13 Eylül 2023 16:11

Meksika Kongresi’nde gösterilenler 'uzaylı' kalıntıları mı? Sunum yapan Jaime Maussan kimdir?

Meksika Kongresi'nde "ufolog" Jaime Maussan tarafından gösterilen fosiller uzaylılara mı ait? Jaime Maussan kimdir? Ufolog kime denir?

Ekran görüntüsü abc7.com adresinden alınmıştır.

Paylaş

Mehmet ÖZER

Meksika Kongresi'nde düzenlenen oturuma getirilen iki cismin “insan dışı yaratıklara ait 1000 yıllık fosiller olduğu” iddiası haber sitelerinde ve sosyal medyada geniş yankı buldu.

Peki, Meksika Kongresi’nde gerçekte ne yaşandı? Ya da ne yaşanmış olabilir? “Ne yaşanmış olabilir” diye soruyorum çünkü aslında ne yaşandığını bilmemiz mümkün değil. Ancak bu bilinmezliğin nedeni, açıklananlar karşısında bilimin yetersiz kalması değil, sunum yapan kişinin bilimsel olarak doğrulanabilecek/yanlışlanabilecek veriler sunmamış olmaması.

Şimdi, oturuma dair sorulması gereken sorulara geçelim.

1- Jaime Maussan kimdir?

“Uzaylı" kalıntılarını kongre üyelerine sunan Jaime Maussan kendini gazeteci ve UFO araştırmacısı (ufolog) olarak tanımlıyor.

Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi ve Ohio'daki Miami Üniversitesi'nde gazetecilik eğitimi alan Maussan, Meksika'daki birçok haber kuruluşunda muhabirlik yapmış.

Dünya dışı yaşam üzerine yaptığı haberlerle tanınan Maussan, 1991 yılında UFO'ları tartıştığı ve 11 saatten fazla süren programıyla rekor kırınca “bir uzaylı belgeseli” yayımlamış.

Maussan'ın UFO Dosyaları başlıklı programı, bir gazeteci olarak ün sahibi olmasını sağlamış. Maussan'ın Twitter'da 414 binden fazla takipçisi var.

2- Ufolog kimdir? Nasıl ufolog olunur?

Meksika Kongresindeki sunuma dair tüm haberlerde Jaime Maussan’dan “ufolog” ya da “UFO araştırmacısı” olarak bahsediliyor. Peki ugolog kime denir? Nasıl ufolog olunur?

Bir kelimenin “biyolog” gibi bir ekle bitmesi ya da sonunda “araştırmacısı” ifadesinin yer alması, o sıfatın bilimsel olması için yeterli değil. Bu nedenle de dünya üzerindeki hiçbir üniversitede “ufoloji” diye bir kürsü yok. Akademi tarafından bilimsel bir çalışma alanı olarak benimsenmeyen “ufoloji” bir sözde bilim olarak kabul ediliyor.

Hiçbir üniversitede ufoloji alanında lisans programı sunulmaması, bu alanda “fırsat” olmadığı anlamına gelmiyor. “Ufolog” olmak için bazı çevrimiçi seçenekler mevcut. Örneğin, Uluslararası Metafizik Üniversitesi, Alfred Üniversitesi'nden tarih diplomasına sahip Richard Dolan tarafından verilen Ufolojiye Giriş de dahil olmak üzere Ufoloji Çalışmaları alanında altı ders sunuyor. 12 derslik online kurs "UFO Nedir?", "Kadim Ziyaret Teorileri" ve "Erken Örtbas" gibi konuları kapsıyor. Kursların her birinin ücreti 200 ila 400 dolar arasında değişiyor.

Üniversitenin web sitesinde "Kariyer Seçenekleri" sekmesi altında ufologların öğretim görevlisi, yazar, film danışmanı ve hatta "ifşaat için çalışan ya da temas veya inişlere hazırlık olarak UFO'lar alanında siyasi ve hükümet arenasında çalışan" siyasi aktivistler olarak iş arayabilecekleri belirtiliyor. Ayrıca, "Doğrudan temaslılarla ve kaçırılanlarla çalışan bir yaşam koçu ya da hipnotist olarak da kariyer yapabilirsiniz" deniyor.

3- Jaime Maussan’ın daha önceki iddiaları nelerdi? Bu iddialar nasıl sonuçlandı?

Meksika'nın en büyük yanardağı olan Volcán Popocatépetl'de o kadar çok UFO görülmüş ki, üzerinde 7 gün 24 saat UFO arayan bir kamera bulunuyor. “Uzay gemileri' arkasında süzülürken, üzerinde gezinirken, alevlerle flört ederken ve hatta doğrudan yanardağın ağzına doğru uçarken” görülen UFO’lar bile var. Dolayısıyla, Meksika'nın kendi ünlü “ufolog”una sahip olması hiç de şaşırtıcı değil.

Meksika'nın ünlü “ufologu” Maussan, 2015'te bir uzaylıya ait olduğu iddia edilen mumyalanmış bir cesedin gösterildiği "Tanık Ol" adlı bir etkinliğe katıldı. Bu iddia daha sonra çürütüldü ve cesedin bir insan çocuğuna ait olduğu gösterildi ancak bu gerçek, Maussan’ı durduramadı.

Maussan, 2017 yılında Nazca Çizgileri yakınlarında keşfedilen mumyaları analiz etmek umuduyla Peru'yu ziyaret etti. Ki, bu çizgileri de uzaylıların yarattığına dair spekülasyonlar bulunuyor. Peru'daki mumyalanmış cesetlerden en az birinin uzun bir kafatasına ve sadece üç parmaklı ellere sahip olduğu görülünce Maussan uzaylı yaşamına dair kanıt toplamak için bir TV ekibiyle işbirliği yaptı. Maussan, son sunumdakine benzer bir şekilde, bu cesetlerden elde edilen verilerin de “fosil kayıtlarında bulunan hiçbir şeye benzemediğini” iddia etmişti. Fakat bilim insanları bu cesetlerin uzaylılara ait olmadığını ortaya çıkardı. Cesetlerin gelişimsel bozukluklardan mustarip Nazca çocuklarına ait olduğu tespit edildi.

4- “Uzaylı” raporu Meksika Kongresi tarafından mı sunuldu?

Öte yandan, Maussan tarafından yapılan sunum, Meksika Hükümeti'nin uzaylıları bulduğu ve dünyaya duyurduğu anlamına gelmiyor. Maussan ve arkadaşları, ellerindeki iki mumyalaşmış cesedi parlamenterlere ve halka göstererek açıklama yaptılar.

5- Sergilenen cesetler neyi gösteriyor?

Maussan tarafından Meksika Kongresi’nde sergilenen cesetleri Meksika Özerk Ulusal Üniversitesi'nin incelediği ve DNA elde ettiği söyleniyor. Bu çalışmanın sonucuna göre cesetler bin yaşında ve nadir bulunan elementler içeriyorlar. Ancak üniversitenin "Bu cesetler dünya dışı canlılara ait" diye bir bulgusu yok. Elde edilen DNA'nın diğer örneklerle karşılaştırıldığı ve örneklerin yüzde 30'undan fazlasının fosil kaydı incelenen hiçbir canlıyla uyuşmadığı ileri sürülmüş. Ancak çalışma hakemli bir bilimsel dergide yayımlanmadığı için, elde edilen verilere dair değerlendirme yapmak mümkün değil.

ÖNCEKİ HABER

Murat Dağı’nda maden sahası genişlerse 10 il susuz kalacak

SONRAKİ HABER

Yunanistan'da denizciler, mürettebatın iterek ölümüne neden olduğu Karyotis için greve çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa