Ekonomik sıkıntıların altında üniversite hayali
Lise öğrencisi olarak ayrıca ekonomik kriz nedeniyle boş zamanımızda çalışıp okul test kitaplarının parasını çıkarmaya çalışıyoruz.
Kaynak: Freepik
Elif ÖZKAYTAN
Antep
Ben Gaziantep’te okuyan bir onuncu sınıf öğrencisiyim. Sınav senesi yaklaştıkça birçok arkadaşım örgün eğitimden ayrılıp açık öğretime geçme kararı aldı. Bu kararın en büyük sebebi ise devlet okullarında 40 kişilik sınıflarda ders almamız. Sınıflar kalabalık olduğu için dersler verimli geçmiyor. Bu yüzden açığa geçip eğitimlerini evde sürdürüyorlar. Ama bu da oldukça zor. Özel ders almaya çalışsak da özel ders ücretlerini karşılamanın güçlüğünden ötürü bu da her zaman mümkün değil.
DEVLET OKULLARI ÇARE DEĞİL
Lise öğrencisi olarak ayrıca ekonomik kriz nedeniyle boş zamanımızda çalışıp okul test kitaplarının parasını çıkarmaya çalışıyoruz. Dershane fiyatları uçmuş gidiyor. En kötüsü 60 binden başlıyor. Bunun test kitapları, yemesi-içmesi ve en önemlisi bütün bunlara rağmen yapamama psikolojisi de var. Tüm bunlara 'ben aileme yük oluyorum' kaygısı ekleniyor. Bu kadar masrafa ve uğrasa rağmen başarısız olabilirim endişesi omuzlarımızda yük oluyor. Ben o kadar sene okuyup iyi bir üniversiteye gidip çabaladıktan sonra süpermarkette çalışmak istemiyorum. Üniversite sınavında başarısız olmaktan, iyi bir üniversiteye gidememekten, üniversite bitirdikten sonra işsiz kalmaktan korkuyorum.
GELECEKSİZLİK ENDİŞESİ BİZLERE BİR YÜK
Bu düzenin ve sistemin değişmesi gerektiğini düşünüyorum. Başka bir dünyanın mümkün olduğunu biliyorum. Geçtiğimiz ağustos ayında Gençlik Yaz Kampı’nda bu başka dünyayı bir haftalığına da olsa görmüştüm. İnanıyorum ki, bizlerin dayanışmasıyla bu başka dünyayı tüm hayatımız için mümkün kılabiliriz.