25 Eylül 2023 05:30

Yüksek kiralar ve okul masrafları vatandaşın belini büktü: Ya ev birleştiriyor ya göç ediyorlar

İstanbul Sancaktepe’de görüştüğümüz mahalle muhtarları yüksek kiraları karşılayamayan ailelerin ya ev birleştirdiğini ya da köylerine göç etmek zorunda kaldığını anlattı.

Fotoğraf: Google Street View

Paylaş

Sena GEDİZLİ
Cemal GÜLMEZ
İstanbul

İstanbul’un hemen her semtinde son yılların en büyük sorunu fahiş kira artışları. Özellikle yoksul mahallelerde yaşayan işçi ve emekçiler kira fiyatlarındaki fahiş artışları karşılayabilmekte çok zorlanıyor. Emekçilerin bütçesine ciddi darbe vuran kira artışlarına son haftalarda bir de çocuklarının okul masrafları eklendi.

Sancaktepe’de emekçilerin yaşadığı mahallelerde de durum farklı değil. Kimi kiralara yetişemediği için köyün yolunu tutarken kimi hayatını sürdürebilecek yardımları sağlamak için kapı kapı belediye ve kaymakamlıkları dolaşıyor. Sancaktepe’de halkın yardım için kapısını çaldığı ilk adres ise muhtarlıklar oluyor.

İlçenin farklı mahallelerindeki muhtarları ziyaret ederek sorunun geldiği boyutu anlamaya çalışıyoruz. Meclis, Atatürk, Sarıgazi, Kemal Türkler ve Emek Mahallesi muhtarları, ekonomik problemlerin geldiği boyutları ve mahallelilerin çözüm arayışlarını gazetemize anlattı.

KÖYLERİNE DÖNENLER VAR

Meclis Mahallesi Muhtarı Hasan Ağtepe, vatandaşın kira artışları karşısında çözüm yeri olarak muhtarlığı gördüğünü anlatıyor. Fahiş artışlar karşısında zor durumda kalan vatandaşların kendilerine başvuru yaptığını aktaran Ağtepe, “Konuyla ilgili muhtarlığımıza yirmiyi aşkın başvuruda bulunuldu. Bu kişileri belediye ve kaymakamlığa yönlendiriyoruz. Sıkıntı çok büyük. Bu sıkıntı ile başa çıkamadığı için köylerine taşınan vatandaşlarımız oldu. Bunlar arasındaki en az üç aile, çocuklarını okutmamak pahasına köylerine göç etti” dedi.

Meclis Mahallesi Muhtarı Hasan Ağtepe

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyesinin sigortası ve emekli maaşı olmayan kişilere taşınma yardımı yaptığını ifade eden Ağtepe, asgari ücreti ve emekli maaşı olanların bu yardımlardan da yararlanamadığına dikkat çekti.

AKRABALAR EV BİRLEŞTİRİYOR

Kira ödeyemeyen üç ailenin ise yakın akrabaları ile ev birleştirerek fahiş kiralara karşı çözüm üretmeye çalıştığını söyleyen Ağtepe, yeni eğitim dönemiyle emekçi ailelerin sırtındaki kira yüküne bir de okul masraflarının bindiğini anlattı. Mahallede durumu iyi olan vatandaşlardan para toplayarak ihtiyaç sahibi ailelere kırtasiye ve giyim yardımı yaptıklarını söyleyen Ağtepe, “Şu ana kadar yaklaşık on aileye ulaştık. Seçimden sonra atanan vali ile Sancaktepe Belediyesinde toplantı yapıldı. Mahallemizdeki sıkıntıları dile getirdik. Vali sorunları bildiğini ve yardımcı olacağını dile getirdi” dedi.

Mahallede deprem riskine karşı henüz atılmış somut bir adım olmadığını da ifade eden Ağtepe, “Yetkililer çalışma yürüttüklerini söylüyor ancak herhangi bir şey yapılmadı. Vatandaş da bu konuda tedirgin. Riskli çıkacak korkusuyla evini bile kontrol ettiremeyenler var. Çünkü riskli çıkarsa evini değiştirmesi gerekecek” ifadelerini kullandı.

TEBLİGATLARIN ÇOĞU KİRA ANLAŞMAZLIĞI

Atatürk Mahallesi Muhtarı Cansu Akdağ ise muhtarlığa getirilen mahkeme tebligatlarının büyük bölümünün kira anlaşmazlıklarına ilişkin olduğunu anlattı. Mahalledeki kiralık ev sayısının yok denecek kadar az olduğunu söyleyen Akdağ, “Hem ev sahipleri hem de kiracılar belirli mağduriyetler yaşıyor. Yardım talepleri için muhtarlıklara ayrılan bir bütçe olmadığı için okul yardımı başvurularına maalesef cevap veremiyoruz. Hayırseverler aracılığıyla çözebildiklerimizi çözüyoruz ancak yeterli olmadığından talebine yanıt veremediklerimizi belediye ve kaymakamlığa yönlendiriyoruz” dedi.

Atatürk Mahallesi Muhtarı Cansu Akdağ

Artan gıda fiyatları nedeniyle öğrencilerin yeteri kadar beslenmediğini gözlemleyen Akdağ, “Ekmek ve Gül’ün geçen yıl başlattığı ücretsiz bir öğün sağlıklı yemek kampanyasından haberdarım ve destekliyorum” dedi.

TOKİ KONUTLARI ÇOK PAHALI

Mahallede kira fiyatlarının ortalama 10-15 bin lira civarında olduğunu söyleyen Sarıgazi Mahallesi Muhtarı Mustafa Arslantaş “Ev sahipleri çok seçici, herkese evini kiraya vermiyor. Yüksek kira artışları nedeniyle yakın akrabaların aynı evi paylaştığı örnekler mevcut” derken ev kirasını ödeyemediği için köyüne taşınanların bulunduğunu da dile getirdi.

Sarıgazi Mahallesi Muhtarı Mustafa Arslantaş

Mahallenin yanı başında önceden askeri bölge olan alanda TOKİ’nin konut yapımına başladığını da aktaran Arslantaş, “Bu konutlar hem oldukça pahalı hem de yurt dışında yaşayanlara dönük yapıldığı söyleniyor. Sosyal konut anlayışına dönük olmadığı açıkça ortada” dedi.

Okulların açılmasıyla birlikte muhtarlığa altmışa yakın yardım başvurusu olduğunu söyleyen Arslantaş, “Mahallemizden topladığımız yardımlarla ihtiyaçları gidermeye çalışıyoruz” diyerek yetişemedikleri durumda aileleri belediye ve kaymakamlığa yönlendirdiklerini anlattı.

"KİRA FİYATLARINI VALİYE İLETTİK"

Kemal Türkler Mahallesi’nde ise kira fiyatları 20 bin lira civarında. Mahalle Muhtarı Kazım Özmen, “Ben bile çocuğuma ev bulamıyorum” diye yakındı. Kira ödeyemediği ve geçinemediği için ona yakın ailenin köye döndüğünü söyleyen Özmen, valinin muhtarların katılımıyla yaptığı toplantıda kira fiyatlarına ilişkin şikayetleri anlattıklarını söyledi.

Kemal Türkler Mahallesi Muhtarı Kazım Özmen

"200’E YAKIN YARDIM BAŞVURUSU ALDIK"

Mahallede ortalama kira fiyatının 12-20 bin TL arasında; sitelerde ise 20-40 bin TL civarında olduğunu söyleyen Emek Mahallesi Muhtarı Murat Bilikli de “İnsanlar ev tutamıyor. Yaklaşık 100 aile köylerine göç etti. Bu sayılar hem İBB’ye hem de bize yapılan yardım başvurularıyla daha da fazla ortaya çıkıyor. Yaklaşık 20 aile ise akrabalarının yanına taşındı. Bu sayılar sadece bilgim dahilinde olanlar. Ev sahibi kiracı anlaşmazlığı çok fazla. Ev sahipleri kiracıları evden çıkarabilmek için elektrik, su, doğal gazı kesiyor. Konut üretimi maliyetlerden dolayı durdu gibi” diye anlatıyor mahalledeki sorunun boyutunu.

Emek Mahallesi Muhtarı Murat Bilikli

Deprem konusunda da bir hazırlık olmadığını ifade eden Bilikli, “Mahallede sadece bazı evler deprem riski açısından kontrol ettirildi. Bu kontroller neticesinde riskli çıkan binalarda evini boşaltanlar oldu. TOKİ mahallenin bitişiğinde konut inşa ediyor ancak bu konutlar çok pahalı ve işçiler, emekçiler için değil” dedi.

Okul masrafları karşısında muhtarlığa 200’e yakın kırtasiye ve giyim yardımı için başvuru geldiğini anlatan Bilikli, “Devletin imkan ve gücünü çocukların ihtiyaçlarında kullanması gerekiyor. Ekmek ve Gül’ün başlattığı bir öğün ücretsiz yemek kampanyasını destekliyorum. Her çocuğun sağlıklı beslenmesi gerekiyor” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Binlerce emekli Kartal Meydanı'ndan haykırdı: “Sefalete teslim olmayacağız”

SONRAKİ HABER

Dersleri öğrenciler değil okul yönetimi seçiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa