25 Şubat 2013 13:16

Hem zararlıymış hem değilmiş!

SAKARYA’nın Karasu ilçesi Darıçayırı beldesinde, yaklaşık 300 dönümlük alan üzerinde kurulması için izin verilen entegre çimento fabrikası ve malzeme ocakları ile ilgili tartışma devam ediyor. En büyük tartışma ise ‘ÇED Olumlu’ raporu verilmesi üzerinde yaşanıyor. Kurumların, aynı karar metn

Hem zararlıymış hem değilmiş!
Paylaş

Örneğin, Orman Bölge Müdürlüğünün raporunda, “İzin sahası civar yerleşim yerlerinin su kaynağına zarar verebilecek durumda olmayıp, halk sağlığına etkileri olabilecektir.” denilirken, yine Tarım İl Müdürlüğünün, “…Toprak Koruma Kurulunda gerekli değerlendirme yapılmıştır. Bölge tarım arazilerine ve çevreye vereceği zarar sebebiyle oy çokluğu ile reddine karar verilmiştir… Toprak koruma projesi hazırlanması şartıyla istenilen amaçla kullanılmasının uygun görüldüğü bildirilmiştir” gibi çelişkili ifadeler yer alıyor. Bu da ‘Hem zararlı hem değil’ gibi anlaşılıyor. Bölge halkı ise çelişkili rapora tepkili.  Darıçayırlılar, raporun iptali için hukuk mücadelesi başlattı. Ancak süre aşımı sebebiyle dava reddedildi. Darıçayırlılar, kararı temiz içen Danıştaya götürdü.

‘FABRİKA ATIKLARI BİZİ ZEHİRLEYECEK’

Belde halkından Şükrü Aksoy, Sezai Aşık, Birol Aksoy, Mehmet Aşık, fabrikanın, yerleşim alanlarına sadece 150 metre, içme suyu kaynağına ise 100 metre mesafede olduğunu belirterek, “Fabrikadan çıkan zehirli atıklar, bizi, tarlalarımızı ve hayvanlarımızı zehirleyecek. Burası yaşanmaz hale gelecek. Zorlama ve çelişkili raporlarla fabrika için ‘ÇED olumlu’ raporu verilmiş. Bu rapor gerçeği yansıtmıyor. Gitsinler fabrikayı daha uzak ve verimsiz topraklar üzerine kursunlar” diyor.
Nuryol Çimento Sanayi AŞ ise resmi evraklarının tamam olduğunu, hiçbir eksiklik olmadığını belirtti.


‘FABRİKANIN YANINA KANSER HASTANESİ DE YAPIN’

TÜRKİYE Çevre Platformu Koordinatörü Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, insan ve çevre sağlığı açısından bölgeye çimento fabrikası kurulmaması yönünde uyarıda bulundu. Prof. Uyar, bu fabrikaların arsenik, kurşun, civa, demir, bakır, çinko, krom, selenyum, kadmiyum gibi atık maddeler bıraktığını belirterek, “Eğer bu yatırımlara izin verirseniz, yanına dünyanın en büyük kanser hastanesini yapmanız gerekiyor. Bir ton çimento üretmek için havaya bir ton karbondioksit salınıyor” dedi.
(Sakarya/CİHAN)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

EGEÇEP’ten birlik olma çağrısı

SONRAKİ HABER

Mazlum Aksu’ya

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa