15 Eylül 2023 14:50

Rıza Bey Apartmanı davası 13 Ekim'e ertelendi: Kamu görevlileri yargılanmadı

İzmir depreminde 36 kişinin hayatını kaybettiği Rıza Bey Apartmanı davası 13 Ekim'e ertelendi. Dava öncesi açıklamada kamu görevlilerinin yargılanmadığı belirtilerek tüm sanıkların ceza alması istendi

Fotoğraf: Ramis Sağlam/Evrensel

Reklam

Ege'de 30 Ekim 2020 tarihinde Sisam (Samos) merkezli meydana gelen 6,9 büyüklüğündeki depremin üzerinden 3 yıl geçti. Depremde yıkılan binalarda sorumlulukları olduğu iddia edilen kişilere yönelik 5 davada 29 sanık yargılandı. Davalarda yargılanan sanıklar değişik cezalara çarptırılırken, Rıza Bey Apartmanı davası hâlâ devam ediyor.

36 kişinin hayatını kaybettiği Rıza Bey Apartmanı Davası’nın 13. Celsesi bugün İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye devam edildi. Duruşma öncesi bir araya gelen 30 Ekim Ege Depremi Mağdurları ve Avukatları adına Av. Zeynep Sedef Özdoğan basın açıklamasını okudu.

30 Ekim 2020 Tarihinde gerçekleşen İzmir'de Deprem afetinin, insan eli ile felakete dönüştüğünü belirten Özdoğan, davada inşaatın müteahhidi, mimar ve mühendisi, fenni sorumlusu 'bilinçli taksirle çok sayıda kişinin ölümüne sebep olmak' suçu ile yargılanmakta iken, denetim sorumluluğunu taşıyan kamu görevlilerinin eksik bırakıldığını söyledi.

“KAMU GÖREVLİLERİ YARGILANMADI”

İki kamu görevlisi aleyhinde 'Görevi Kötüye Kullanmak' suçundan İzmir 13. Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldığını söyleyen Özdoğan, "Kamu görevlilerinin görevlerini layıkı ile yerine getirmemesi sonucu 36 kişinin canından olduğu, çok sayıda kişinin de bedenen ve ruhen yaralandığı, bu denetimsizliğin sıradan bir görevi kötüye kullanma durumu olarak nitelendirilemeyeceği, davanın Ağır Ceza Mahkemesi'nde ve 'birden çok kişinin ölümüne sebep olmak' fiilinden görülmesi gerektiği itirazlarımız üzerine, İzmir 13. Asliye Ceza Mahkemesi, daha önce dosyaların birleştirilmesin kabul etmeyen İzmir 5.Ağır Ceza Mahkemesi'nin birleştirme talebini geri çevirmesini dikkate alarak, hangi mahkemenin kamu görevlilerini yargılaması gerekir sorusunu aydınlatmak üzere dosyaya bir üst mahkeme olan İzmir Bölge Adliye Mahkemesi'ne göndermiştir” dedi

TAKSİRLİ ÖLÜME SEBEBİYET

Belediye yetkilileri aleyhindeki kamu davasının İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmesine karar verildiğinin altını çizen Özdoğan, “Bundan sonra Ağır Ceza Mahkemesi'nin yapacağı işlem Ceza Usul Kanunu'nda 226.Maddede çok açık olarak gösterilmiştir. Belediye Yetkilisi olan sanıklara, sorgu esnasında, 'Sizin aleyhinize her ne kadar İddianamede 'görevi kötüye kullanmak' suçundan kamu davası açılmış ise de, yapılan itirazlar üzerine konuyu değerlendiren İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 23.Ceza Dairesi, 'Bilinçli taksirle birden çok kişinin ölümüne sebep olma' suçundan ceza alma ihtimalinizi de değerlendirmiştir. Buna göre 'bilinçli taksirle birden çok kişinin ölümüne sebep olma' fiilinden size ek savunma hakkı veriyoruz denilmesi gerekmekteydi” diye konuştu.

“CEZA USUL KANUNA UYMAYA DAVET EDİYORUZ”

Mağdur ailelerin vekilleri olarak Mahkemeyi Ceza Usul Kanunu'na uymaya davet eden Özdoğan," 'Egemenlik' Başlığını taşıyan Anayasa'nın 6. Maddesi, 'Egemenlik Kayıtsız şartsız milletindir, 'Millet egemenlik hakkını Anayasada belirlenen organlar eli ile kullanır' düzenlemesini içermekte, Anayasanın 9.Maddesi 'Yargı yetkisi, Türk Milleti adına tarafsız ve bağımsız mahkemelerce kullanılır' düzenlemesini içermektedir” dedi.

MAHKEME HEYETİ DEĞİŞTİ

Rıza Bey Apartmanı davasının Mahkeme Heyetinin tamamının değişmesi üzerine depremde iki çocuğunu ve annesini yitiren Hüseyin Bilgin Yücel söz alarak, süreci aktardı. Yücel, “Dava Kahramanmaraş depremi için emsal dava niteliğindedir" dedi.

Yücel'den sonra söz alan, depremde hayatını kaybeden Diş Doktoru Zeynep Doğan’ın babası Kamil Doğan söz aldı. Doğan, 1050 gündür acı çektiklerini ve sanıklarının hepsinin tutuklu yargılanmasını ve adalet istediklerini söyledi.

“TÜM SANIKLAR CEZA ALSIN”

İki çocuğunu kaydeden Emine Yücel de "Duruşmaya gelmeyen sanıkların zorla getirilmesini, tüm sanıkların tutuklu olarak yargılanmasını ve tüm deprem davalarına örnek olacak emsal teşkil edecek bu tarzda suçların caydırıcı olması için örnek karar verilmesini istiyoruz” dedi.

Tutuklu sanık Hasan Hüseyin Özkan ve Ali Serdar Bayram ile avukatlar üzerinden gerginlik çıktı. Müşteki avukatları ile sanık avukatları arasında gerginlik sürmesi üzerine, mahkeme heyeti ara verildi.

Aradan sonra kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tutukluluklarının devamına, belediye çalışanlarının zorla duruşmaya getirilmesine karar verilirken, bir sonraki celseyi 13 Ekim 2023'e ertelendi. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam