22 Eylül 2023 13:21

Mimarlar Odası'ndan valiliğine çağrı: Tarihi Hulusi Oral Evi'ni Denizli'ye kazandırın

Mimarlar Odası Denizli Şubesi, cumhuriyetin ilk dönemlerine ait tarihi evi ile ilgili açıklama yaparak Denizli Valiliğine “Hulusi Oral Evi'ni Denizli'ye armağan edelim” çağrısı yaptı.

Fotoğraf: Mimarlar Odası Denizli Şubesi

 

Reklam

Denizli'de Pamukkale İlçesi 15 Mayıs mahallesinde yer alan cumhuriyetin ilk dönemlerine ait tarihi Hulusi Oral Evi'nin tarihsel ve kültürel miras olarak Denizli'ye kazandırılması tartışmaları sürüyor.

Miras sahipleriyle Denizli Büyükşehir Belediyesi arasında kamulaştırma bedeli arasında anlaşmaya varılamaması üzerine tarihi bina çürümeye terk edildi. 2018 yılında binada çıkan yangının ardından kamulaştırma tartışmaları tekrar gündeme getirilse de sonuca varılamadı. 1934 yılında inşa edilen bina için Mimarlar Odası Denizli Şubesi, Denizli Valiliğine “Hulusi Oral Evi'ni Denizli'ye armağan edelim” çağrısı yaptı.

“KETİN KÜLTÜREL MİRASI”

Mimarlar Odası Denizli Şubesi adına yazılı açıklama yapan Şube Başkanı Özlem Durdu Kabel, Hulusi Oral Evi'nin hikayesinin Kurtuluş Savaşı yıllarına dayandığını aktardı. 1981 yılında vefat eden Hulusi Oral'ın hayatına dair de anekdotlar paylaşan Kabel, "Ülkemizin ve kentimizin yakın siyasi tarihinin şekillenmesine katkı sunan kişinin yaşadığı Hulusi Oral Evinin kent belleğinden yok olmasına tanıklık etmek istemediğimiz için anlatıyorum. Denizli Gazi Mustafa Kemal Bulvarı üzerinde eski adı ile Mollobağ Mahallesi yeni adı ile 15 Mayıs Mahallesi 18 pafta 218 ada 167 parselde bulunan ‘Hulusi Oral Evi’ olarak bilinen yapı 1934 yılında Levanten mimar tarafından inşa edilmiştir. Kentin en önemli yol arterlerinden birinde bulunan yapı hem sivil mimari örneği hem de sahibinin ülkemizin kaderini değiştirmesinde oynadığı rol gereği kültür mirasıdır” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyetin yüzüncü yılına atıfta bulunan Kabel, "Cumhuriyetimizin 100. yılında Denizli Valiliği bu yapıyı kamulaştırarak gelecek kuşaklara aktarmak için gerekli çalışmayı başlattığını duyurursa Denizli halkına en güzel 100. yıl hediyesini vermiş olacaktır" dedi. (Denizli/EVRENSEL)

Reklam