19 Eylül 2023 18:46
Son Güncellenme Tarihi: 19 Eylül 2023 22:45

TMMOB: Meslek itibarımızın yok edilmesine müsaade etmeyeceğiz

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Mühendis, Mimar ve Şehir Plancılarının Dayanışma Günü dolayısıyla sorunlarını ve taleplerini açıkladı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mühendis, Mimar ve Şehir Plancılarının Dayanışma Günü dolayısıyla açıklama yaptı.  

İSTANBUL

Türk Mimar ve Mühendisler Odası, Kadıköy İskele Meydanında basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasında TMMOB'un denetim süreçlerinden dışlanmasına ve mimar, mühendis, şehir plancılarının çalışma koşullarına vurgu yapıldı. Açıklama sırasında "İnsanca yaşamak istiyoruz", "Diplomalı işsiz olmayacağız", "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz", “Yaşasın TMMOB, yaşasın mücadelemiz" sloganları atıldı.

Basın açıklamasını TMOBB İstanbul İnsan Koordinasyon Kurulu (İKK) genel sekreteri Seyfettin Avcı okudu. Avcı, "19 Eylül 1979'daki iş bırakma eyleminin mühendis, mimar ve şehir plancılarının kendi öz güçlerinin farkına vardığı tarih olduğunu ifade ederek, "İçerisinde bulunduğumuz mesleki, ekonomik ve toplumsal koşullar bizlere 'boşuna mı okuduk' sorusunu sorduruyor" dedi.

"SORUNLARIMIZ GİDEREK BÜYÜYOR"

İşsizlik, hayat pahalılığı, düşük ücretler, güvencesizlik, özlük hakları ve örgütlenme sorunlarının mühendis, mimar ve şehir plancılarının en öncelikli sorunları olmaya devam ettiğinin altını çizen Avcı, "Kamusal yatırımların ortadan kalkması, rant hırsının bilim ve tekniğin önüne geçmesi, sermayenin ihtiyaçlarının halkın ihtiyaçlarının önünde tutulması nedeniyle mesleğimiz sistematik olarak değersizleştiriliyor" diye konuştu.

Bu şartlarda yaşamanın insanlık ve meslek onurunu ayaklar altına aldığını vurgulayan Avcı, "Gençlerimiz göç ettikçe, ülkemizin geleceğine dair umutlar da tek tek sönüyor. Tek adamın himayesine girmiş bir düzende, kamu kurumlarında çalışan meslektaşlarımız siyasi baskı ve sürgün tehdidi altında, düşük ücret, kadro sorunu, özlük haklarının ihlal edilmesi, düşük ek göstergeler gibi birçok sorun ile yüz yüze kalıyor" ifadelerini kullandı. Avcı, mühendis, mimar ve plancıların büyük çoğunluğunun asgari ücrete çalıştığını; iş bulamayanların meslek dışı alanlarda garsonluk, tezgâhtarlık gibi işlerde çalışmaya mecbur kaldığını söyledi.

"BURADAYIZ, MÜCADELEYE DEVAM EDİYORUZ"

Sorunların dayanışmayla çözüleceğini ifade eden Avcı, "Kendi sorunlarımızın çözümü konusunda kamudan ve toplumdan destek bekliyoruz. Bizler, mesleğimizi bilimden, üretimden ve toplumdan yana kullanan bir mücadele geleneğinin sürdürücüsüyüz. Bu anlayışla TMMOB’nin bilim ve tekniği esas alan, kamu yararını savunan, eşitlik, özgürlük ve demokrasiden yana tavrını korumaya devam edeceğiz. Gelin, haklarımız ve geleceğimiz için mücadelemizi büyütelim" diyerek birlikte mücadele çağrısı yaptı.

"MESLEKLERİMİZ TİCARİLEŞTİKÇE HAKLARIMIZ DARALDI"

Açıklama sonrasında konuşan TMMOB Genel Başkanı Emin Koramaz, TMMOB'un denetim ve mimar, mühendis, şehir plancılarının asgari ücretini belirleme yetkisinin ellerinden alındığını hatırlattı. Mesleklerinin ticarileştirilmesiyle haklarının daraldığını ifade eden Koramaz, "Bir deprem ülkesi olan ülkemizde yapı denetim bile ticarileştirilerek sermayeye pazar olarak sunuldu. Her gün bir iş faciasi yaşanırken iş güvenliği alanı bile şirketlere bırakıldı" dedi.

Koramaz taleplerini, "İnsanca yaşanacak bir asgari ücretin belirlenmesini istiyoruz. SGK tarafından feshedilen asgari ücret belirleme protokolün yeninden getirilmesini istiyoruz. TMMOB'un elinden alınan yetkilerin geri verilmesini, özelleştirilen kamu kuruluşlarının yeniden hayata geçirilmesini istiyoruz" diye ifade etti. Koramaz iki ay boyunca seslerini duyurmak için çeşitli etkinlikler düzenleyeceklerini söyledi. (İstanbul/EVRENSEL)


DENİZLİ

TMMOB Denizli İl Koordinasyon Kurulu çağrısı ile Candoğan Parkında yapılan basın açıklamasında mimar ve mühendislerin sorunlarına dikkat çekilerek, ortak mücadele çağrısı yapıldı. KESK'e bağlı sendikalar, Veli-Der Denizli Şubesi, emekli sendikaları ve siyasi parti temsilcilerinin de katıldığı açıklamayı TMMOB Denizli İKK adına Mehmet Sarıca okudu.

Sorunların giderek büyüdüğünü dile getiren Sarıca, işsizlik, hayat pahalılığı, düşük ücretler, güvencesizlik, özlük hakları ve örgütlenme sorunlarına değindi.

MESLEK İTİBARIMIZIN AYAKLAR ALTINA ALINMASINA İZİN VERMEYELİM

Sarıca, “Tek adamın himayesine girmiş bir düzende, kamu kurumlarında çalışan meslektaşlarımız siyasi baskı ve sürgün tehdidi altında, düşük ücret, kadro sorunu, özlük haklarının ihlal edilmesi, düşük ek göstergeler gibi birçok sorun ile yüz yüze kalıyor. İşsizlik, esnek çalışma, güvencesizlik, sağlıksız çalışma koşulları ve reel ücret kaybı gibi sorunlar özel sektörde çalışan tüm meslektaşlarımızı tehdit ediyor" ifadelerini kullandı.

Ortak mücadele çağrısı yapan Sarıca şu ifadeleri kullandı; “Mesleklerimizin toplumsal ve kamusal yönünü unutmadan ısrarla, inatla bu çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yani kamu ve toplum için çok çalışıyoruz. Mesleğimiz için böyle önemli bir günde hep birlikte, kararlı bir adım daha atarak öne çıkıyoruz ve tüm meslektaşlarımıza, emekçi halkımıza bir çağrıda bulunuyoruz. Gelin, haklarımız ve geleceğimiz için mücadelemizi büyütelim. Mühendis, mimar ve şehir plancılar olarak meslek itibarımızın ayaklar altına alınmasına izin vermeyelim."

AYDIN

TMMOB Aydın İl Koordinasyon Kurulu da Kent Meydanı’nda bir araya gelerek basın açıklaması gerçekleştirdi. Aydın Emek ve Demokrasi Güçlerinin de destek verdiği açıklama basın metnini TMMOB Aydın İKK Başkanı Tunç Erlaçin okudu.

"EŞİTLİK, ÖZGÜRLÜK VE DEMOKRASİDEN YANA TAVRINI KORUYACAĞIZ"

Erlaçin, “Meslek itibarımıza, meslek sorunlarımıza ve çözümüne sıkı sıkı tutunmak demek, ülkemizin ve toplumumuzun ortak geleceğine de tutunmak demektir. Bu bilinç ve sorumlulukla hareket ediyor, tarihimizin her döneminde olduğu gibi bugün de bu sorumluluğu almaktan, ülkemiz ve halkımız için taşın altına elimizi koymaktan çekinmiyoruz. Bizler, mesleğimizi bilimden, üretimden ve toplumdan yana kullanan bir mücadele geleneğinin sürdürücüsüyüz. Bu anlayışla TMMOB’nin bilim ve tekniği esas alan, kamu yararını savunan, eşitlik, özgürlük ve demokrasiden yana tavrını korumaya devam edeceğiz” dedi.

MUĞLA

TMMOB Muğla İl Koordinasyon Kurulu ise Sınırsızlık Meydanı’nda basın açıklaması düzenledi.

Açıklamayı okuyan Görkem Acar, “Sorunlarımızı tespit ederken, çözümü de hep birlikte, dayanışmayla ve ortak akılla bulabileceğimizi biliyoruz. Bizler, TMMOB ve bağlı Odalarımızdaki faaliyetlerimizle, kendi sorunlarımızın dışındaki toplum ve kamuyu ilgilendiren birçok sorunun çözümünde çaba harcıyoruz. Kentlerimizi, doğamızı ve yaşam alanlarımızı rant ve talandan koruyoruz. Kamu zararı doğuracak, toplumun güvenliği ve sağlığını tehlikeye atacak yanlış plan ve projeleri engellemeye, düzeltmeye, değiştirmeye çalışıyoruz” dedi. (EVRENSEL)


DİYARBAKIR

TMMOB Amed İKK, mesleklerinin açlık ve yoksulluk sınırı altında ücretlerle çalışmanın sembolü haline getirildiğine dikkat çekerek, mücadele edeceklerini belirtti. 

“Mesleğimizin itibarsızlaştırılmasına özlük haklarımızın yok edilmesine dur de” pankartının açıldığı açıklamada, “6 bin 400 ek gösterge verilsin”, “Güvenceli iş güvenceli ücret istiyoruz”, “Kazanılan haklarımız emekliliğe yansıtılsın” yazılı lolipoplar taşındı. Açıklamaya çok sayıda TMMOB üyesi katıldı. Açıklama metnini Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Diyarbakır Şube Eş Başkanı Alican Çetinkaya okudu.

"MESLEK ONURUMUZU AYAKLAR ALTINA ALINIYOR"

“Ekonomik krizin sebebi halkmış gibi, krizin faturası da halka çıkarılmak istemektedirler” diyen Çetinkaya, “Hayat pahalılığı, düşük ücretler, güvencesizlik, özlük hakları ve örgütlenme sorunları ülkemizde çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarının hala en öncelikli sorunları olmaya devam ediyor. Kamusal yatırımların ortadan kalkması, rant hırsının bilim ve tekniğin önüne geçmesi, sermayenin ihtiyaçlarının halkın ihtiyaçlarının önünde tutulması nedeniyle mesleğimiz sistematik olarak değersizleştiriliyor. Bir dönemin en gözdesi olarak görülen mesleklerimiz, bugün diplomalı işsizliğin, güvencesiz bir geleceğin, açlık ve yoksulluk sınırı altında ücretlerle çalışmanın sembolü haline getiriliyor. Bu şartlarda yaşamak hem insanlık hem meslek onurumuzu ayaklar altına alıyor” diye konuştu.

"BİRÇOK SORUN İLE YÜZ YÜZE KALIYORUZ"

Ülkede mesleğini yapamayıp yurtdışına gitmek zorunda kalan gençlerin durumuna dikkati çeken Çetinkaya, “Gençlerimiz göç ettikçe, ülkemizin geleceğine dair umutlar da tek tek sönüyor. Meslek itibarımız yerle bir edilirken, özlük haklarımız da giderek budanıyor. Gerek kamuda gerek özel sektörde her türlü mühendislik, mimarlık ve şehir planlama hizmetlerini, planlama, projelendirme, uygulama ve denetleme işlerini yürüten tüm meslektaşlarımızın çalışma koşulları daha da zorlaşıyor. Tek adamın himayesine girmiş bir düzende, kamu kurumlarında çalışan meslektaşlarımız siyasi baskı ve sürgün tehdidi altında, düşük ücret, kadro sorunu, özlük haklarının ihlal edilmesi, düşük ek göstergeler gibi birçok sorun ile yüz yüze kalıyor. Güvencesiz-sözleşmeli istihdam modellerine yönelme, atamalarda liyakatin ortadan kalkması ve nihayet hukuksuz-keyfi ihraçlar gibi nedenlerle kamudaki teknik personelin iş yükü artarken, iş riski de giderek büyüyor” ifadelerini kullandı.

TALEPLERİNİ SIRALADI

Bütün meslektaşlarına seslenen Çetinkaya, “Gelin, haklarımız ve geleceğimiz için mücadelemizi büyütelim. Mühendis, mimar ve şehir plancıları olarak meslek itibarımızın yok edilmesine müsaade etmeyelim” çağrıda bulundu. 
 
Çetinkaya, “Arık sesimiz duyulsun” diyerek taleplerini şöyle sıraladı: “Bilime, tekniğe ve ihtiyaca göre bölümler açılmalı. Üniversitedeki eğitim ve öğretimin kalitesi artırılmalı. Emeğimizin ve mesleğimizin karşılığı olan ücret ödenmeli. İşsiz meslektaşlarımıza ivedi iş alanları oluşturulmalı. Kamuda çalışan meslektaşlarımızın; taban aylığı, ek göstergeleri, ek ödemeleri artırılmalı, özlük hakları iyileştirilmeli. Kazandığımız haklar emekliliğe yansıtılmalı, geçim sıkıntısı yaşayan emekli meslektaşlarımızın sorunları çözülmeli. TMMOB’a; mühendis, mimar ve şehir plancıları asgari ücret belirleme yetkisi verilmeli ve tüm alanlarda uygulaması sağlanmalı diyoruz.” (MA)


URFA

TMMOB Urfa İl Koordinasyon Kurulu da düzenlediği basın açıklamasında işsizlik, hayat pahalılığı, düşük ücretler, güvencesizlik, özlük hakları ve örgütlenme sorunlarının mühendis, mimar ve şehir plancılarının hala en öncelikli sorunları olmaya devam ettiğini belirtti.

"BURADAYIZ, MÜCADELEYE DEVAM EDİYORUZ"

Açıklamada "Bizim meslek alanımız, toplumun ortak yaşamının üretimini ve devamlılığını sağlamaktadır. Bu yüzden biliyoruz ki, meslek itibarımıza, meslek sorunlarımıza ve çözümüne sıkı sıkı tutunmak demek, ülkemizin ve toplumumuzun ortak geleceğine de tutunmak demektir. Bu bilinç ve sorumlulukla hareket ediyor, tarihimizin her döneminde olduğu gibi bugün de bu sorumluluğu almaktan, ülkemiz ve halkımız için taşın altına elimizi koymaktan çekinmiyoruz. Bizler, mesleğimizi bilimden, üretimden ve toplumdan yana kullanan bir mücadele geleneğinin sürdürücüsüyüz. Bu anlayışla TMMOB’nin bilim ve tekniği esas alan, kamu yararını savunan, eşitlik, özgürlük ve demokrasiden yana tavrını korumaya devam edeceğiz. Ülkemizin ve meslektaşlarımızın dayanışmaya ve birlik içinde olmaya en fazla ihtiyaç duyduğu bu dönemde 19 Eylül Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü’nü mücadelemizi büyüterek kutluyoruz." denildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a: Para dilenmek için, yine ülkemizi küçük düşürmüş

SONRAKİ HABER

Boşanma aşamasında katledilen Ayşe'nin ağabeyi: Ancak ağır cezalar caydırıcı olabilir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa