İngiltere'de uzman doktorlar ve pratisyen hekimler ilk kez birlikte greve çıktı
İngiltere tarihinde pratisyen hekimler ile uzman doktorlar ilk kez aynı gün greve çıktı. 24 bin uzman ve 61 bin pratisyen hekimi kapsayan grev düşük ücret ve ağır iş koşullarına karşı düzenleniyor.
Fotoğraf: Raşid Necati Aslım/AA
İngiltere'de hükümetin düşük ücret ve ağır çalışma koşulları dayatmasına karşı uzun süredir eylemler düzenleyen uzman, pratisyen ve asistan hekimler, ülke tarihinde ilk kez aynı gün greve çıktı.
Ülkede yaklaşık 24 bin uzman doktor dün 2 günlük greve giderken, bugün de 61 bin pratisyen ve asistan hekim 3 günlük iş bırakma eylemi başlattı. Böylelikle, ülke tarihinde ilk kez uzman doktorlar ile pratisyen ve asistan hekimler aynı gün birlikte greve çıkmış oldu.
Doktorların grevi boyunca hastanelerde sadece acil servis hizmeti verilecek.
Enflasyonun üzerinde artış talebinde bulunan uzman doktorlar bu yıl 3'üncü kez, yüzde 35 ücret artışı isteyen pratisyen ve asistan hekimler ise 6'ncı kez greve gidiyor.
"TÜM DOKTORLAR ARASINDA BİRLİK VAR"
AA'nın haberine göre iş bırakan İngiliz Tabipler Birliği (BMA) üyesi doktorlar, başkent Londra'da University College Hospital (UCL) önünde gösteri düzenlendi.
"Alkışlar faturaları ödemiyor", "Doktorların maaşlarına düzenleme getirin", "Sağlık sisteminin geleceğini koruyun" yazılı pankartlar taşıyan uzman ve pratisyen hekimler, hükümete "adil ve makul" ücret artışı çağrısında bulundu.
AA muhabirine konuşan BMA temsilcisi Dr. Arjan Singh, son 15 yılda doktorlara yapılan ödemelerde yüzde 26 kesinti olduğunu belirterek, "Bu nedenle, ödeme kesintisini tersine çevirmek için greve gidiyoruz" dedi.
Hükümetin doktorlara yüzde 8 artış teklifinde bulunduğunu belirten Singh, "Bu olması gerekenin çok gerisinde. Doktorlara saatte 20 pound ödenmesini istiyoruz ve bu çok makul bir talep" diye konuştu.
Singh, birlikteliğe dikkat çekerek "Bence bu (toplu grev), şu anda iş gücünde olan tüm doktorlar arasında birlik olduğunu gösteriyor. Sadece pratisyen doktorlar burada değil, sadece uzman doktorlar burada değil. Biz burada hep birlikteyiz. Bizim burada savunduğumuz tek bir meslek" dedi.
"HÜKÜMET MÜZAKEREYİ REDDEDİYOR"
BMA Komite Üyesi Dr. Sumi Manirajan da eylemlerin güçlenmesinin nedeninin, hükümetin müzakereleri reddetmesi olduğunu söyledi.
Manirajan, "Hükümetin herhangi bir bakanı bizimle en son 140 gün önce görüştü. Onlardan bizimle görüşmelerini ve müzakere etmelerini istiyoruz. Bu anlaşmazlığı sona erdirmenin tek yolunun bu olduğunu düşünüyorum" dedi.
Ülkede binlerce uzman doktor, ücret artışı ve daha iyi çalışma koşulları talepleriyle 20 Temmuz'da 50 yıl sonra ilk kez greve giderek 48 saatlik iş bırakma eylemi yapmıştı. (DIŞ HABERLER)