21 Eylül 2023 16:29
/
Güncelleme: 17:06

Karabağ için yapılan ilk görüşmeden nihai sonuç çıkmadı

Azerbaycanlı yetkililer ile Karabağ'daki etnik Ermeni nüfusun temsilcileri arasında, Rus Barış Gücü'nden bir yetkilinin de katılımıyla Yevlah'ta görüşme yapıldı. İlk görüşmeden nihai sonuç çıkmadı.

Karabağ için yapılan ilk görüşmeden nihai sonuç çıkmadı

Fotoğraf: Mustafa Çiftçi/AA

Azerbaycan’ın 19 Eylül'de saldırı başlattığı Dağlık Karabağ bölgesinde Bakü yönetimi ile Karabağ Ermenilerini temsil eden heyet arasındaki ilk toplantı bugün gerçekleşti. Karabağlı Ermenilerin göçü ise sürüyor.

Agos’un haberine göre, Karabağ Cumhurbaşkanı Danışmanı Davit Babayan, Ermenistan Devlet Radyosuna yaptığı açıklamada, Yevlah'ta Karabağ ve Azerbaycan temsilcileri arasında yapılan toplantı hakkında yorum yaparken, yalnızca ateşin durdurulması konusunda anlaşmaya varıldığını söyledi.

Babayan, her şeyin tek bir toplantıda karara bağlanamayacağını, gelecekte daha fazla toplantı yapılmasının beklendiğini kaydetti.

Toplantı, Rus Barış Gücü'nün önerdiği ateşkes sonrasında gerçekleşti. Müzakerelere, Azerbaycan adına Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Karabağ'daki Ermenilerle temaslardan sorumlu temsilcisi milletvekili Ramin Memmedov, Karabağ Ermenilerini temsilen David Melkumyan ve Sergey Martirosyan katıldı. Görüşmede, Rus Barış Gücü'nden de bir yetkili de yer aldı.

PUTİN-ALİYEV GÖRÜŞMESİ

Bu arada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Karabağ konusunda yaptığı telefon görüşmesinde, üçlü anlaşmalar doğrultusunda müzakere yolundaki çalışmaların en üst düzeyde yoğunlaştırılmasının kararlaştırıldığı bildirildi.

Kremlin’den yapılan açıklamada, Putin’in, Karabağ’daki Ermeni nüfusun haklarının ve güvenliğinin sağlanmasının önemini vurguladığı kaydedildi. Açıklamada, Azerbaycan tarafının da bu konularda Rus Barış Gücü ile etkileşime girmeye hazır olduğunu teyit ettiği aktarıldı.

Öte yandan Aliyev’in 20 Eylül’de Karabağ’da Rus Barış Gücü askeri personelinin ölümü nedeniyle özür dilediği ve derin taziyelerini ilettiği de kaydedilen açıklamada, olayla ilgili en kapsamlı soruşturmanın yapılacağı ve sorumluların gereken cezayı alacağı vurgulandı.

NE OLMUŞTU?

Azerbaycan ordusu, 19 Eylül'de, resmi olarak Azerbaycan’a bağlı olan ancak fiili olarak Ermeni güçlerin yönettiği ve Ermenilerin yaşadığı bölgede "antiterör operasyonu" adlı altında saldırı başlatmıştı.

Azerbaycan, savunma hatlarını aşmış ve bir dizi hakim tepeyi ve stratejik kavşağı ele geçirmişti. Karabağlı Ermeniler, bu durumda, bölgedeki Rus barış gücünün ara buluculuğuyla, dün saat 13.00’ten itibaren ateşkesi kabul etmekten başka çareleri kalmadığını açıklamıştı.

Azerbaycan, etnik Ermeni nüfusun temsilcilerini entegrasyon konularını görüşmek üzere Yevlah şehrine davet etmişti. (DIŞ HABERLER)

Evrensel'i Takip Et