17 Eylül 2023 13:39

Avustralya’da on binler yerli halkların anayasada tanınması için yürüdü

Avustralya'da pek çok kentt on binlerce kişi, anayasa referandumu öncesinde yerli halkın anayasada tanınması talebiyle bir araya geldi.

Fotoğraf: Janine Hendry

Paylaş

Avustralya’nın birçok kentinde on binlerce kişi, gelecek ay yapılacak referandum öncesinde ülkenin yerli halkının anayasada tanınmasını desteklemek için bir araya geldi. Öneri 14 Ekim’de onaylanırsa yerli halk anayasada yer alacak ve yerli halkların kendilerini etkileyen politikalar konusunda görüş bildirmeleri için bir danışma organı kurulacak.

İşgal, katliam ve sömürüyle yok edilen Avusturalya yerli halkları bugün nüfusun yüzde 3.8’ini oluşturuyor.

“Evet için Yürü” etkinliklerinin arkasındaki grup olan Yes23, Avustralya’nın üçüncü büyük şehri Brisbane’de yürüyüşe yaklaşık 20 bin kişinin katıldığını ve Sydney, Melbourne, Perth, Hobart, Canberra, Darwin ve Newcastle’da da mitingler düzenlendiğini söyledi.

Başbakan Anthony Albanese’nin İşçi Partisi hükümeti tarafından desteklenen referandumda, anayasanın değiştirilmesi için ulusal çoğunluk ve Avustralya’nın altı eyaletinden en az dördünde çoğunluk gerekiyor.

Yerlilerin çoğu referandumu destekliyor, ancak anketlere göre “Hayır” kampanyası hâlâ güçlü.

Avustralya’nın bağımsızlığını kazandığı 1901 yılından bu yana 44 anayasa değişikliği teklifinden sadece sekizi onaylandı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Ordu'da fındık işçilerini taşıyan minibüs devrildi, aracın şoförü ve 6 işçi yaralandı

SONRAKİ HABER

Mali, Nijer ve Burkina Faso güvenlik anlaşmasını imzaladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa