19 Eylül 2023 15:54

Süleymaniye’de havaalanına SİHA’lı saldırı: Irak ordusu Türkiye’yi işaret etti

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi topraklarında bulunan Erbet Havaalanı'na düzenlenen saldırıda en az 3 Peşmerge hayatını kaybetti. Irak ordusu Türkiye’yi işaret etti, soruşturma çağrıları yapıldı.

Fotoğraf: Wikimedia Commons

Paylaş

Irak’ın Süleymaniye kentine bağlı Erbet'teki havaalanına yönelik saldırıda en az üç Peşmerge hayatını kaybetti. Irak saldırıyla ilgili Türkiye’yi işaret etti. Irak Başbakanı Mesrur Barzani ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani soruşturma çağrıları yaptı.

Irak Ordusu Sözcüsü General Yahya Resul, Süleymaniye’ye 50 kilometre uzaklıkta bulunan havaalanına saldırının Türkiye hava sahasından gelen bir insansız hava aracıyla, 18 Eylül Pazartesi günü yerel saatle 17.00 sularında düzenlendiğini açıkladı. Resul, ölü ve yaralıların terörle mücadele biriminde görevli Kürt Peşmerge güçleri olduğunu ifade etti.

“Bu saldırı Irak’ın egemenliğine ihlal teşkil ediyor” diyen Resul, “Irak bu ihlalleri durdurma hakkını saklı tutmaktadır” ifadelerini kullandı. Resul “Bu tekrarlanan saldırılar, ülkeler arasındaki iyi komşuluk ilişkileriyle bağdaşmıyor. Irak’ın komşularıyla olumlu ve dengeli siyasi, ekonomik ve güvenlik ilişkileri kurma çabalarını zayıflatıyor” dedi.

Kürdistan Yurtseverler Birliği Başkanı Bafel Celal Talabani, saldırıda ölen ve yaralanan 6 kişinin Irak Kürt terörle mücadele birimi üyeleri olduğunu doğruladı. Reuters haber ajansına konuşan yerel bir yetkili ve bir güvenlik kaynağı ise saldırıda 6 kişinin öldüğünü öne sürdü.

IRAK VE IKBY SORUŞTURMA İSTEDİ

IKBY Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani de bu tür saldırıların tekrarını önlemek için Irak hükümetinin üstüne düşeni yapması gerektiğini kaydetti. Talabani, IKBY'deki ilgili taraflara, tüm gerçeklerin ortaya çıkarılması ve Kürt halkının bilgisine sunulması için kapsamlı bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu.

Irak Başbakanı Mesrur Barzani, Erbet Havalimanına yönelik saldırıya ilişkin yayımladığı mesajda ilgili tarafların olayın aydınlatılması için hızla bir soruşturma yürütmesini istedi.

Barzani “Erbet Havalimanındaki olaydan dolayı üzüntü duyduk. İlgili tarafların bu olayın nedeni ve mahiyeti hakkında kapsamlı bir araştırma yapıp gerçekleri bir an önce ortaya çıkarması gerekmektedir. Kürdistan ve Irak’ın egemenliğinin her türlü ihlalini, Kürdistan Bölgesi’nin güvenlik ve istikrarını bozan her türlü yasa dışı eylemi kınıyoruz” dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Mersin'de üzerine tomruk düşen orman işçisi hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Urfa’da 3 doktor hasta yakınları tarafından saldırıya uğradı, 4 kişi tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa