26 Eylül 2023 12:30

Erdoğan açıkladı: AKP grubu yeni anayasa için kapı çalmaya başlayacak

Tayyip Erdoğan, AKP Meclis grubunun TBMM'nin açılacağı 1 Ekim'den itibaren yeni anayasa için parlamentoda grubu olan diğer partilerle görüşmelere başlayacağını açıkladı.

Murat Çetinmühürdar/TCCB

Paylaş

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan dönüşü uçakta basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Yeni anayasa girişimlerine dair açıklamalarda bulunan Erdoğan, Meclisin açılacağı 1 Ekim’den itibaren çalışmalara başlayacaklarını söyledi.

Erdoğan, "Meclis grubumuz parlamentoda grubu olan diğer partilerle görüşmek suretiyle 'Gelin bir sivil anayasayı beraber yapalım' davetimizi iletecek. Kabul ederler etmezler, ama biz şu anda kapıları çalacağız. Bundan dolayı da herhangi bir nazlanmaya falan gerek yok. Arkadaşlarıma da gereken talimatları verdim. Grup Başkanımız Abdullah Güler Bey’e 'Hemen gereken suretle görüşmeleri yapın' dedim" ifadelerini kullandı.

"Mevcut anayasa 'Türkiye Yüzyılı’na yakışmayan bir yapıdadır" diyen Erdoğan, "Umarım uzlaşı içerisinde Türkiye’ye yakışır birlikteliği ortaya koyarak anayasa metnimizi ortaya çıkartırız" diye konuştu.

BOB MENENDEZ'E YOLSUZLUK SORUŞTURMASI: "FIRSATA DÖNÜŞTÜRMEKTE FAYDA VAR"

Türkiye'ye F-16 satışına karşı çıkan ABD'li Senatör Bob Menendez hakkında başlatılan yolsuzluk soruşturmasıyla ilgili soruya Erdoğan özetle şu yanıtı verdi:

"F-16’larla ilgili en önemli sıkıntılarımızdan biri ABD’li senatör Bob Menendez’in ülkemiz aleyhine faaliyetleriydi. Dolayısıyla, Dışişleri Bakanımız Hakan Fidan şu anda bu süreci yakından takip edecek. Zaten ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Dışişleri Bakanımız Hakan Fidan üç-dört gün önce Amerika'da görüştüler. Bu görüşmeler halen devam ediyor. Ama şimdi bu durumu fırsata dönüştürüp kendisiyle tekrar görüşmekte fayda var. Bu sayede F-16 ile ilgili süreci de belki hızlandırma fırsatımız da olabilir. Sadece F-16 değil, diğer bütün konularda Menendez ve onun zihniyetindekiler bize karşı engelleyici faaliyet yürütüyor. Menendez’in devreden çıkması bize avantaj sağlıyor ancak F-16 meselesi sadece Menendez’e bağlı bir konu değil. Bu konuda ABD’den artık net bir yanıt bekliyoruz. Temenni ediyoruz ki beklediğimiz olumlu neticeyi fazla uzamadan alırız."

İSVEÇ'İN NATO ÜYELİĞİ: "VERDİKLERE SÖZLERE SADIK KALIRLARSA PARLAMENTOMUZ DA VERİLEN SÖZE SADIK KALACAKTIR" 

Erdoğan, İsveç'in NATO üyeliğinin Meclisin ekim takvimi içinde yer alıp almayacağına yönelik soruya ise şu yanıtı verdi:

"Amerika’nın biliyorsunuz parlamentosu var, bizim de bir parlamentomuz var. Parlamentomuzun içerisinde de bir yapı var. Cumhur İttifakı olarak bizim de bir yapımız var. Cumhur İttifakı olarak aramızda tabii ki görüşmelerimizi yapacağız. Ona göre de parlamentoya müracaatımızı da bu arada yapıp, parlamentomuz nasıl bir takvim belirlerse, onu da orada takip edeceğiz. Bu konuyla ilgili Dışişleri Bakanımız Hakan Fidan, Amerika Dışişleri Bakanı Antony Blinken'la da bazı görüşmeler yaptılar. Temenni ederim ki onlar verdikleri söze sadık kalırlarsa bizim parlamentomuz da verilen söze sadık kalacaktır. Adımını da buna göre atacaktır."

"İSVEÇ'İ F-16 İLE BAĞLI HALE GETİRİYORLAR"

"Acaba onların verdikleri söz F-16 konusu mu" sorusuna ise Erdoğan şu yanıtı verdi:

"Zaten İsveç’i F-16 ile bağlı hale getiriyorlar. Yani diyorlar ki bunu halledin. Kanada aynı şeyi yapıyor, Amerika da aynı şeyi yapıyor.  Biz de diyoruz ki, 'Sizin kongreniz varsa bizim de parlamentomuz var', biz parlamentomuzu geri plana atamayız. Netice itibarıyla İsveç’in NATO üyeliği ile ilgili kararı artık Türkiye Büyük Millet Meclisi verecektir. Meclisimiz bu konu ile ilgili her gelişmeyi en ince ayrıntısına kadar takip etmektedir. O kararı ne zaman vereceği de kararın ne olacağı da meclisimizin takdirindedir. Meclisin gündemine konu geldiğinde kararın nasıl olacağını hep birlikte görürüz."

ZENGEZUR KORİDORU: "MUHAKKAK TAMAMLANMALI"

Erdoğan, Karabağ'daki gelişmelerin Zengezur Koridoru planına etkileri için ise özetle şunları söyledi:

"Nahçıvan ve Azerbaycan’ın diğer bölgeleri ile doğrudan bağlantı kurmamız ilişkilerimizi daha güçlü hale getirecek. Bu güçlü bağ sayesinde birçok konuda yürüyerek aldığımız mesafenin katbekat fazlasını önümüzdeki süreçte koşarak alacağız. Bu nedenle bir an önce bu koridorun açılması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Türkiye ve Azerbaycan için çok önemli bu koridorun hayata geçmesi stratejik bir konudur ve muhakkak tamamlanmalıdır. İran’dan da bu konuda olumlu sinyaller gelmesi sevindirici. Gerek Zengezur gerek Laçin koridorlarını eğer barış koridoru olarak düşüneceksek kavga gürültü olmadan bu işi çözmemiz gerekiyor. Türkiye'den gelen tren Nahçıvan’dan, Ermenistan’dan geçerek Azerbaycan'a gidecek. Ermenistan bu işin önünü açmazsa nereden geçecek? İran'dan geçecek. İran şu anda buna olumlu bakıyor, olumlu baktığı için de İran’dan artık Azerbaycan’a geçiş imkanı olabilecek."

"KKTC'NİN TANINMASI İÇİN SESİMİZİ DAHA ÇOK YÜKSELTECEĞİZ"

Erdoğan, Kıbrıs sorununa dair soruya yanıtında ise şunları kaydetti:

"3 Kasım’da Kazakistan’da toplantı yapılacak ve bu toplantıda inşallah gözlemci üye olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni de göreceğiz. Bu konuda Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in de ciddi bir kararlılığı var. O da KKTC bayrağının oralarda dalgalanmasını istediğini ortaya koyuyor. Bundan böyle Kıbrıs’ta iki devletli çözüm dışında seçeneğin kalmadığı açık ve net bir şekilde ortaya çıkmıştır. Bizler KKTC’nin artık diğer ülkelerce tanınması için sesimizi daha çok yükselteceğiz. KKTC’nin tanınması başta Avrupa Birliği olmak üzere birçok tarafın attığı yanlış adımların telafisi olacaktır."

KALKINMA YOLU PROJESİ

Türkiye’nin Irak, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar ile sürdürdüğü “Kalkınma Yolu Projesi” hakkında da konuşan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bu konuda Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Muhammed Bin Zayed’in çok kararlı bir duruşu var. Son görüşmemizde '60 günde içinde bu projeye yönelik hazırlıkları tamamlayalım' diye bir teklifi oldu. Tabii Amerika’nın, Japonya’nın, Hindistan’ın ve Çin’in kendilerince projeye yaklaşımları söz konusu. Süratle Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız muhataplarıyla görüşmeleri yapıp bu işi hayata geçirmenin gayreti içerisinde olacak. Çünkü birileri anlaşmazlıkları kışkırtmanın gayreti içinde. Kalkınma Yolu çok büyük önem arz ediyor."

İSRAİL'LE ORTAK SONDAJ ÇALIŞMASI: "NETANYAHU ZİYARETİ EKİM-KASIM GİBİ YAPILIR"

Daha önce İsrail’le ortak enerji sondaj çalışması başlatılacağını açıklayan Erdoğan, çalışmanın takvimine dair soruya şu yanıtı verdi:

"Zannediyorum ekim-kasım gibi Netanyahu’nun hastalık nedeniyle gerçekleştiremediği ve ertelenen Türkiye ziyareti yapılır. En uygun zamanda bu ziyaretin olması için görüşme trafiği devam ediyor. Ondan sonra da biz iadeiziyaretimizi yapacağız. Türkiye ve İsrail olarak birçok alanda iş birliği yapıyoruz. Yeni iş birliği alanlarının varlığı da bir gerçek. İsrail’in kaynaklarının Avrupa’ya taşınması konusunda arayışta olduğu da herkesin malumu. En akılcı rota ise Türkiye üzerinden ulaştırılması. Bunu son görüşmemizde de ele aldık, çalışmalara başladık. Sondaj çalışmaları noktasında da iş birliği fırsatları bulunuyor. En kısa sürede gerek Türkiye’de gerek İsrail’de yapacağımız görüşmelerde rota, takvim ve sondaj alanları gibi ayrıntıları da netleştiririz."

"AFRİKA ÜLKELERİNİN TAKİP ETTİĞİ ÜLKE BİZİZ"

Erdoğan'ın Tahıl Koridoru hakkındaki açıklamasında sarf ettiği "Afrika ülkelerinin takip ettiği ülke biziz. Türkiye’yi takip ediyorlar. 'Türkiye ne diyor, Türkiye nasıl bakıyor' diyorlar" ifadeleri de dikkat çekti.

Erdoğan "Tahıl Koridoru meselesinde de Sayın Putin’in hedefinde Afrika ülkeleri var. 'Biz Avrupa ülkelerine tahıl göndermeyiz. Eğer gönderecekseniz Türkiye-Katar-Rusya üçlü olarak bu işi yapalım, hatta 6 tane Afrika ülkesi belirleyelim buralara bunu gönderelim' diyor. Biz de 'Tamam' dedik. Şimdi telefon diplomasisi başladı" dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Simsarın elleri üzüm bağında! Dosya: Üzüm hasta, üretici ipotekli-3

SONRAKİ HABER

Çalıştığı inşaattan düşen liseli Zekai yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa