilişkin Eğitim Sen bir rapor yayınladı. Raporda, “Liselerde sekiz saat olan zorunlu din dersine dört saat seçmeli zorunlu, dört saat de tercihe bağlı seçmeli ders eklenmesi ve din dersinin 16 saate kadar çıkarılması tamamen siyasal ve ideolojik bir tercihtir” açıklaması yer alıyor.

“DİL DERSLERİ YERİNE DİN DERSİ GETİRİLDİ”

MEB’in yeni eğitim öğretim yılında uygulanacak haftalık ders çizelgelerinde önemli değişiklikler yaptığına dikkat çekilen açıklamada, “Bu değişikliklere göre, yabancı dillerle ilgili dersler kaldırılırken, sanat ve sporla ilgili seçmeli dersler daraltılmış, ilkokul ve ortaokulda din derslerinin ders saati artırılmıştır. Yabancı dil ağırlıklı eğitim veren liselerde önceden 4 saat olan Almanca dersi bu değişiklik nedeni ile kaldırılmıştır. Bu durum hem Almanca öğretmenlerini mağdur etmiş hem de ağırlıklı dil eğitimi veren okullarda hedeflenen dil yeterliliği bakımından olumsuz sonuçlar ortaya çıkarmıştır” ifadeleri yer aldı. Raporda Kabataş Erkek Lisesi’nde geçtiğimiz yıl 4 saat olan Almanca ve İngilizce seçmeli dersler 2 saate düşürüldüğü, yerine temel dini bilgiler gibi seçmeli dersler eklendiği örneği verildi.

Yayımlanan raporda, “Liselerde sekiz saat olan zorunlu din dersine dört saat seçmeli zorunlu, dört saat de tercihe bağlı seçmeli ders eklenmesi ve din dersinin 16 saate kadar çıkarılması tamamen siyasal ve ideolojik bir tercihtir. Değişiklik sonrası Anadolu liselerinde yabancı seçmeli dersler olmayacağından 2022/2023 eğitim öğretim döneminde seçmeli ders çizelgesinde yer alan güzel sanatlar dersleri 2023/2024 eğitim öğretim döneminde çizelgeden çıkarılmıştır. Okulların açılmasına iki hafta kala ders programında köklü değişiklikler yapılması ve din derslerinin sayısının arttırılması laik ve demokratik eğitim ilkelerine aykırıdır” açıklamalarına yer verilirken Eğitim Sen olarak Danıştay’a dava açtıklarını vurgulandı.

“BİR DÖNEM İÇİN ON BİN 200 LİRA YEMEK ÜCRETİ İSTENDİ”

Millî Eğitim Bakanlığının 6 Şubat 2023 itibariyle okul öncesinde ücretsiz yemek uygulamasını kademeli olarak başlatmışttığının hatırlatıldığı açıklamada, “Resmi okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden tüm okul öncesi eğitim kurumlarındaki çocuklara haftanın 5 günü, günlük bir öğün beslenme verilmesi uygulaması gözden geçirilerek yaygınlaştırılması gerekirken, alınan yeni bir kararla okulöncesi eğitimde uygulanan bir öğün yemek uygulaması deprem bölgesindeki iller dışında tamamen kaldırılmıştır. Ülkenin dört bir yanında okul yönetimleri velilerden çocuklarına beslenme çantası hazırlamalarını talep etmiştir” ifadeleri yer aldı. 

MEB’in, çocukların sağlıklı gelişimi ve eğitim sürecinin sağlıklı işlemesi ayrı bir bütçe ayırmak durumunda olduğuna vurgu yapılan açıklamada, “Taşımalı eğitim yapan ve pansiyonlu okullarda bile öğrencilerin beslenme sorunları çözülmüş değildir. Örneğin Kabataş Erkek Lisesi gibi devlete ait ve pansiyonlu okullarda bile öğrencilerden yüksek miktarlarda yemek ücreti talep edilmektedir. 2023/2024 eğitim öğretim yılında Kabataş Erkek Lisesi’nde okuyan öğrencilerden okul yurdu 7 yıldır tadilatta olduğundan okul hesabına tek bir dönem için 10 bin 200 lira yemek ücreti yatırmaları talep edilmiştir. Okul öncesinden yükseköğretime kadar eğitimin bütün kademelerinde öğrencilerin sağlıklı beslenmesi için gerekli önlemleri almak devletin öncelikli sorumluluğu olmak zorundadır” denilerek Kabataş Erkek Lisesindeki duruma dikkat çekildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Gök ve Oruç’un duruşmasına çağrı: Gazetecilerin yanındayız

SONRAKİ HABER

Ordu Ulubey halkının bentonit madenine karşı toprağını koruma mücadelesi sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa