18 Eylül 2023 16:21

TMMOB İzmir İKK: Tarım alanlarını koruyacağız

TMMOB İKK, İnciraltı imar planları hakkında yaptığı açıklamada tarım alanların korunması için söz konusu planların yargıya taşındığını belirterek, İzmir halkını davaya müdahil olmaya çağırdı.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu (İKK), Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından mayıs ayında onaylanan İnciraltı imar planları hakkında Mimarlık Merkezi’nde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, TMMOB İKK olarak söz konusu planların yargıya taşıdığı duyurulurken, tüm İzmir halkına tarım alanlarına sahip çıkmak için davaya müdahil olma çağrısı yapıldı.

Basın açıklamasını okuyan TMMOB İzmir İKK Dönem Sözcüsü Aykut Akdemir, İnciraltı’nın kent merkezindeki önemli tarım alanlarından biri olduğunu hatırlattı. İnciraltı’ndaki tarım alanlarının imara açılmasının kabul edilemez olduğunu ifade eden Akdemir, imar planları süreci ve yapılan projelere dair bilgi verdi.

“İNCİRALTI'NDAKİ RANT HİKAYESİ BİTMELİ”

İnciraltı’nın ranta açılma hikayesinin henüz bitmediğini dile getiren Akdemir, “Her ne kadar alelacele seçime yetiştirme kaygısıyla yapılan planlarda bir sürü teknik problem olsa da bahsettiğimiz süreç İnciraltı’da teknik olarak tartışılacak bir konu ölçeğinde düşünülemez. Gerek merkezi gerek yerel idarelerin işi gayrimenkul alanları oluşturmak ve geliştirmek değildir. Hele ki kentin İnciraltı gibi önemli bir karbon yutak alanı olması özelliğinin kent genelinde sağladığı faydalar düşünüldüğünde tablo daha net ortaya çıkmaktadır” dedi.

“KORUYABİLDİĞİMİZ DEĞERLER RANTA KURBAN EDİLEMEZ”

Akdemir, “İklimsel değişimler ile artacak taşkınlar ve taban suyu yükselmelerinin kritik bir noktaya varacağı öngörülen bu günlerde, önemli bir tampon ağı oluşturan Çakalburnu Lagünü, göçmen kuşlarıyla, endemik bitki türleriyle, nadir rastlanan özel ekosistemi ile yarattığı biyoçeşitlilik rezervi ile tarım alanlarıyla bugüne kadar taşıyabildiğimiz koruyabildiğimiz değerleri ile rant odaklı yaklaşılmasına hiçbir şekilde kurban edilemez. İdarenin asıl görevi sürekli planları, plan kararlarını rant odaklı müdahalelerle delik deşik hale getirmek yerine kentin planlarına sadık kalmak ve kentin planlı gelişmesini sürdürmektir” diye konuştu.

İzmir halkını tarım alanlarının yok edilmemesi için İzmir 8. İdare Mahkemesi’nde açıkları davaya müdahil olmaya çağıran Akdemir, “Ülkemizdeki tarım alanlarının yok edildiği bir dönemde İnciraltı’nı imara açmamak gerek. Buna ‘başka bir tarım mümkündür’ diyen herkes karşı çıkmalıdır. Tarım alanlarının ve yeşil alanların genişletilmesi için verdiğimiz mücadele sürecek” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam