14 Eylül 2023 18:00

Yeşil Sol Parti Milletvekili Çiçek Otlu Elazığ 1 No’lu Cezaevinde yaşanan hak ihlallerini Meclis'e taşıdı

Milletvekili Çiçek Otlu, Elazığ 1 No’lu Cezaevinde yaşanan hak ihlallerini Adalet Bakanı'na sordu.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Yeşil Sol Parti İstanbul Milletvekili Çiçek Otlu, Elazığ 1 No’lu Cezaevinde yaşanan hak ihlallerini Adalet Bakanı Yılmaz Tunç tarafından yanıtlanması isteğiyle soru önergesi verdi.

Çiçek Otlu, Elazığ 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu’nda kalmakta olan bir tutuklunun kendisine gönderdiği mektupta, cezaevinde yaşadıkları hak ihlallerini, kötü muameleleri ve cezaevi yönetiminin hukuksuz uygulamaları dile getirdiğini belirtti.

Otlu şu bilgilere yer verdi:

“Mektupta;  basında da yer alan, 7-8-2023 tarihinde adli suçlardan hükümlü G. ve F adındaki iki kişinin saat 03.00 sıralarında gerçekleştirdikleri, saldırı, yaralama, siyasi tutukluları ölümle tehdit etme, nefret içerikli hakaretlere varan söylemlerde bulunma olayının cezaevi yönetiminin ve personelinin bazı ideolojik görüşe sahip tutuklulara yönelik kayırmacılık yaptıkları ve bir buçuk yıldır farklı görüşe sahip tutukluların yan yana odalarda tutuldukları için meydana geldiğini, personelin bu saldırıya göz yumduğunu, yaşanan saldırının tüm yönleriyle araştırılmadığını iddia etmektedir.  Anayasa, yasalar ve uluslararası sözleşmeler, tutukluların yaşam hakkının korunmasını devletin sorumluluğu olarak belirlemiştir.

  • Mektupta ayrıca, iletişim, haber alma, spor, sosyal faaliyet gibi hiçbir haktan yararlandırılmadıklarını,  2 ayda bir 7 adet kitap kotasının bulunduğunu, dışarıdan hiçbir dergi, gazete edinilmediğini, siyasi görüşleri nedeniyle mektuplarına sansür uygulandığını, anadilde mektup alıp gönderemediklerini, okudukları kitaplardan aldıkları notlara bile el konulduğunu, kendini eğitme geliştirme kapsamına giren tüm hakların “kurum güvenliğini ihlal ettiği” gerekçesiyle yasaklandığını ya da kısıtlandığını belirtmektedir. Gazete ve dergi gibi basılı yayınlara erişim hakkı, Anayasa mahkemesi ve AİHM’nin kararlarına rağmen engellenmektedir. Sosyal etkinliklere katılma, spor, sohbet gibi haklar çok kısıtlıdır ya da kurum içi arama, açık görüş haftası gibi gerekçelerle veya resmi tatil sebebiyle hiç uygulanmamaktadır. Odada bulunan eşyalarla basit spor gereçleri yaparak kendi imkanlarıyla spor yapmak istediklerinde ise bu gereçlere el konularak disiplin cezası verilmektedir.
  • İdari Gözlem ve Sınıflandırma Merkezi’nin kararları ile infaz süresini uzatma uygulamaları devam etmekte, ilçe cezaevlerine sevkler yapılmaktadır. Bu kararlara ilişkin yapılan başvuruların gerekçesiz bir şekilde ret edilmektedir.  Farklı siyasi görüşe sahip personelin, siyasi tutuklulara keyfi bir şekilde fiziki ve sözlü şiddette bulunduğunu, bu saldırılarda yapılan tüm suç duyurularının hep tutukluların aleyhine sonuçlandığını, müdür, personel arasında bir hiyerarşi olması gerekirken, işleyişte ise bazı ideolojik, dini yapıya mensup memurların kurumda sözlerinin geçtiğini, kararları onların aldığını iddia etmektedir.

Bu bağlamda;

  1. Elazığ 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu’nda yaşanan hak ihlalleri bilginiz dahilinde midir?
  2. Farklı ideolojik görüşlere sahip tutukluların aynı kısımlarda, yan yana kalmalarının gerekçesi nedir?  Bu yerleştirme şeklinden dolayı yaşanacak olumsuz olaylar nasıl engellenecektir?
  3. Anayasa, yasalar ve uluslararası sözleşmeler, tutukluların yaşam hakkının korunmasını devletin sorumluluğu olarak belirlemesine karşın Elazığ 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu’nda yaşanan saldırı olayında Devletin sorumluluğunu yerine getirmediği iddiasına ilişkin açıklamanız var mıdır?
  4. Yaralama, alıkonma, tehdit ve hakaret olaylarının gerçekleşmemesi, tutukluların can güvenliğinin korunması için Elazığ 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu’nda ne gibi önlemler alınmaktadır?
  5. Kurumun hukuksuz bir şekilde yönetildiği, bazı ideolojik görüşlere sahip memurların  kararları aldığı iddiası araştırılacak mıdır?
  6. Tutukluların, haberleşme, bilgi alma, sosyal faaliyet gibi haklardan yararlandırılmamalarının gerekçesi nedir? Bu hakları ihlal eden görevliler hakkında açılmış soruşturma var mıdır?
  7. Elazığ 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu’nda kalmakta olan kaç tutuklunun infazı, idare ve gözlem kurulu kararı ile ertelenmiştir? İnfaz ertelemelere ilişkin yapılan başvurular değerlendirilmekte midir?
  8. Elazığ 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu’nda ceza infaz Kurumu’nda kalmakta olan kaç tutuklu hak ihlalleri yaşadığı için Bakanlığınıza başvuru yapmıştır? Bu başvuruların kaçı incelenmiş ve sonuçlandırılmıştır?
  9. Elazığ 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu ne şekilde, hangi sıklıkta denetlenmektedir?
  10. Tutukluların; Anayasa, yasa ve uluslararası sözleşmelerden doğan haklarını kullanmaları sağlanacak mıdır?​”

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Başakşehir Şahintepe mahallesinde halk, "sürgüne" karşı nöbette

SONRAKİ HABER

Göl Marmara tarla olmuş! | Çepeçevre Yaşam

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa