25 Eylül 2023 05:00

Dersleri öğrenciler değil okul yönetimi seçiyor

Seçmeli dersler öğrencilerin tercihleri ya da başarılarını arttıracak şekilde değil okul yöneticileri veya milli eğitim yetkililerinin tercihleri üzerine şekilleniyor.

Fotoğraf: Pixabay

Reklam

Eda AKTAŞ
İzmir

Okullar kısa bir süre önce açılmış olsa da birçok sorun gündeme gelmeye devam ediyor. Bunlardan biri de seçmeli dersler. Her yıl olduğu gibi seçmeli dersler öğrencilerin tercihleri ya da başarılarını arttıracak şekilde değil okul yöneticileri veya milli eğitim yetkililerinin tercihleri üzerine şekilleniyor.

İzmir’in Konak ilçesinde bulunan bazı liselerde, alan yeterlilik testleri (AYT) sınavında çıkacak 11 ve 12. sınıf matematik dersi müfredatını kapsayan dersler yerine temel işlemler veya matematik uygulamaları dersi seçildi.

Öğrencilerin üstün yararı gözetilerek yapılması gereken ders seçimlerinin yapılmamasına eğitim emekçileri tepkili. Okulunda bu tip sorunlar yaşandığını ifade eden bir eğitim emekçisi “Bu karar öğrencilerin AYT sınavında diğer öğrencilerin gerisinde kalmasına neden olacaktır. Bu bilgilerin eksikliğini öğrenci dershaneye giderek ya da özel ders alarak tamamlamak zorunda kalacak” dedi.

YOKSULLUK BİLGİYE ERİŞİMİ ENGELLİYOR

Zorunlu hale dönüşen seçmeli ders sorununun Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu ifade eden eğitim emekçisi “Zaten eşitsiz olan bir sınav sistemi varken yoksul öğrencilerin bilgiye ulaşması engellenmektedir. Okul müdürünün ‘Ben yaptım oldu’ mantığı Ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün yapılan başvuruya rağmen çözüm üretmemesi nedeniyle öğrencilerin lehine uygulamaya dönmemiştir. Öğretmenlere de ‘Biz bu dersleri seçtik ama siz isterseniz AYT müfredatını anlatabilirsiniz’ denilerek sorunun katmerleşmesi sağlanıyor. Çünkü eğitimciler hangi ders seçildi ise onun müfredatını uygular ve ondan sınav yapar. Eğitimde yapılan sürekli müdahaleler bilimsel bilgiye ulaşmayı zorlaştıran bir tutuma dönüşmektedir” diye konuştu.

"DİNİ DERSLER DAHA FAZLA"

Seçmeli ders yönetmeliğinde yapılan değişikliği değerlendiren Eğitim Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Necip Vardal ise “Milli Eğitim Bakanlığının yapmış olduğu yeni düzenleme ciddi bir tartışmaya yol açtı. Yeni yapılan düzenlemeyle seçmeli derslerin sayılarının azaltılarak, her gruptan bir ders seçiminin zorunlu kılınması aslında bazı seçmeli dersleri bir çeşit zorunlu seçmeliye dönüştürmüş oldu” dedi.

Yeni derslerin daha çok dini içerikli olmasının eleştirilere neden olduğunu da söyleyen Vardal, “Din, ahlak ve değerlerdeki seçmeli 3 dersin 6 derse çıkarılması, ikinci yabancı dersin seçmeli hale getirilmesi gibi çeşitli sorunlara ilişkin eleştiriler bakanlığa iletilmiş durumda. Bu uygulama pedagojik açıdan uygun değil. Ayrıca uygulama siyasal iktidarın ideolojik ve politik yönelimini de ortaya koymaktadır” diye konuştu.

"BAŞARIYA KATKI SAĞLAMALI"

Dezavantajlı bölgelerde yaşayan öğrencilerin seçmeli ders konusunda daha fazla baskı altında olduğunu dile getiren Vardal, “Sayısal derslere ilişkin yapılan seçmeli derslerin okul yönetimleri tarafından belirlenmesi öğrencinin sınavdaki başarısını etkileyecektir. Ayrıca bu okullarda okuyan öğrencilerin yükseköğretime devam etmesini sağlayacak yeterlilikte matematik ya da fen bilimleri dersi alamayacağı da açığa çıkmakta. Özellikle 11 ve 12. sınıfta seçilmesi gereken seçmeli matematik dersi yerine temel matematik ve matematik uygulamasının seçilmesi buna bir örnek olarak gösterilebilir. AYT’ye girecek öğrenciler bu konuda ciddi bir dezavantaj yaşayacak. Doğal olarak bu öğrencilerin akademik başarıları etkilenmiş olacak. Bu uygulamaya son verilmeli, öğrencilerin başarısına katkı sağlayacak dersler öncelenmelidir” dedi.

Reklam