13 Eylül 2023 16:35

Milas’ta “Laik yaşam, laik eğitim ve eşit yurttaşlık” panel gerçekleştirildi

Eğitim Sen Milas Temsilciği ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, ÇEDES projesine karşı İzmir’de gerçekleşecek mitinge çağrı yapmak için “Laik yaşam, laik eğitim ve eşit yurttaşlık” paneli düzenledi.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Eğitim Sen Milas Temsilciği ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, eğitimde derinleşen sorunlara dikkat çekmek ve ÇEDES projesine karşı 16 Eylül Cumartesi günü İzmir’de gerçekleşecek mitinge çağrı yapmak için “Laik yaşam, laik eğitim ve eşit yurttaşlık” konulu panel düzenlendi.

Panelin kolaylaştırıcılığını Eğitim Sen Muğla Şube Başkanı Birdal Savran yaparken, konuşmacı olarak Eğitim Sen Merkez Kadın Sekreteri Simge Yardan ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Akbal katıldı.

“LAİK, BİLİMSEL VE DEMOKRATİK EĞİTİMİ SAVUNUYORUZ”

Eğitim Sen Muğla Şube Başkanı Birdal Savran, “Laiklik herkesin ortak sorunu. Bu sorun iş yerlerinde, sokakta, okulda olmak üzere hayatın her alanında başta öğrenciler, veliler ve toplumun tüm kesimlerini ilgilendirmekte. İlgili tarafları toplumsal güç haline getirerek birlikte hareket etmeliyiz” dedi.  

Okullara ÇEDES adı altında manevi danışmanlık yapmak için cami ve medreselerden imam ve vaiz görevlendirileceğini söyleyen Savran, “Öğrencilere çağdışı, gerici dini bilgiler verecekler. Öğrenciler okuldan alınıp cemaat ve tarikatlara teslim edilerek dinci ve kinci kişiler yetiştirecekler. Laiklik karşıtı, bilimsel eğitimden uzaklaşan anlayışla iktidarın dediklerini onaylayan kişiler olarak karşımıza çıkacaklar. Bu mezhepçi, tekçi anlayış toplumu ayrıştıracak, bölecek konuma getirecektir. Bundan dolayı laik, bilimsel ve demokratik eğitimi savunuyoruz” diye konuştu.

“EĞİTİM HER ÇOCUK İÇİN EŞİT OLMALI”

Eğitim Sen Merkez Kadın Sekreteri Simge Yardan Simge Yardan da “Son yıllarda ekonomik krize bağlı derinleşen yoksulluk çocuk işçilerin artmasına neden oldu. Eğitim masraflarını karşılayamaz durumdaki ailelerin okuldan uzaklaşarak fabrika ve atölyelerde çalışmaya başladılar. Bu çocuk işçilerin yoksul ailelerden geliyor olması sınıfsal bir durum. Çocuk işçiliğinin önüne geçmek için emekçilere göre gelir dağılımında düzenleme yapılması ve sosyal politikalarla desteklenmesi gerekiyor. Eğitimin her çocuk için fırsat eşitliği sağlanarak gerçekleşmesi zorunludur. Bu da eşit yurttaşlık hakkıyla yani gerçek laiklik anlayışıyla sağlanacaktır” dedi.

“KİMLİK VE İNANÇLAR ÜZERİNDEN AYRIM YAPILMAMALI”

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Akbal ise, “Laik eğitimi ve laik yaşamı hedef alan anlayış yurttaşlar arasında inanç ayrımı yapar. Uygulamaları kabul etmemiz ya da onaylamamız mümkün değil. Laik olmayan bir eğitim sistemi bilimsel olmadığı gibi demokratik olmaz. Bireylerin inançlarını özgürce yaşamasını engeller. Laik olmayan bir eğitim sisteminde çocuklar itaat etmek üzere yetiştirilir. Bu çocuklar gelecekte kendi haklarını koruyamaz. Gerçek anlamda laiklikte devletin bütün inançlara eşit mesafede ve tarafsız olması gerekir. Günlük yaşamın her alanında kimlik ve inançlar üzerinden ayrım yapılmamalı” diye konuştu.

Panelin soru cevap kısmında söz alanlar ise eğitimde yaşanan diğer sorunlara dikkat çekti. “Toplumsal destek için tüm demokrasi güçlerini, siyasi partileri de eylemin içine katmak gerekiyor. Hayatın zorlukları karşısında veliler çocuklarının beslenme çantalarına bir şeyler koyamaz duruma düştü. Devletin okul öncesinden üniversiteye kadar tüm öğrencilere günde bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek vermesi için toplumsal talebin sahiplenilmesi gerek” denilen panelde, 16 Eylül cumartesi günü saat 17.00’da İzmir Gündoğdu Meydanı’nda düzenleyecek mitinge katılımın çağrısı yapıldı. (Muğla/EVRENSEL)

Reklam