14 Eylül 2023 11:52
Son Güncellenme Tarihi: 14 Eylül 2023 15:09

Putin, Kuzey Kore lideri Kim'in Pyongyang davetini kabul etti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un Pyongyang ziyareti davetini kabul etti.

Kim Jong-un (solda), Putin (sağda) | Fotoğraf: Kremlin Basın Servisi/AA

Paylaş

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un Pyongyang ziyareti davetini kabul etti.

Kuzey Kore'nin resmi Kore Merkezi Haber Ajansına (KCNA) göre Kim, bu daveti Putin ile 4 yılı aşkın süredir ilk kez bir araya geldikleri Rusya'nın Amur bölgesindeki Vostoçniy Uzay Üssü'nde düzenlenen zirveden sonra yaptı.

Rusya'ya gerçekleştirdiği ziyaretin ikili işbirliği ve ilişkileri daha yüksek seviyeye çıkarmak için "önemli" bir fırsat olduğunu söyleyen Kim, Putin'i "uygun bir zamanda" Kuzey Kore'ye davet etti. Açıklamada, Putin'in bu daveti kabul ettiği bildirildi.

ABD: İŞ BİRLİĞİNDEN ENDİŞELİYİZ

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Kuzey Kore ile Rusya arasındaki artan savunma iş birliğinden “endişeli” oldukları yönünde açıklama yaptı. Kirby, düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kirby, “Daha önce İran ve Rusya arasında gelişen savunma ilişkisinde de dile getirdiğimiz gibi Kuzey Kore ve Rusya arasındaki gelişen savunma iş birliğine dair de endişelerimiz var” dedi. İki ülke arasındaki bu iş birliğiyle Kuzey Kore’nin askeri kapasitesini geliştirebileceğini kaydeden Kirby, iki ülkenin bir silah anlaşmasına varması halinde "Bununla uygun bir şekilde ilgileneceklerini" söyledi.

GÜNEY KORE'DEN BMGK UYARISI

Güney Kore de Pyongyang ile Moskova arasındaki "olası bir silah tedarik anlaşmasının" Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarını ihlal edebileceği uyarısında bulundu.

Yonhap'ın haberine göre, Güney Kore Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lim Soo-suk, Kim-Putin görüşmesine ilişkin basın mensuplarına açıklama yaptı. Kuzey Kore ile Rusya arasındaki "olası bir silah tedarik anlaşmasının" BMGK kararlarını ihlal edebileceğini söyleyen Lim, "Eğer BMGK kararlarını açıkça ihlal eden ve güvenliğimiz için tehdit oluşturan eylemler varsa bunlara karşı sert şekilde uyarıda bulunacağız ve müdahale önlemlerini değerlendireceğiz." dedi.

Lim, Kuzey Kore ve Rusya'nın görüşmede uydu geliştirme de dahil olmak üzere askeri işbirliği konularını ele almalarından "derin endişe" duyulduğunu ifade etti.

 

Kim, Putin ile dün Rusya'nın Amur bölgesindeki Vostonçniy Uzay Üssü'nde görüşmüştü. Yeni üsteki tesisleri gezen ikili, "Angara" uzay roket kompleksi fırlatma aracının montaj atölyesi, "Soyuz-2" uzay aracının fırlatma kompleksi ve "Angara" aracı için yapım aşamasında olan fırlatma kompleksini incelemişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

MEB açık liseye geçiş şartlarını belirledi

SONRAKİ HABER

İTÜ’de ortak açıklama: İTÜ yemekhanesinin özelleştirilmesine izin vermeyeceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa