SES İzmir Şubeleri: Can güvenliğimizin sağlandığı ortamda hizmet vermek istiyoruz
SES İzmir 1 ve 2 No’lu şube üyeleri, Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaşanan silahlı çatışmaya ilişkin yaptığı açıklamada; “Can güvenliğimizin sağlandığı ortamda hizmet vermek istiyoruz” dedi.
Fotoğraf: Evrensel
SES İzmir 1 ve 2 No’lu Şubeler, Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 16 Eylül Cumartesi günü gecesi hastane acil servisi bahçesinde iki grup arasında yaşanan silahlı çatışmaya ilişkin basın açıklaması düzenledi.
Acil girişi önünde düzenlenen açıklamaya İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak da destek verdi. “Uyarıyoruz! Şiddete maruz kalmak istemiyoruz” yazılı pankartın açıldığı açıklamada, yaşanan silahlı çatışma sonucu sağlık emekçilerinin mobbing ve şiddete maruz kaldığı ifade edildi.
Basın açıklamasını SES İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Mustafa Çaban okudu. Çatışmada hiçbir sağlık çalışanın yaralanmamasının şans eseri olduğunu söyleyen Çoban, “Neredeyse tüm kuzey bölgesinin yükünü tek başına kaldıran acil servis çalışanlarımız, her gün yoğun iş temposunda binlerce hastaya sağlık hizmeti vermeye çalışırken yüksek oranda stresli bir ortamda aynı zamanda hasta şiddetine maruz kalıyor. İki grup arasında yaşanan silahlı çatışmanın ortasında kalmış olmaları da şiddet konusunda geldiğimiz noktayı bir kere daha açıkça göstermektedir” dedi.
“CAN GÜVENLİĞİMİZ KONUSUNDA ENDİŞELİYİZ”
Çoban, cumartesi günü yaşanan olayın doğrudan hedefi sağlık emekçileri olmasa bile sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin arttığı süreçte yaşananların edişe verici olduğunu dile getirdi.
Can güvenlikleri konusunda tedirgin olduklarını belirten Çoban, “Yarın benzer bir olay yaşandığında sağlık emekçilerinin can güvenliği nasıl sağlanacak? Biz, başımıza ne gelir korkusuyla sağlık hizmeti vermeye nasıl devam edeceğiz? Bu soruların cevapları şu anda her birimiz açısından belirsizdir” diye ekledi.
“ÖNLEM İÇİN DAHA KAÇIMIZ HAYATINI KAYBETMELİ”
Bireysel silahlanmanın bu kadar arttığı ve aynı zamanda toplumda şiddet kültürünün daha fazla yer ettiği koşullarda hastanelerde yeterli güvenlik önlemi olmadığını söyleyen Çoban, “Sağlık kurumları tehlikeli kurumlar olmuştur. Yeterli güvenlik önlemlerin alınması, şiddet kültüründen vazgeçilmesi için daha kaçımızın başına ne gelmeli, kaçımız hayatımızı kaybetmeliyiz, buradan Sağlık Bakanına ve iktidara soruyoruz” dedi.
Çoban, “Artık yeter, bizler can güvenliğimizin sağlandığı bir ortamda hizmet vermek istiyoruz. Her an can korkusuyla ve tedirginlik ile sağlık hizmeti vermek istemiyoruz. İktidara ve Sağlık Bakanlığına sesleniyoruz; derhal gerekli tedbirler alınsın, can güvenliğimiz sağlansın ve şiddet kültürüne karşı yetkililer üzerine düşen sorumluluğu alsın” diye konuştu.
Açıklama söz alan İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak da sağlıkta yaşanan şiddet olaylarını kınadıklarını, buna karşı bir an evvel çözüm üretilmesini istediklerini söyledi. (İzmir/EVRENSEL)