Çukurova Üniversitesi yemekhane ücretine yüzde 200 zam
Yemek ücretlerine yüzde 200 zam yapılan Çukurova Üniversitesinde görüştüğümüz öğrenciler, son derece yoğun yaşanan hayat pahalılığı sürerken bu zamların kabul edilemez olduğunu dile getirdi.
Fotoğraf: Google Street View
Çukurova Üniversitesinde ilk öğün için 2 TL ikinci öğün için 16 TL olan yemek ücreti, yapılan son zamdan sonra ilk öğün için 6 TL, ikinci öğün için ise 32 TL oldu. Öğrenciler yeni eğitim döneminde barinmadan ulaşıma, ulaşımdan yemeğe tüm alanlarda zamlarla karşı karşıya geldi. Bu zamlar karşısında alınan burs ve krediler yetmiyor, öğrenciler mağdur ediliyor.
Çukurova üniversitesinden öğrencilerle konu hakkındaki düşüncelerini konuştuk.
Hukuk fakültesinden Hazal, her alanda ardı ardına gelen zamları şu sözlerle yorumladı: "Her şeye gelen zamlardan sonra buraya da böyle bir yansımanın olması bizi gerçekten çıldırttı. Ne diyeceğimi bilemiyorum, bizim dışımızdaki güçler tarafından bir şeyler değiştiriliyor sürekli ve bizde buna ayak uydurmak zorunda bırakılıyoruz. Umarım düşürülmesi için bir yol bulunur."
"ÖĞRENCİLER YEDİĞİ YEMEKTEN MAHRUM EDİLMESİN"
İnşaat mühendisliği bölümünden Zelal ise, artan yurt ücretleriyle beraber öğrencilerin ve ailelerinin yaşayacağı maddi zorluklara dikkat çekti. Bir devlet üniversitesinde fiyat farkının bu kadar yükselmiş olmasını doğru bulmadığını ifade eden Zelal, "Konuyla alakalı çalışmaların derhal başlatılmasını ve öğrencilerin yediği yemekten mahrum edilmemesini talep ediyorum" dedi.
Mimarlık bölümünden Emine, "Çukurova üniversitesinde yemekhane ücretlerine yüzde iki yüz zam yapıldı. Ekonomik koşullar gözetilmeden biz öğrencilerin giderlerinin gelirlerinin çok üstünde olduğu bir dönemde yüzde iki yüz zam yapılması haksızlıktan başka bir şey değil. En kısa sürede umarım bu zam kararından dönülür" diye konuştu.
"YEMEKLER BESLEYİCİ DEĞİL, HİJYENİK DEĞİL"
Yüzde 200 zam yapılan yemeklerin besleyici olmadığını yemekhanin hijyen koşullarının da iyi olmadığını söyleyen Emine, şunları ekledi: "Yemeklerde kurt çıkması , bazı yabancı maddelerin bulunması daha önceki haberlerde gündeme gelmişti. Bunun yanı sıra yemeklerde protein miktarına da dikkat edilmiyor. Etli yemek olarak geçen bazı yemeklerde neredeyse içinde et bulunmuyor. Vejeteryan öğrenciler için yapılan yemeklerde sebze türleri çok az. Meyve türlerinde de çeşitlilik yine az. Yemekhane içerisinde bir takım düzenlemeler yapılması şart. Biz öğrenciler hem maddi açıdan zorlanmaması hem de ihtiyacı olan besin değerlerine hijyenik bir şekilde ulaşması gerekiyor."
"YEMEK ÜCRETİ TEKRAR DÜZENLENSİN"
Ekonomik şartların zam yapılmasını gerektirebileceğini fakat yüzde 200 zammın bu koşullarda öğrencilerce asla kabul edilemeyeceğini belirten Mimarlık bölümünden Bermal, "Ücretin tekrar düzenlenmesini talep ediyoruz" dedi. Yemekhanedeki hijyen problemleri, uzun kuyruklar oluşması gibi problemlerle ilgili adım atılmadığını belirten Bermal, öğrenciler olarak istek ve taleplerinin daha çok dikkate alınmasını istediklerini dile getirdi.
Türkçe öğretmenliğinden bir kadın öğrenci ise yapılan zammın kabul edilemez olduğunu belirterek, "Öğrenciler olarak toplumun ekonomik krizden en çok etkilenen kesimlerinden biriyiz. Bir de yemekhanenin çıkardığı yemeklerin kalitesi, besin değeri ve kapsayıcılığı düşünüldüğünde demek istediğim çok net anlaşılacaktır" diye konuştu. (Adana/EVRENSEL)