18 Eylül 2023 16:20

ABD’de otomotiv grevi 4. gününde: Ya zam ya daha büyük grev

ABD’de 12 bin 700 metal işçisinin üç otomotiv tekelindeki grevi 4. gününde sürüyor. Şirketler yöneticilerine yaptıkları yüzde 40 zammı işçilere yapmak istemiyor. Anlaşma sağlanmazsa grev büyüyebilir.

Fotoğraflar: @UAW/Twitter

Paylaş

ABD’li otomotiv tekelleri General Motors, Ford ve Stellantis işletmelerinde 12 bin 700 işçiyi kapsayan grev sürerken sendika ile şirketler arasındaki görüşmeler de devam ediyor. Anlaşma sağlanamazsa grev genişleyebilir.

BUGÜN YENİ GÖRÜŞME YAPILACAK

Birleşik Otomobil İşçileri Sendikasının (UAW) Detroitli üç otomobil üreticisine karşı başlattığı grev bugün dördüncü gününe girdi.

Sendika temsilcileri ve General Motors (GM.N), Ford (F.N) ve Stellantis (STLAM.MI) temsilcileri bugün görüşmelere devam edecek. 

Temsilciler, sendikanın ilk kez üç otomobil tekelinde aynı anda greve çıktığı ve ABD’de uzun yıllar sonra en iddialı endüstriyel işçi eylemi olduğu belirtilen grevi anlaşma ile sona erdirmeye çalışacaklar.

Eşgüdümlü grev, Amerikalıların işçi sendikalarına verdiği desteğin son on yılların en yüksek noktasına ulaştığı bir dönemde gerçekleşiyor.

CEO’LARA YÜZDE 40, İŞÇİYE YÜZDE 6!

Yaklaşık 12 bin 700 UAW üyesi otomotiv işçisi, önceki dört yıllık iş sözleşmelerinin sona ermesinin ardından Detroit Üçlüsü denilen otomotiv tekellerinin her birinde birer tane olmak üzere üç ABD montaj tesisini hedef alan koordineli bir eylemin parçası olarak grevde. Sendika, grevi şimdilik sınırlı tutuyor.

Şirketler, dört buçuk yıl boyunca yüzde 20 zam önerdi, ancak bu UAW’nin 2027'ye kadar talep ettiğinin sadece yarısı. Sendika, üç şirketin son dört yılda CEO maaşlarını yüzde 40 artırdığına ve işçilere de benzer bir zam yapılması gerektiğine odaklanıyor. Sendika verilerine göre 2019’dan bu yana aynı şirketlerin işçilerine sadece yüzde 6 zam yapıldı.

AP’nin haberine göre UAW zam talebini son olarak yüzde 36’ya indirdi, ancak şirketler bu orana da henüz yanaşmıyor.

GREV GENİŞLEYECEK Mİ?

Reuters’ın haberine göre UAW Başkanı Shawn Fain, pazar günü yaptığı açıklamada, görüşmelerdeki ilerlemenin yavaş olduğunu söyledi. Shawn, sendikanın üç otomobil üreticisindeki grevi bu hafta başka fabrikalara da taşıyıp taşımayacağı sorusuna “sendikanın gerekeni yapmaya hazır olduğu” yanıtını verdi.

Grevler, Ford Bronco, Jeep Wrangler ve Chevrolet Colorado’nun yanı sıra diğer popüler modelleri üreten Michigan, Ohio ve Missouri’deki üç fabrikada üretimi durdurdu. Grevin devam etmesi halinde Ford’un F-150, GM'nin Chevy Silverado ve Stellantis’in Ram gibi daha kârlı kamyonetlerini üreten fabrikaların bir sonraki grev hedefleri olmasını bekliyor.

UAW, daha yüksek ücretlerin yanı sıra, daha kısa çalışma haftaları, emeklilik maaşlarına yönelik iyileştirmeler ve daha güçlü iş güvenliği talep ediyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

TMMOB İzmir İKK: Tarım alanlarını koruyacağız

SONRAKİ HABER

Bir gün okula dört gün iş yerine

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa