24 Şubat 2013 14:03

Kadınlar SİSTAŞ için çözüm arıyor

Eda Aktaş

SİSTAŞ çelik dövme fabrikasının mahalleyi deprem etkisinde salladığını ve fabrikanın uzak bir yere kaldırılması için birçok başvuru ve eylem yaptıklarını anlatan kadınlar, “Deprem değil ama bizi SİSTAŞ öldürecek” dedi. Fabrika çelik ve demirleri ezmek, düzleştirmek için yaptığı her presle hem çevresindeki evlerin hem de fabrikaların bir beşik gibi sallanmasına neden oluyor. Mahkemenin aldığı karar doğrultusunda kapatılması gereken fabrikanın hâlâ çalıştığını belirten kadınlar, bu konuda Belediyeyi eleştirdi.

‘UZAĞA TAŞINSIN’

Toplantıda söz alan Gülizar Doğan, “Bizler artık bir çözüm istiyoruz. Evlerimizi, tümüyle bir mahalleyi buradan taşıyamayacağımıza göre bu fabrikanın yerleşim yerinden uzak bir yere taşınmasını istiyoruz” dedi. Fabrika dışında da sorunlarının bulunduğunu dile getiren Raile Yıldız, “Burada ne okul ne sağlık ocağı ne de pazar yeri var, bunlar da bizlerin temel sorunları bu sorunların da çözülmesini istiyoruz” dedi.

Bölgenin bataklık olması sebebiyle tehlikenin büyük olduğuna dikkat çeken Selvi Öztürk, sorunları ile ilgilenmeyen milletvekili ve yerel yöneticileri de eleştirdi. Öztürk, “Fabrika kaldırılıncaya kadar mücadelemizi vermeye devam edeceğiz” dedi.

SELMA GÜRKAN: SORUN MECLİSE TAŞINMALI

EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan da SİSTAŞ ile ilgili yaşanan zorunların tek başına ele alınamayacağını belirterek, “Aslında buradaki durum sermayenin gücünü her alanda göstermesinin bir örneği. Bizlerin yerine siyaset yapmalarına izin vermeyelim” dedi. Gürkan, SİSTAŞ sorununun parlamentoya taşınması gerektiğini ifade etti. Toplantının sonunda kadınlar, 8 Mart’ta barışı ve kadın sorunlarını konuşacakları bir etkinlik yapma kararı alarak toplantıyı bitirdiler.


İZMİR Savaş Karşıtı Platform, ilçelerde işçi ve emekçilerle yerel toplantılar yaparak “barış”ı konuşmaya başladı. İlk ilçe toplantısı Çiğli’de yapıldı. Çiğli Belediye Meclis Salonundaki toplantıya Türk-İş, DİSK ve KESK’e bağlı sendikaların başkanları ve yöneticilerinin yanı sıra Çiğlili işçiler katıldı.  Tek Gıda İş Genel Başkan Danışmanı Gürsel Köse, “Toplantılar sonucunda İzmir’de kitlesel, güçlü bir miting yapmak istiyoruz. Platform emek cephesinde bir taraftır çünkü hayatın her alanı savaş yeridir ve her yerde emekçilere saldırı vardır. Platformun genişlemesi için Türk İş, DİSK ve KESK’in bölge ve ya il bölge örgütleri ile de görüşüyoruz. Onlarında sahiplenmesi bizim için önemlidir. Birlikte olursak başarılı olabiliriz” dedi.

LİSEDE BARIŞ ETKİNLİKLERİ

Platformun başarılı olabilmesi için işyeri toplantıları, ev toplantıları, gençlik toplantıları düzenlenmesi gerektiğini söyleyen Eğitim Sen 2 Nolu Şube Üyesi ve İşyeri Temsilcisi Elif Çuhadar da, savaşın tüm emekçilerle tartışılması gerektiğini dile getirdi.

Savaş karşıtı bir kadın platformu kurdukları bilgisini veren Eğitim Sen Üyesi Fatma Sağlam “Hayatın her alanında olduğu gibi kadınlar da savaş karşıtı platformun içinde yer almalı çünkü kadınlar savaşın en çok mağdur olan tarafıdır” derken, Çiğli’de 14 farklı lise de’ barış’ temalı şiir, kompozisyon ve resim yarışması başlattıklarını söyleyen Ahmed Adnan Saygun Lisesi Öğrenci Başkanı Berivan Arslan, “Yarışma ile barışı gençlere anlatmaya çalışıyoruz. Biz biliyoruz ki savaşı durdurabilecek en büyük güçlerden biri de bizleriz” dedi.

TÜMTİS İzmir Şube Başkanı Şükrü Günsili de, Türk-İş Bölge Temsilciliği, TMMOB ve birçok sendika, kitle örgütüyle görüşülerek alanlara birlikte çıkılması gerektiğini ifade etti, “İş yerlerinde semtlerde mahallelerde her alanda bir araya gelip toplantılar yapmalı, halkımızla birlikte çalışmaları yürütmeliyiz”diye konuştu.


EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, İzmir ziyareti kapsamında Vartolular Kültür ve Dayanışma Derneği üyeleri ile de bir araya geldi. Ziyarette, Savaş Karşıtı Platform anlatılarak Varto-Der’e de platforma katılma daveti yapıldı. Dernek Başkanı Özge Acar, barış sürecinde kendilerinin de ellerini taşın altına koyacaklarını ifade etti.


‘FABRİKALARA GİTMELİYİZ’

YÖRE  dernekleri ile iletişime geçilmesi gerektiğini dile getiren Schneider işçisi ve Birleşik Metal İşyeri Baş Temsilcisi Cihan İşçi, “Savaşı fabrikalar da işçilere anlatmalıyız. Çünkü savaşa daha çok bütçe ayrılması emekçiler için daha çok yoksulluk demektir. Çalışmalarımızı en aşağıdan örmemiz gerekli. Sendikacılar, öğretmenler, avukatlar, akademisyenler, mahallelere gelip halka savaşı anlatmalıdır” dedi.  Sendikacılar arasında hâlâ Kürt Sorununu konuşmak korkanlar olduğunu dile getiren Deri-İş İzmir Şube Başkanı Makum Alagöz, toplantılara AKP ve CHP’ye oy veren emekçilerin de katılımının sağlanması gerektiğini aktararak, “Herkes görev almalı. Toplantıdan sonra gittiğimiz her yerde platformumuzu anlatmalıyız” diye konuştu. Petrol İş Aliağa Şube Başkanı İsmail Doğan da toplu sözleşme sürecinde olduklarını belirterek işyerlerinde toplu sözleşme ile savaş mücadelesinin birleştirilmesi gerektiğini ve olası bir savaş halinde emek mücadelesinin geri plana itileceğini dile getirdi. (İzmir/EVRENSEL)