Musa Anter 31 yıl önce katledildi: Direnen gazetecilik geleneği hep sürecek
Kürt Yazar ve Gazeteci Musa Anter’in Diyarbakır’da katledilmesinin üzerinden 31 yıl geçti. Musa Anter’in oğlu Dicle Anter adalet arayışlarına zaman aşımı ile yanıt verildiğini söyledi.
Fotoğraf: MA
Kürt Yazar ve Gazeteci Musa Anter’in JİTEM tarafından katledilmesinin üzerinden 31 yıl geçti. Adalet arayışlarına zaman aşımı ile yanıt verildiğini belirten Dicle Anter, direnen gazetecilik geleneğinin hep süreceğini vurguladı.
Kültür festivaline katılmak için geldiği Diyarbakır’da 20 Eylül 1992 tarihinde JİTEM tarafından katledilen Gazeteci, Aydın ve Yazar Musa Anter’in ölümünün üzerinden 31 yıl geçti. Failler bulunmadığı gibi katliama dair dava geçen yıl zaman aşımından düşürüldü. Katledilmesinin ardından 2000 yılına kadar raflarda bekletilen dosya, Anter’in ailesinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) başvurusuna dair 2007 yılında “Yaşam hakkının hem maddi hem de usul açısından ihlal edildiğine” karar verildi. AİHM, olayın ardından ortaya çıkan ve Anter’in öldürülmesiyle doğrudan ilgisi olan, Meclisin 1998 tarihli “Susurluk raporu” gibi bazı önemli delillerin de yetkililer tarafından kullanılmadığını tespit etti.
AYM’YE TAŞINDI
Anter ailesi ve avukatları zaman aşımı kararını Anayasa Mahkemesine (AYM) taşıdı. Anayasa Mahkemesi, henüz başvuruyu sonuca bağlamadı. Toplumda derin izler bırakan davaların bir bir zaman aşımından düşürüldüğünü hatırlatan Anter’in oğlu Dicle Anter, Mezopotamya Ajansına verdiği görüşte bunun en son örneğinin 33 aydının yakıldığı Madımak Oteli davası olduğuna işaret etti.
1 YAPRAK İLE BAŞLAYAN DAVA
Babasının katledildiği günden bu yana adalet talebinde bulunduklarını, ancak taleplerinin 30 yıl sonra zaman aşımı ile karşı karşıya kaldığının altını çizen Anter, “Babam halk tarafından çok sevilen biri. Yazım şekli halkın anlayacağı bir dil oldu. Gazeteciliğinde bunu işledi. Ve çok sevildi. Kürt tarihini, direnişini çok iyi anlatan, bu çerçevede Kürt halkına bilgi veren biriydi. Bunları dile getirdikleri için sürekli hedefti. Devlet tuzak kurarak onu katletti. Katledilmesinin ardından adalet arayışı içine girdik. Bir yaprak ile başladığımız bu süreçte büyük bir yankı gelişti, ancak zaman aşımı ile sonlandı” diye konuştu.
Zaman aşımı ile biten davayı AYM’ye taşıdıklarını kaydeden Anter, buradan sonuç alınmaması durumunda AİHM’ye başvuracaklarını söyledi.
‘ZAMAN AŞIMIYLA CEVAP VERİLİYOR’
Toplumun kanayan yarası olana davaların zaman aşımı ile aklanmaya çalışıldığını kaydeden Anter, “Babamın kimler tarafından nasıl öldürüldüğü ortada olmasına rağmen zaman aşımından düştü. Aynı durum Sivas Katliamı’nda da yaşandı. İnsanları yakan kişiler serbest bırakılıyor, katiller serbest bırakılıyor. Toplumun kanayan yarası oldu bu durum. Katliamcı zihniyet aramızda dolaşıyor. Adalet taleplerine hep bu şekilde cevap veriliyor” ifadelerini kullandı.
"GAZETECİLER HABER YAPTIKLARI İÇİN CEZAEVİNDE"
Bbabasının gazeteciliğini “direniş gazeteciliği” olarak tanımlayan Anter, “Musa Anter gazeteciliği önemli bir gazetecilik, Musa Anter’in tabiri ile küçük generalleri kalemini yerde bırakmadılar. Direnen gazetecilere dönük saldırılar ortada. Abdurrahman Gök ve daha birçok gazeteci, Demokles’in Kılıcı ile karşı karşıya kaldılar. Ve şu an gazeteciler sırf haber yaptıkları için cezaevinde. Ancak geri adım atmıyorlar. Musa Anter geleneği hep sürecek” şeklinde konuştu.
Musa Anter adına 30 yıldır “Musa Anter Gazetecilik Yarışması”nın düzenlendiğini hatırlatan Anter, bunun Kürt halkı için çok büyük önem taşıdığını söyledi. (MEDYA SERVİSİ)