12 Eylül 2023 16:22

"Bugüne kadar yapılan mülakatları nasıl açıklayacaksınız?"

Kamuda mülakatı kaldırma vaadi lafta kaldı, Eğitim Sen MYK üyesi Ahmet Karagöz, "Bugüne kadar yapılan mülakatları nasıl açıklayacaksınız, neyi değiştireceksiniz şimdi” dedi.

Arşiv | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Damla KIRMIZITAŞ
Ankara

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim sürecinde verdiği kamuda mülakatı kaldırma vaadi vaat olarak kaldı. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, ‘Biz mülakatları, mülakat gibi yapmaya karar verdik’ açıklamasında bulunurken Eğitim Sen MYK üyesi Ahmet Karagöz, “Mülakatı kaldıracaklarını söyleyerek bugüne kadar insan kayırma yöntemiyle kendi kadrolarını oluşturduklarını itiraf ettiler. Bugüne kadar yapılan mülakatları nasıl açıklayacaksınız, neyi değiştireceksiniz şimdi” dedi.

AKP Seçim Beyannamesi ve Milletvekili Aday Tanıtım Toplantısı’nda Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kamuya işe alımları, görevin getirdiği zorunluluklar dışında mülakatı kaldırarak gençlerimizin sınavlardaki başarı sıralamasına göre yapacağız” ifadelerini kullanmıştı. Geçtiğimiz gün Habertürk TV’de konuşan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmen adaylarının kamuya atamasında mülakatın kaldırılmayacağını açıkladı.

"MÜLAKATIN AMACI KADROLAŞMA"

Eğitim Sen MYK üyesi Ahmet Karagöz, kamuda mülakatın siyasi kadroları oluşturma amacından başka bir şey gütmediğini belirtti. Kamu alımında somut kriterler olması gerektiğini ifade eden Karagöz, “İş niteliğine uygun insanlar, eğitimini görmüş kişiler alınmalıdır. Örneğin fakülteden mezun olan öğretmenlik öğrencisi artık öğretmenliğe yeterlidir. Burada mülakata gerek yoktur bu bakımdan. Şimdi yazılı sınavda 100 puan alan gençlerimiz mülakatla eleniyorlar. Ki bunu Cumhurbaşkanı aslında hem 14 Mayıs hem 28 Mayıs seçimi sürecinde propaganda malzemesi olarak kullandı. Mülakatı kaldıracaklarını söyleyerek aslında bugüne kadar insan kayırma yöntemiyle kendi kadrolarını oluşturduklarını da itiraf etti. Bundan sonra yapmayacakları taahhüdünde bulundu. Ama şimdi görünüyor ki uygulamalarından vazgeçmeyecekler, hatta bunun dozunu da arttıracaklar. ‘Mülakatın mülakat gibi yapılacak’ diyor Bakan. Bugüne kadar yapılan mülakatları nasıl açıklayacaksınız, neyi değiştireceksiniz şimdi” dedi.

"LİYAKAT ESAS ALINMALI"

Mülakatın kaldırılmamasını ahlaki bulmadığını söyleyen Karagöz, “Kendilerinden olmayan insanlara yaşam şansının verilmeyeceği anlamına geliyor. Bu ülkenin yurttaşı olmak yetmelidir. Bu şekilde değerlendirilmesini istiyoruz. Ama bu iş siyasi kimlik, daha doğrusu AKP'li olup olmayaya dönüşmesi etik değildir. Ülkenin ihtiyaç duyduğu yetişmiş insan tipine yani liyakatin esas alınmasına ihtiyacımız var. Mülakatın, sınavların torpil olduğunu çok net herkes biliyor. Mülakatın kaldırılmaması kabul edilemez” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Özel hastane hemşireleri asgari ücrete mahkum

SONRAKİ HABER

Bu zamlar karşısında yaşama şansımız ne kadar?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa