17 Eylül 2023 13:49

Mali, Nijer ve Burkina Faso güvenlik anlaşmasını imzaladı

Batı Afrika ülkeleri Mali, Nijer ve Burkina Faso, imzaladıkları güvenlik anlaşmasıyla herhangi bir isyan ya da dış saldırı durumunda birbirlerine yardım etme sözü verdi.

Görsel: Google Maps

Paylaş

Askeri cuntalar tarafından yönetilen üç Batı Afrika ülkesi Mali, Nijer ve Burkina Faso, cumartesi günü bir güvenlik anlaşması imzalayarak herhangi bir isyan ya da dış saldırı durumunda birbirlerine yardım etme sözü verdi.

El Kaide ve IŞİD ile bağlantılı cihatçı grupların kontrol altına almaya çalışan üç ülkenin komşuları ve uluslararası ortaklarıyla ilişkileri darbeler nedeniyle gerilmiş durumda. Nijer’deki askeri darbe, müdahale tehdidinde bulunan bölgesel blok Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) ülkeleri ile üç ülkenin arasını daha da açtı.

Reuters’ın haberine göre ortak pakta imza atan Mali ve Burkina Faso, saldırıya uğraması halinde Nijer'in yardımına koşma sözü verdi. Sahel Devletleri İttifakı olarak bilinen paktın tüzüğüne göre “Sözleşmeye taraf olan bir ya da daha fazla ülkenin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne yönelik her türlü saldırı diğer taraflara yönelik bir saldırı olarak kabul edilecek.”

Diğer devletlerin silahlı güç kullanımı da dahil olmak üzere bireysel ya da toplu olarak yardımda bulunacakları belirtildi.

MALİ LİDERİNDEN AÇIKLAMA

Mali cunta lideri Assimi Goita X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Bugün Burkina Faso ve Nijer Devlet Başkanları ile birlikte kolektif savunma ve karşılıklı yardım çerçevesi oluşturmak amacıyla Sahel Devletleri İttifakını kuran Liptako-Gourma sözleşmesini imzaladım” dedi.

Her üç devlet de bölgedeki cihatçı gruplarla mücadele etmek üzere 2017 yılında Çad ve Moritanya ile birlikte kurulan Fransa destekli G5 Sahel ittifakı ortak gücünün üyesiydi. Mali, askeri bir darbenin ardından atıl durumdaki örgütten ayrılırken, devrik Nijer Devlet Başkanı Mohamed Bazoum geçen yıl mayıs ayında Mali’nin ayrılmasının ardından gücün artık “ölü” olduğunu açıklamıştı.

Darbelerden bu yana eski sömürgeci güç Fransa ile üç ülke arasındaki ilişkiler de bozuldu.

Mali ve Burkina Faso’dan askerlerini çekmek zorunda kalan Fransa, Nijer’de iktidarı ele geçiren cunta ile de askerlerini ve büyükelçisini geri çekmesini istemesinin ardından gergin bir açmaza girdi. Fransa’nın üç ülkede de yeraltı kaynaklarının işletmesini elinde bulunduran şirketleri çalışmaya devam ediyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Avustralya’da on binler yerli halkların anayasada tanınması için yürüdü

SONRAKİ HABER

“Çocukların Beslenme Hakkı” Çalıştayı sonuç bildirgesi: Kamusal destek programı acilen uygulanmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa