Ankara’da TÜBİTAK tesisinde patlama: 1 ölü
Ankara’da bulunan TÜBİTAK tesislerinde atık kimyasallardan kaynaklandığı değerlendirilen patlama sonucu 1 kişi hayatını kaybetti.

Görsel: Google Street Wiew
Ankara'da, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (TÜBİTAK-SAGE) tesislerinde atık kimyasallardan kaynaklandığı değerlendirilen patlama sonucu 1 kişi hayatını kaybetti.
Ankara Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, Mamak'ın Gökçeyurt Mahallesi'ndeki TÜBİTAK-SAGE tesisinde saat 16.40'ta atık kimyasallardan kaynaklandığı değerlendirilen patlama sonucunda 1 kişinin olay yerinde yaşamını yitirdiği belirtildi.
Açıklamada, patlamayla ilgili adli ve idari inceleme başlatıldığı bildirildi.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, patlamayla ilgili yaptığı paylaşımda, "TÜBİTAK’ta yaşanan patlamayı büyük bir üzüntüyle öğrendim. Hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah’tan rahmet, ailesine başsağlığı diliyorum. Daha fazla can kaybı haberi almamayı temenni ediyorum. Hepimize çok geçmiş olsun" ifadelerini kullandı.
TÜBİTAK'TAN PATLAMAYA İLİŞKİN AÇIKLAMA
TÜBİTAK, patlamaya ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "Yakıt, Patlayıcı ve Astar Tasarım Altyapısında (YAPATA) bulunan kimyasal atık sahasında, atıkların geçici depolandığı kısımda 25.09.2023 Pazartesi günü 16.40 sularında ilk tespitlere göre kimyasal reaksiyon meydana gelmiştir. Çıkan yangında ilgili altyapıda bulunan bir çalışma arkadaşımız hayatını kaybetmiştir. Çıkan küçük çaplı yangın kısa sürede itfaiye ekipleri tarafından söndürülmüştür. Olayla ilgili gerekli adli ve idari inceleme başlatılmıştır. Çalışanımıza Allah’tan rahmet ailesine ve tüm çalışma arkadaşlarına baş sağlığı dileklerimizi iletiyoruz" ifadelerine yer verildi.
“YAŞANAN PATLAMALAR İŞÇİLERİN ÖLÜMLE BURUN BURUNA BIRAKILDIĞINI GÖSTERMEKTEDİR”
Tez-Koop-İş Genel Merkezi tarafından patlamaya ilişkin yapılan açıklamada, “ Tarih boyunca yaşanan iş cinayetleri, insan hayatının; hele hele işçi ve emekçilerin sermaye ve iktidarlar tarafından ne kadar değersiz görüldüğünü göstermiştir. Denetimsiz ve kâr odaklı üretim; her gün yıkılan binaların altında kalan, inşaat halindeki binalardan düşen, patlayan kimyasallarda yanan, madenlerde göçük altında kalan sayısız işçinin yaşamını yitirmesine neden olmaktadır. Türkiye’de adeta denetimsiz üretimin merkez üslerinden birisi haline gelmiştir. Ülkemiz, ölümlü iş kazalarında dünyada üçüncü; Avrupa’da ilk sıradadır” denildi.
Tez-Koop-İş bu tablonun nedenlerini ise şöyle sıraladı:
- 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası, henüz hazırlık aşamasındayken, yasanın bütünlüklü olacağı, iş kazalarını en aza indireceği dile getirildiği halde, ilgili yasa, işçilerin temsilcisi sendikaların ve meslek örgütlerinin görüşleri alınmadan; bilimsel ölçütlerden hareket edilmeden hazırlanmıştır.
- Bu nedenle yasa, işçiyi koruma niteliğinden uzaktır. İş cinayetlerinin en önemli nedenlerinden biri taşeronlaşma iken, yasa ile işçi sağlığı hizmeti dahi taşeronlaştırılmış; iş yeri hekimleri kiralık işçi haline getirilmiştir.
- İşçi sağlığı ve güvenliği denetimleri etkin biçimde gerçekleştirilmemektedir.
- Denetim ve yaptırım mekanizmaları caydırıcı olmaktan uzaktır.
- Aksine, işçi sağlığı ve güvenliğine ilişkin ihmallerde cezasızlaştırma girişimleri yaygınlığını korumaktadır.
- Nitekim en fazla işçi ölümüne tanıklık ettiğimiz Soma’da dahi 301 işçinin yaşamını yitirmesine neden olanlar hesap vermemiştir.
- Dün MKE Kapsül fabrikasında, bugün TÜBİTAK SAGE’de yaşanan patlamalar, kamu ya da özel sektör fark etmeksizin tüm iş yerlerinde, işçilerin ölümle burun buruna bırakıldığını göstermektedir.
(HABER MERKEZİ)
Evrensel'i Takip Et