Salihli’de JES kabusu bitmiyor!
Manisa'nın Salihli ovasında JES’lerin tarım, su ve canlı yaşamına olumsuz etkilerine, mahkeme kararları ve bilirkişi raporlarına rağmen yeni JES projeleri devam ediyor.
Fotoğraf: Özer Akdemir / Evrensel
Özer AKDEMİR
İzmir
Türkiye’nin en verimli tarım ovalarından birisi olan Manisa Salihli Ovası yıllardır JES’lerin çevre ve sağlığa verdiği zararlarla gündeme geliyor. Ovada onlarca JES kuyusu açılmış durumda. Bölgedeki JES’lerin tarım, su ve canlı yaşamına olumsuz etkilerine vurgu yapan mahkeme kararları ve bilirkişi raporlarına rağmen yeni JES projeleri için izinler hız kesmeden devam ediyor. Bilim insanlarının ve mahkeme süreçlerinde bilirkişi raporlarının “burada JES olmaz!” uyarılarına rağmen AK JEO A.Ş. isimli bir şirketin Salihli'de Beylikli, Durasıllı, Yeşilova Mahallelerinde açmak istediği 6 adet JES sondaj kuyusuna Manisa Valiliği "ÇED Gerekli Değildir" kararı verdi.
DAVA AÇILDI
Valiliğin bu kararına karşı Salihli Çevre Derneği ve 7 yurttaş tarafından açılan davada bölgenin tarımsal zenginliğine vurgu yapıldı. Gediz Havzasındaki ovada 4 mevsimde tarımsal üretim yapıldığı, birçok bilirkişi raporunda bölgenin Mutlak Tarım Alanı olduğunun belirtildiği dava dilekçesinde “Manisa, ülkemizde en çok üzüm, pamuk, tütün ve zeytin yetiştiren il konumundadır. Ayrıca ilimizin tüm su ihtiyacı da Gediz Havzasının yer altı sularından karşılanmaktadır” denildi.
“JES YÜZÜNDEN ALAŞEHİR’DE ÜZÜM ÜRETİMİ NEREDEYSE DURDU”
Dilekçede, Alaşehir ilçesinde kurulan JES sonucunda yörede üzüm rekoltelerinin gittikçe düştüğüne vurgu yapıldı. Aynı zamanda santralde meydana gelen patlamalar sonucunda da birçok canlının yaşamını kaybettiği belirtildi. Dilekçede, “Alaşehir’de tarımsal araziler kullanılmaz noktaya gelmiş, üzüm üretimi neredeyse durmuştur.” İfadelerine yer verildi. , “Temiz-yenilenebilir enerji kaynağı” olarak tanımlanmasının doğru olmadığı, birçok kimyasalın yanı sıra havaya zehirli gazların da salımının yapıldığı belirtilen dilekçeden, Anayasa’nın çeşitli maddeleri, Çevre Kanunu, Zeytin yasası ve Uluslararası Çevre Koruma Sözleşmelerine dayanılarak ÇED iznini yürütmesinin durdurulması ve projenin iptal edilmesi istendi.
AV. ÇIVGIN: “MAHKEME KARARLARI GÖRMEZDEN GELİNİYOR”
Dernek ve yurttaşlar adına Manisa 2. İdare Mahkemesi’ne ÇED Gerekli Değildir kararına karşı dava açan Manisa Barosu avukatlarından Yıldıray Çıvgın projenin kabul edilemez olduğun belirtti. Çıvgın; “Valilik burada, önceki mahkeme kararını adeta görmezden geliyor. JES'lerin ovaya vereceği zararlar herkes tarafından bilinmektedir. Bu nedenle Manisa 2. İdare Mahkemesinde yürütmeyi durdurma talepli davamızı açmış bulunmaktayız" dedi.