13 Eylül 2023 10:22

Kuzey Kore lideri Kim'in Putin ile görüşmesi başladı, ABD uyardı

Rusya Devlet Başkanı Putin bugün Kuzey Kore lideri Kim ile Rusya'nın Amur bölgesindeki Vostonçniy Uzay Üssü'nde görüştü.

Kim Jong-un (solda), Putin (sağda) | Fotoğraf: Kremlin Basın Servisi/AA

Paylaş

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Rusya'nın uzak doğusunda yerleşim noktalarının uzağında yer alan Vostochny Uzay Üssü'nde bir araya geldi. Kim Jong-un burada yaptığı açıklamada "Putin'in tüm kararlarını ve Rusya hükümetinin kararlarını her zaman destekledik ve destekliyoruz" dedi. Görüşmede, Kuzey Kore'nin Rusya'ya Ukrayna'da kullanmak üzere silah sağlamayı taahhüt etmesi beklenirken, ABD Dışişleri Bakanlığı "Kuzey Kore Rusya'ya silah sağlarsa harekete geçmekte tereddüt etmeyiz" uyarısı yaptı.

Kremlin'den yapılan açıklamaya göre, Putin ve Kim Rusya'nın Amur bölgesindeki Vostonçniy Uzay Üssü'nde görüştü. Putin'in üste karşıladığı Kim, yoğun programına rağmen kendisini Rusya'ya davet ettiği için Putin'e teşekkür etti.

Ziyaretin Kuzey Kore için önemli bir tarihte gerçekleştiğini belirten Putin, "Sizi gördüğüme çok sevindim. Bu önemli olaylar, Cumhuriyet'in kuruluşunun 75. yıl dönümü, Büyük Kurtuluş Savaşı'nın 70. yıl dönümü, diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 75. yıl dönümü." ifadelerini kullandı.

Yeni üssün tesislerini gezen ikili, "Angara" uzay roket kompleksi fırlatma aracının montaj atölyesi, "Soyuz-2" uzay aracının fırlatma kompleksi ve "Angara" aracı için yapım aşamasında olan fırlatma kompleksini inceledi.

Putin ve Kim'in tesislerdeki incelemeleri esnasında Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) Başkanı Yuriy Borisov ve Uzay Altyapı Operasyon Merkezi Genel Müdürü Nikolay Nesterçuk sunum yaptı. Kim, Vostoçniy Uzay Üssü'nün bulunduğu bölgeye özel tren ile geldi ve üsse arabayla geçti. Uzay üssündeki incelemelerinin ardından iki ülkenin lideri, beraberlerindeki heyetlerin katılımıyla görüşmelere geçti.

KİM JONG-UN: ÜLKEMİZ İÇİN BİRİNCİ ÖNCELİK RUSYA İLE İLİŞKİLERDİR

Kim, Rusya'nın Amur bölgesindeki Vostoçniy Uzay Üssü'ndeki görüşmeden önce açıklamalarda bulundu. Kim Jong-un, "Dostluğumuzun kökleri derindir. Şimdi ülkemiz için birinci öncelik Rusya Federasyonu ile ilişkilerdir. Ortak toplantımızın, ilişkilerimizi yeni bir düzeye çıkarmanın bir başka anı olacağına eminim" dedi. "Artık Rusya kendisine karşı çıkan hegemonik güçlere karşı devlet egemenliğini savunmak ve güvenliğini korumak için kutsal bir mücadeleye kalkmıştır" diyen Kim, Rusya ile ilişkileri daha da geliştirmek istediklerini söyledi. Kim, "Putin'in tüm kararlarını ve Rusya hükümetinin kararlarını her zaman destekledik ve destekliyoruz. Emperyalizme karşı mücadelede ve egemen bir devletin inşasında da her zaman birlikte olacağımızı umuyorum." ifadelerini kullandı.

Putin ise Kuzey Kore'yi ilk tanıyan ülke olduklarını belirterek Kuzey Kore'nin "bağımsızlık mücadelesine" yardım ettiklerini savundu. Ekonomik işbirliği ve insani konuları görüşeceklerini kaydeden Putin, bölgedeki durumu da ele alacaklarını kaydetti.

Kim Jong-un ile silah desteğini konuşup konuşmayacakları sorulduğunda Putin, "tüm konuları" ele alacaklarını belirtti. Rusya'nın Kuzey Kore'ye uydu inşa etmesinde yardımcı olup olmayacağı sorulduğunda Putin, "Bu yüzden buraya (uzay üssünde) buluştuk. Kuzey Kore lideri roket mühendisliğine büyük ilgi gösteriyor, uzayı geliştirmeye çalışıyorlar" diye yanıt verdi. 

Kuzey Kore resmi devlet haber ajansı KCNA'ye göre, Kim'e ziyaretinde, Dışişleri Bakanı Choe Sun-hui'nin yanı sıra savunma sanayi ve askeri ilişkilerden sorumlu komünist parti yetkilileri de eşlik ediyor. Cephanelik sanayi departmanı direktörü Jo Chun-ryong'un heyette yer alması, silah sağlanmasının gündeme gelebileceği yorumlarını güçlendirdi. 

ABD UYARDI

ABD Dışişleri Bakanlığı, Kuzey Kore'nin Rusya'ya silah sağlamayı kabul etmesi durumunda gerekli adımları atmakta "tereddüt etmeyecekleri" açıklaması yaptı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, düzenlediği basın toplantısında Kuzey Kore ile Rusya arasında herhangi bir silah transferinin olması halinde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) birçok kararının ihlal edileceğini, ABD'nin bu konudaki tutumunun da net olduğunu söyledi. Miller, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un Rusya ziyaretine ilişkin ise "Neler olduğunu takip edeceğiz ve gerekirse bu kişileri sorumlu tutmak için harekete geçmekte tereddüt etmeyeceğiz" ifadesini kullandı.

Rus yetkililerin, Kuzey Kore'ye uygulanan yaptırımların kaldırılmasını Pyongyang ile görüşebileceklerine ilişkin açıklamalarına da değinen Miller, Rusya'nın BMGK yaptırımlarını tek taraflı kaldıramayacağını söyledi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder da yaptığı açıklamada, Kim ve Putin görüşmesinin "muhtemelen silah anlaşması üzerine olacağını" kaydetti. Ryder, "Bir toplantı yapılacağını biliyoruz. Anladığımız kadarıyla bu görüşme silah müzakerelerine odaklanacak." dedi.Kuzey Kore'ye Rusya'ya silah sağlamayacağına dair verdiği taahhütleri yerine getirmesi çağrısında bulunan Ryder, bunun Ukrayna'daki "gereksiz savaşı uzatmaktan başka bir işe yaramayacağını" ifade etti.

KREMLİN: BİZİM İÇİN ÇIKARLARIMIZ ÖNEMLİ

ABD'nin, Kuzey Kore'nin Rusya'ya silah satışının olası sonuçlarıyla ilgili yaptığı açıklamayla ilgili Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, "Bildiğiniz gibi komşuluk ilişkilerimizde bizim için Rusya ve komşusunun çıkarları önemlidir, Washington'ın uyarıları değil" dedi. 

ABD, Rusya ile Kuzey Kore arasındaki silah müzakerelerinin aktif olarak ilerlediğini belirtirken, Kim Jong Un'u, ülkesinin Rusya'ya Ukrayna'da kullanılacak silah sağlaması durumunda bedel ödeyeceği konusunda uyarmıştı. 

Kuzer Kore lideri Kim, son olarak 2019'da, ABD ile Kuzey Kore'nin nükleer silahsızlanması için yapılan görüşmelerin sona ermesinin ardından Vladivostok'a bir yurt dışı ziyareti gerçekleştirmişti. Bu Kim'in Putin'le yaptığı ilk zirveydi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Adıyaman’da deprem konutlarında ölümcül ihmal: Beton, kolonlara ulaşmamış

SONRAKİ HABER

Kadına şiddet uygulayıp ölümle tehdit eden erkek yakalandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa