Sayıştay kamu özel iş birliği projelerinde detayları gizledi
Sayıştay'ın bu yıl kamu özel iş birliği kapsamındaki otoyol, köprü, şehir hastanesi gibi projelerin ödemelerine ilişkin detaylara yer vermemesi dikkat çekti.

Başakşehir Çam Sakura Şehir Hastanesi | Fotoğraf: DHA
İLGİLİ HABERLER

Sayıştay raporu: Saray ayda 40 bin asgari ücret harcıyor

CHP’li Emir’den Bakan Koca’ya: Sayıştay’ın tespit ettiği usulsüzlükleri açıklayın
Sayıştay'ın bu yıl kamu özel iş birliği (KÖİ) kapsamındaki otoyol, köprü, şehir hastanesi gibi projelerin ödemelerine ilişkin detaylara yer vermemesi dikkat çekti.
Karayolları Genel Müdürlüğü yap-işlet-devret kapsamındaki 6 otoyol projesine geçtiğimiz yıl 1.7 milyar dolar ve 35 milyon avro garanti ödeme yapılmıştı. Otoyolları işleten şirketlere 31 Aralık 2020 tarihindeki döviz kuruna göre 179 milyar TL daha garanti ödemesi yapılacağı belirtilmişti. Kara yollarına yapılan denetime ilişkin raporda, 2022 yılı ödeneğinden en yüksek payın sermaye giderleri için ayrıldığı; sermaye giderlerini ise cari transferlerin takip ettiği belirtildi. Sermaye giderleri kapsamında yapılan 84 milyar 79 milyon 256 bin TL harcama yapılırken, cari transferlerin neredeyse tamamını 36 milyar 359 milyon 794 bin TL ile yap-işlet-devret projeleri için yapılan garanti ödemeleri oluşturdu. Karayolları Genel Müdürlüğünün KÖİ projelerine yönelik harcamalarına ilişkin tespitler, önceki yıllardaki Sayıştay raporlarında detaylı bir şekilde veriliyordu. Ancak 2022 yılı denetimleri sonucunda, hangi otoyol, köprü vb. projelere ne kadar garanti ödemesi yapıldığı veya usulsüzlük tespitleri raporda yer almadı.
BEŞ SAĞLIK TESİSİ RUHSATSIZ ÇALIŞTI
Sağlık Bakanlığı denetim raporunda ise KÖİ modeliyle yaptırılan şehir hastanelerine yönelik garanti ve yükümlülükler ile borçlanma maliyetlerine yer verilmedi. Raporda, KÖİ modeli ile yaptırılan şehir hastanelerinde, fiili tamamlama tarihleri üzerinden sözleşmede öngörülen süre geçmiş olmasına rağmen nihai tamamlama süreçlerinin yürütülmediği kaydedildi. Ayrıca şehir hastanelerinde görevli şirketlerin yer teslimi yapılmadan inşaat işlerine başladıkları aktarıldı. Bazılarında ise toplam sabit yatırım tutarına dahil olarak görevli şirket tarafından getirilen tıbbi ekipmanların sağlık tesislerinde açılıştan beri kullanılmadığı kaydedildi.
Öte yandan raporda, açılış onay tarihi 2022 yılı ve öncesi olan Bakanlığa bağlı 5 adet sağlık tesisi için ruhsat belgesi veya geçici ruhsat belgesi düzenlenmediği ortaya çıktı. Sağlık tesislerinin ruhsatsız şekilde faaliyete devam ettiği belirtildi. Ayrıca raporda, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından “Türkiye tıbbi acil müdahale projesi” kapsamında alımı yapılması planlanan dijital röntgen cihazı alımı ihalesinin, Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü tarafından ise “Kovid-19 sağlıkta acil durum projesi” kapsamında alımı yapılması planlanan dijital röntgen cihazı alımı ihalesinin sonuçlandırılamadığı görüldü. (Ankara/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et