13 Eylül 2023 10:21

Adıyaman’da deprem konutlarında ölümcül ihmal: Beton, kolonlara ulaşmamış

DİSK Dev Yapı-İş Sendikası'nın Adıyaman deprem konutlarından paylaştığı görüntüler, ölümcül ihmali gözler önüne serdi. İçleri betonsuz pek çok kolon sıvayla kaplanmış.

Dev Yapı-İş'in paylaştığı videodan ekran görüntüleri.

Paylaş

Maraş merkezli depremlerin ardından iktidar tarafından alelacele yaptırılan binalara dair skandallara her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Adıyaman'da yapılan deprem konutlarında büyük ihmaller ortaya çıktı. DİSK Dev Yapı-İş Sendikası'nın Adıyaman deprem konutlarından paylaştığı görüntülere göre içleri betonsuz pek çok kolon sıvayla kaplanmış.

Sendika, ölümcül ihmale dair videoyu, "DEPREM KONUTLARININ KENDİSİ DE DEPREME DAYANIKSIZ. Deprem değil kapitalizm öldürür. Deprem sonrası Adıyaman'da yapılan TOKİ konutlarından bir kesit. Denetim olmadığı için yapılan hatalı üretim sıva ile kapatılıp "uygun" hale getirildi. Güvenli konut değil tabut yapılıyor" mesajıyla paylaştı.

Emlak Konut GYO’nun deprem konutlarında çekildiği belirtilen görüntülerde duvar kalıpları sökülünce betonun taşıyıcı kolonlara ulaşmadığı ve demirlerin boşta kaldığı görüldü. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca yaptırılan 4 milyar 104 milyon 961 bin TL’lik deprem konutu projesini ana firma Cevahir Yapı ve taşeron firma UNTD İnşaat şirketi üstleniyor.

Konutlardaki ihmal hakkında Cumhuriyet’ten Cengiz Karagöz'e konuşan Dev Yapı-İş Sendikası Genel Sekreteri Nihat Demir, “Yetkililer ‘depreme dayanıklı devasa konutlar yapıyoruz’ diyorlar ancak görüntülerden anladığımız kadarıyla bu doğru değil. Hatalı üretim yapılmış yerleri sıva ile kapatıp ‘uygun’ hale getirmişler. Siyasi propaganda yapmak için her şeyi alelacele yaptıkları için bu görüntüler ortaya çıkıyor” dedi. Deprem konutlarının ihale sürecinin şeffaf yürütülmediğini ve ihalelerin AKP’ye yakın şirketlere verildiğini iddia eden Demir, "Etkin denetim uygulanamıyor. Anladığımız kadarıyla işçilerin emeğinden kıstıkları gibi malzemeden de kısıyorlar" dedi.

KUSURLU BLOKLAR İÇİN YIKIM KARARI

CHP Adıyaman İl Başkanı ve aynı zamanda inşaat mühendisi olan Mehmet Sırrı Burak Binzet ise görüntülerin sosyal medyada paylaşılması üzerine kusurlu iki blok için yıkım kararı alındığını belirtti. Görüntülerin denetimsizliğin işareti olduğunu söyleyen Demir, "Adıyaman’da il merkezi dışında inşaat yapılacak bir alan yok. Bu inşaatın yapıldığı yer birinci ve ikinci derece fay hattının geçiş noktasında. Hiçbir statik araştırma ve zemin etütü yapmadan aceleyle inşaata başladılar. Adıyaman’ı yıkan yönetmeliklerle yeniden bu kenti inşa etmeye çalışıyorlar” diye konuştu.

EMLAK KONUT: TAHKİKAT BAŞLATILDI

Emlak Konut tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada ise söz konusu blokta kalıp kontrolünün yapıldığı savunuldu. Açıklamada, “Kalıp inşaatında sorunun olmadığı ancak kalıp sökümü sırasında dökülen betonun kusurlu olup imalat hatasına neden olduğu Emlak Konut teknik personeli ve saha müşaviri tarafından tespit edilmiştir. Hatalı imalatların tekrarlanmaması için beton santralinin reçetesinde yer alan malzemeler, reçete oranları hakkında gerekli önlemler alınmıştır. Hatalı imalatı gerçekleştiren yüklenici firma hakkında tahkikat başlatılmış olup, hatalı imalatın telafisi yüklenici firmaya rücu ettirilmiştir” denildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ağrı'da eşini ve babasını katleden korucu Metin Tunç tutuklandı

SONRAKİ HABER

Kuzey Kore lideri Kim'in Putin ile görüşmesi başladı, ABD uyardı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa