22 Eylül 2023 13:00

Amerikalılar otomotiv işçilerinin ve Hollywood çalışanlarının grevlerini destekliyor

ABD'de yapılan anketlere göre halkın yüzde 58’i otomotiv işçilerinin grevini destekliyor. Hollywood'daki oyuncu ve senaristlerin grevine de destek yüzde 50, karşı çıkanların oranı yüzde 10 oldu.

Fotoğraflar: @UAW/Twitter

Paylaş

ABD'de yapılan anketler, Amerika halkının otomotiv işçilerinin ve Hollywood çalışanlarının grevlerine desteklerini ortaya koydu. Hatta kendini muhafazakar olarak tanımlayanların çoğunun da Birleşik Otomotiv İşçileri Sendikasına (UAW) destek verdiği anket sonuçlarına yansıdı.

OTOMOTİV İŞÇİLERİNİN GREVİNE TRUMP SEÇMENLERİNDEN DE DESTEK VAR

Perfectunion.us’un haberine göre, Blue Rose araştırma şirketi tarafından 14-19 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen ankete katılanların yüzde 58’i otomotiv işçilerinin grevini desteklediğini söylerken, greve karşı çıkanların oranı yüzde 17’de kaldı. Ankete katılanların dörtte birinden fazlası ise emin olmadıklarını belirtti.

Anket, Trump seçmenlerinin ve kendini çok muhafazakar olarak tanımlayan Amerikalıların bile neredeyse 2’ye 1’lik bir farkla grevi desteklediğini ortaya koydu. Biden seçmenlerinin ve kendini liberal olarak tanımlayan seçmenlerin yaklaşık yüzde 70’i de UAW’nin grev kararını destekliyor.

UAW, "Detroit üçlüsü" olarak bilinen üç büyük otomobil tekeli Ford, GM ve Stellantis’te çalışan 13 bine yakın işçiyi, iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamadığı için ilk defa eş zamanlı greve çıkarmıştı. Sendika ayrıca Ohio, Michigan ve Missouri’den başlayarak tek tek fabrikalarda greve gitme ve müzakerelerin durumuna bağlı olarak baskıyı artırma sözü verdi. Şu anda işçilerin yüzde 8’i bir haftadır grevde.

Pazartesi günü UAW Başkanı Shawn Fain, cuma (bugün) öğleden sonraya kadar bir ilerleme kaydedilmemesi halinde sendikanın daha fazla fabrikada greve gideceğini açıklamıştı.

CUMHURİYETÇİ ADAYLAR GREVE KARŞI

Anket, önde gelen Cumhuriyetçi Parti başkan adaylarının kendi seçmenleriyle uyumsuz olduğunu gösteriyor.

Eski Başkan Donald Trump, otomotiv işçilerinin taleplerini desteklemeyi reddederken UAW’nin 2024’te kendisini desteklememesi halinde üyelerini sendikadan ayrılmaya çağırdı.

Güney Carolina Senatörü Tim Scott bu hafta yaptığı açıklamada, şirketlerin greve giden işçileri “kesinlikle” işten çıkarması gerektiğini söyledi ve eski Başkan Ronald Reagan’ın 1981 yılında 11 binden fazla grevci hava trafik kontrolörünü işten çıkarmasını “harika bir örnek” olarak gösterdi.

Eski Güney Carolina Valisi Nikki Haley de UAW grevini Biden’a bağladı ve emek yanlısı bir başkan olduğunda “sendikaların cesaretlendiğini ve şirketlerin yapmakta zorlandığı şeyleri istemeye başladıklarını” söyledi.

Biden ise grevi desteklediğini açıklamıştı. Grevin büyümesi ve uzaması halinde ne pozisyon alacağı ise belirsiz. Biden daha önce demiryolu işçilerinin greve çıkmasını engellemişti.

ABD’Lİ OTOMOTİV İŞÇİLERİ NE İSTİYOR?

Otomotiv işçileri yüzde 36 ücret artışı yanı sıra iş koşullarının iyileştirilmesi için mücadele ediyor. Ayrıca, kesilen emekli sağlık hizmetleri ve emekli maaşları gibi sosyal hakların da geri verilmesini talep ediyor. Ankete katılanlara UAW’nin talepleri ve şirketlerin grev arifesinde yüzde 14 ila 16 arasında zam içeren tekliflerinin ayrıntıları verildi.

Otomobil işçilerine verilen desteğin en güçlü olduğu kesim ise üçte ikisinden fazlası UAW grevini destekleyen Siyah Amerikalılar.

HOLLYWOOD GREVİNE DESTEK YÜZDE 50, KARŞI ÇIKAN YÜZDE 10

Associated Press'in (AP) NORC Halkla İlişkiler Merkezi ile ortaklaşa yaptığı anket de Hollywood'daki oyuncu ve senaristlerin grevine desteği ortaya koydu.

Anket, 7-11 Eylül tarihlerinde 1146 kişi ile yapıldı. Katılımcıların yüzde 50'si greve sahip çıkarken, yüzde 40'ı olayla ilgilenmediğini ve yaklaşık yüzde 10'u ise grevi desteklemediğini belirtti.

Anket, greve desteği oy verilen siyasi parti bağlamında da ölçtü.

Demokratların yüzde 70'inin greve sempati duyduğunu kaydedilirken, Cumhuriyetçilerin ise yaklaşık yüzde 40'ı sempatisini açıkladı.

Ayrıca ankete katılanların yaklaşık yüzde 48'inin yapay zekanın senaristlerin yerini almasını desteklemediği görülürken, yüzde 10'luk bir kesim ise bu fikri onayladı.

HOLLYWOOD GREVİ AYLARDIR SÜRÜYOR

Beyaz Perde Aktörleri Derneği (SAG) ile Amerikan Televizyon, Radyo Sanatçılarının (AFTRA) internet sitesinde yayımlanan ortak mesajda, Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği (AMPTP) ile sanatçıların, ücret ve yapay zekaya karşı iş güvencesi konusunda yapılan görüşmelerin sonuçsuz kalması nedeniyle grev kararı verilmesi için adım atıldığı duyurulmuştu.

İş garantisi ve ücret güvencesi talebiyle televizyon yapımcısı şirketlerle yaptıkları görüşmeden sonuç alamamaları nedeniyle 15 Temmuz'da Los Angeles şehrinde greve gidilmişti.

Amerikan Senaristler Birliği (WGA) de yıllık dizi ve film üretiminde hızlı artışın yaşandığı son yıllarda daha zor şartlar altında çalıştıkları ve bunun karşılığında daha az ücret aldıkları gerekçesiyle 2 Mayıs'ta greve gidildiğini açıklamış, daha sonra 2 grev birleştirilmişti.

Grev nedeniyle çok sayıda yapım ertelendi.

Ülkede senaristler, en son 2007'de greve gitmiş ve çalışanların 100 günlük iş bırakmaları Hollywood patronlarına 2 milyar dolara mal olmuştu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Ölen madencinin eşine para teklifi iddiası

SONRAKİ HABER

Mimarlar Odası'ndan valiliğine çağrı: Tarihi Hulusi Oral Evi'ni Denizli'ye kazandırın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa