24 Eylül 2023 05:23

Okul servisi rehberliği yapan kadınlar: "Düşük ücretle, güvencesiz çalıştırılıyoruz"

Kötü çalışma koşulları, düşük ücret ve sigortasız çalıştırılan okul servisi rehberliği yapan kadınlar, patronların kendilerini 1-2 saatlik çalışan, velilerin ise çocuk bakıcısı gibi görmesine tepkili.

Okul servisi rehberliği yapan kadınlar: "Düşük ücretle, güvencesiz çalıştırılıyoruz"

Fotoğraf: DHA

GÜNÜN YAZILARI

Nursel OKTAY
Ankara

ANKARA Batıkent’te okul servisi rehberliği (hostesliği) yapan kadınlar kötü çalışma koşullarından şikayetçi. Sabah bir tur akşam bir tur çocukları evden servise, servisten okula bırakan kadınlar, günde 7-8 saat güvencesiz ve düşük ücretle çalışmak istemediklerini söyledi.    

Hatice, Batıkent’te okul servis rehberliği yapıyor. Hatice, yaptığı işin görünmeyen işlerden biri olduğunu şu sözlerle anlatıyor “Görünmeyen kadın emeği işlerinden biridir servis rehberliği. Okul açılınca başlar ve okul kapanınca biter ama hiç olmamış gibidir adeta. Gerçekten çocuğu okul taşıtına alırken ve verirken varsındır sonrasında görünmez olman gerekir. Çünkü ücreti sadece arabada geçirdiğin zamanla hesaplanır.”

EN YÜKSEK ÜCRET 5 BİN TL

Emekli olduktan sonra aldığı bir belgeyle okul servis rehberliği yapmak zorunda kaldığını anlatan Hatice “Sabah saat 05.50’de evden çıkıyorum, ilk çocuğu saat 6.20’de alıyoruz. Ve saat 07.50’de okulda oluyoruz. Çalışırken su, yemek ve tuvalet ihtiyacımızı karşılayacak bir ortam yok. Çocukları okul bahçesinde veya dışında kenarda köşede ayakta bekleyerek çalışıyoruz. Günde iki sefer olarak yaptığımız servis rehberliği işi günde 7-8 saatimizi alabiliyor. Ama aldığımız ücret olarak da 3 ila 5 bin TL arasında değişiyor” diye konuştu.

TATİLLERDE ÜCRET DE SİGORTA DA YOK

Kendisinin emekli olduğunu ama genç çalışma arkadaşlarının sigortası bile olmadığını söyleyen Hatice “Servis araçları resmi tatil ücretlerini velilerden almasına rağmen tatillerde bize ücret verilmiyor. Arkadaşım Ayşe bu işi tam 12 senedir yapıyor. Aldığı ücretin sadece şehir dışında okuyan çocuğunun barınma masrafına yettiğini söylüyor” dedi. Sürekli çanta kaldırıp indirmekten birçok fiziki sorun bir nevi meslek hastalığı yaşadıklarını dile getiren Hatice, bu kötü çalışma koşulları düzelmezse iş bırakabileceklerini söyledi.

‘ÇOCUK BAKICISI DEĞİLİZ’

10 yıldır okul servisi rehberliği yaptığını belirten bir başka kadın işverenin kendilerini bir iki saatlik çalışan, velilerin de çocuk bakıcısı olarak görmesine tepkili.  Sabah 6’da evden çıkıp birkaç saatlik çalışmanın ardından 9’da eve döndüğünü ardından öğlen 14.00’te evden çıkıp akşam 19.00’da eve dönebildiğini anlatan rehber “Aslında tüm günümü alan bir iş. Ancak firmalar sadece çocuklarla bir arada aktif çalıştığımız saate göre ücret ödüyorlar” dedi. Bazı velilerin sözlü şiddetine de maruz kaldıklarını anlatan rehber “Tüm bunları aslında yok hükmünde olan paralar uğruna yapıyoruz. Tatillerde ücret kesintilerimizi de düşününce aldığımız para hiçe dönüyor. Biz kesintisiz ücret istiyoruz” diye konuştu.  

EVRENSEL'İNMANŞETİ

‘Onaylamadığımız taslağı masaya koymayın’

‘Onaylamadığımız taslağı masaya koymayın’

Toplu sözleşme sürecinde olan kamu işçilerinin, Türk-İş ve Hak-İş yöneticilerinin üzerinde anlaştığı sözleşme taslağının kendilerinden gizlenmesine tepkisi büyüyor. Bu hafta hükümete sunulması beklenen taslağın onayları alınmadan masaya konmamasını isteyen işçiler, “Biz mücadele etmezsek sözleşmenin sonu belli” diyor.

72 bin 88 TL: Türk-İş’in yoksulluk sınırı

30 bin TL: Kamuda ortalama ücret

58 bin 200 TL: Türk-İş ve Hak-İş’in istediği zamlı ücret

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
'Heybeden’ her gün yeni bir soruşturma çıkıyor. Yargı sopasıyla topluma gözdağı verilmek isteniyor.

Evrensel'i Takip Et