Almanya’da binlerce sağlık çalışanı hastanelerin kapanmasına karşı sokağa çıktı
Almanya’da hükümetin sağlığa yeterli bütçe ayırmaması üzerine çok sayıda hastane kapanmayla karşı karşıya. Hükümeti protesto eden sağlık çalışanları ülke genelinde sokağa çıktı.
Fotoğraflar: Krankenhaus Mechernich/Facebook
Almanya’da hükümetin sağlığa yeterli bütçe ayırmaması üzerine çok sayıda hastane kapanmayla karşı karşıya. Federal Sağlık Bakanı Karl Lauterbach’ın “reform” olarak sunduğu planda hastanelere tam anlamıyla kâr-zarar anlayışıyla yaklaşılıyor.
Hükümetin sağlık politikasını protesto eden sağlık çalışanları ülke genelinde sokağa çıktı. Alman Hastaneler Birliği (DKG) tarafından yapılan çağrıya ülke genelinde on binlerce sağlık çalışanı katıldı.
Başkent Berlin’de Brandenburg Kapısı'nda yapılan gösteriye binlerce sağlık çalışanı katıldı. Taşınan pankart ve dövizlerde hükümete hastaneler için daha fazla bütçe ayırma ve enflasyona göre denkleştirme çağrısı yapıldı. DKG tarafından yapılan açıklamada, yeterli bütçe ayrılmadığı takdirde hastanelerin aşırı borçlanma, iflas ve kapanmayla karşı karşıya kalacağı belirtildi.
Düsseldorf, Frankfurt am Main, Hannover, Mainz, Saarbrücken ve Stuttgart’te de gösteriler düzenlendi. Düsseldorf’ta Eyalet Parlamentosu önünde yapılan gösteriye 10 bin kişi katıldı.
DKG tarafından yapılan açıklamada, Federal Hükümetin maliyetlerdeki genel artış için enflasyon denkleştirmesinin yanı sıra toplu sözleşmeyle sağlanan ücret artışlarını karşılamayı da reddettiği vurgulandı. "Hastaneler uzun vadede mali sorunlarla boğuşmak zorunda kalacak ve iflas dalgası devam edecektir" denildi.
Almanya’da sadece 2023 yılının ilk yarısında, ülke çapında 50’den fazla hastane iflas başvurusunda bulundu. Federal hükümet tarafından enflasyon telafisi yapılmadığı takdirde, tüm hastaneler yıl sonuna kadar yaklaşık 10 milyar avro borçlanacak.
Hükümetin 2024 için hazırladığı bütçede en fazla kesintinin yapıldığı alanların başında sağlık geliyor. (Köln/EVRENSEL)