İşe iade davası açan Adin işçileri, mahkemenin bir an önce karar vermesini istiyor
Balıkesir Bandırma OSB’de bulunan Adin Oto Donanım’da kötü çalışma koşullarına karşı sendikalaştıkları için işten atılan işçilerin hukuk mücadelesi sürüyor.
Fotoğraf: Evrensel
Adin Oto Donanım’da 2,5 yıl önce Öz Çelik İş’te örgütlendikleri için işten atılan 57 işçinin işe iade davası Gönen Adliyesi’nde görüldü. Patronun zorla e-devlet şifrelerini istediği işçiler, anayasal hak olan sendikalaşma hakkını kullandıkları için işten atıldıklarını söylüyor.
Balıkesir Bandırma OSB’de bulunan Adin Oto Donanım’da kötü çalışma koşullarına karşı örgütlenen işçiler işten çıkarıldı. Ceza davası ve işe iade davası açan işçiler ceza davasını kazandı. Gönen Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen ceza mahkemesinde fabrikada işçilere baskı yapan 8 kişi hakkında “Sendikal hakların kullanılmasının engellenmesi” suçunu işledikleri için ceza verildi. Verilen cezaya yapılan itiraz üzerine dosya istinaf mahkemesinde.
İşe iade ile ilgili Gönen Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılan davada ise hakim, patronun işten atma ile ilgili ‘performans düşüklüğü” bahanesine rağmen işe iade kararı verdi. Ancak patron dosyayı istinaf mahkemesine taşıdı. Bursa Bölge İdare Mahkemesi 9’uncu Hukuk Dairesi, dosyada eksik evrak olduğu gerekçesi ile dosyayı yeniden yerel mahkemeye gönderdi.
Gönen Asliye Hukuk Mahkemesi’nde yeniden görülen duruşmada ceza davasının sonucunun beklenip beklenmemesi gerektiği tartışıldı. İşçilerin avukatları sendikal faaliyetin engellenmiş olmasının çok açık olduğu ve sürecin uzamasının alacakları paranın değerinin düşeceği için işçiler aleyhine sonuç doğuracağını belirterek istinafta olan ceza dosyasının bekletici mesele olmaması gerektiğini ifade etti. Hakim ise, ceza davasında verilen cezaların istinaf mahkemesinde kesinleşmesi üzerine karar verebileceğini belirterek duruşmayı 12 Ocak tarihine erteledi.
“SAYISIZ HAKARET VE PSİKOLOJİK BASKIYA MARUZ KALDIK”
Duruşma öncesi Bandırma Demokrasi Platformu işçilerle birlikte adliye önünde açıklama yaptı. İşçilerden Zeynep Karakurt, anayasal haklarını kullandıkları için işten çıkarıldıklarını belirterek “Dava 2,5 yıldır görülüyor. Bizler bu yola kötü çalışma koşulları nedeni ile çıktık. Fazla mesailere zorlandık. Aylarca tatil yapmadan çalıştık. Hamile arkadaşlarımız mesaiye kaldılar. Sayısız hakaret ve psikolojik baskıya maruz kaldık, arkadaşlarımız yöneticiler tarafından sorguya çekildiler” dedi.
“BU MÜCADELE SADECE 57 KİŞİ İÇİN DEĞİL, BÜTÜN KADINLAR İÇİNDİR”
Sendikalaşma sürecinde de baskının devam ettiğini dile getiren Karakurt, “E-devlet şifrelerini patrona vermeyenleri işten çıkardılar. Öz Çelik- İş işten çıkarılana kadar yanımızda oldu. İşten çıkarıldıktan sonra yok oldu, ne aradı ne sordu. Bizler emekçi kadınlar olarak yalnız da olsak mücadele etmeye devam edeceğiz. Şikayetçi olduk ve ceza davamız da var. Adalet yerini bulsun, bize yapılan cezasız kalmasın. Bu mücadele sadece 57 kişi için değil, bütün kadınlar içindir. Bundan dolayı bütün kadın kuruluşlarının ve işçi sınıfının desteğini bekliyoruz” dedi.
“İŞÇİLER ANCAK BİRLİK OLURSA KAZANABİLİR”
Sendikaya üye olmanın anayasal bir hak olduğunu ifade eden Bandırma Demokrasi Platformu dönem sözcüsü Recep Gökdeniz “Hiç kimse neden sendikaya üye olsun diye soramaz bile. Ama işveren işçileri sorgu odasında sorguluyor, e-devlet şifresini isteyebiliyor. Bunun anayasaya koyan yasa yapıcılar işverene dönüp ‘Sen ne yapıyorsun?’ diye sormuyor bile. Bu süreçte 2,5 yıldır Adin işçisi hukukun kimleri koruduğunu gördüler. Biz Bandırma sendikaları, siyasi partileri ve demokratik kitle örgütleri olarak 2,5 yıldır olduğu gibi Adin işçilerinin yanındayız. İşçiler ancak birlik olursa kazanabilirler” diye konuştu. (Balıkesir/EVRENSEL)