Sevda Karaca'dan Bakan Işıkhan'a Sputnik Türkiye soruları
EMEP Milletvekili Sevda Karaca, sendikalaştıkları için işten çıkarılan ve 42 gündür grevde olan Sputnik Türkiye çalışanı gazetecilerin sorunlarını Bakan Vedat Işıkhan’a sordu.
Fotoğraf: Damla Kırmızıtaş/Evrensel
Emek Partisi (EMEP) Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, Türkiye Gazeteciler Sendikasına (TGS) üye olmaları nedeniyle işten çıkarılan ve 42 gündür grevde olan Sputnik Türkiye çalışanı gazetecilerin sorunlarını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a sordu.
17 Ağustos’tan bu yana Ankara ve İstanbul’da grevdeki Sputnik ofisleri önünde grevde olan Sputnik çalışanları, bütün görüşmelere karşın henüz sonuç alamadı. Daha önce iki kere grev alanını ziyaret eden Sevda Karaca, bu süre içerisinde patronun büro temsilcileri ve yöneticileri tarafından, iş yerinde çalışan sendika üyelerine sendikadan istifa etmeleri yönünde baskılar yapıldığına, sendikadan istifa etmemeleri halinde işten çıkarılacakları yönünde tehditlere maruz bırakıldığına dikkat çekti.
Karaca, gazetecileri ekonomik nedenlerle işten çıkardığını öne süren Sputnik’in, toplu işten çıkarmadan sonra aynı dönemde şirketin lüks bir plazaya taşındığını ve yeni işçi alımları yaptığını hatırlattı. Karaca, bu konuda TGS’nin, patron ve temsilcileri hakkında sendikal baskı yapmak, işten çıkarılanların ve grevdeki işçilerin yerine kayıt dışı işçi çalıştırmak gibi nedenlerle suç duyurusunda bulunduğuna ve ilgili tüm kurumlara başvuru yaptığına dikkat çekti. Yetkili kurumlardan hiçbir sonuç alınamadığını ifade eden Karaca, işçilerin süreç içerisinde yaşadıklarını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a sordu.
Karaca’nın Bakan Işıkhan’a soruları şöyle:
- "Bakanlık olarak işverenin, Anayasa’yı ve 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş sözleşmesi Kanunu’nu çiğnemesine karşı neler yaptınız?
- Bakanlık olarak işveren temsilcilerinin sendika üyelerine yönelik sendikal baskılarına karşı bir önlem aldınız mı?
- Bakanlık olarak Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’na göre yasal olarak başlayan grevin etkisini azaltmak için grev kırıcıları ve kayıt dışı çalışanlarla ilgili bir denetlemede bulundunuz mu?
- Bakanlık olarak ekonomik gerekçelerle 24 işçinin atıldığı bir işyerine 18 yeni işçinin alınması yasalara aykırı değil midir? Bu konuda ne yaptınız?
- Bakanlık olarak kanunlarımızda açıkça korunması gerektiği yazılan İşyeri Temsilcisinin de işten atılan 24 sendika üyesi arasında olmasını tesadüf olarak mı değerlendiriyorsunuz?
- Türkiye vatandaşı olmayan işveren temsilcilerinin, Anayasamızı ve kanunlarımızı ihlal eden işlemleri nedeniyle bu kişilerin çalışma izinlerinin denetlenmesi ve iptali yönünde herhangi bir girişiminiz oldu mu?
(MEDYA SERVİSİ)