27 Eylül 2023 13:09

15 soruda, MEB’in ortak sınav uygulamasının detayları | Hangi derslerde uygulanacak, sorular nasıl olacak?

Hangi sınıf ve derslerden ortak sınav yapılacak?, Ortak yazılı sınavlarda sorular nasıl olacak? Ortak yazılı sınavların notları nasıl açıklanacak? Sınav tarihlerinde okullar tatil olacak mı?

15 soruda, MEB’in ortak sınav uygulamasının detayları | Hangi derslerde uygulanacak, sorular nasıl olacak?

Fotoğraf: Milli Eğitim Bakanlığı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ortak sınavlara ilişkin sık sorulan soruları yanıtladı. Ortak sınavlara dair çok sorulan bazı sorular ve yanıtları şöyle:

1- Hangi sınıf ve derslerden ortak yazılı sınav yapılacak?

2023–2024 öğretim yılında:

6. sınıfların Türkçe ve matematik derslerinin 1. dönem 2. yazılıları ile 2. dönem 1. yazılıları

9. sınıfların Türk dili ve edebiyatı ve matematik derslerinin 1. dönem 2. yazılıları ile 2. dönem 1. yazılıları ortak yapılacak.

Yukarıda belirtilen iki madde dışında kalan ve birden fazla şubede okutulan derslerin sınavları ortak yazılı sınav olarak yapılacak.

5. sınıflarda ülke, il ve ilçe geneli ortak sınav yapılmayacak. Bunun dışında tüm hususlar bu sınıf için de geçerli olacak.

2- Ortak yazılı sınavlarda sorular nasıl olacak?

Bu öğretim yılına mahsus olmak üzere Bakanlık, il ve ilçe geneli yapılacak ortak yazılı sınavlarda çoktan seçmeli sorular kullanılacak. Gerekli alt yapı hazırlandıktan sonra bu sınavlarda da açık uçlu sorular kullanılabilecek.

Bunun dışında kalan tüm ortak yazılı sınavlar ile diğer tüm yazılı sınavların soruları açık uçlu veya açık uçlu ve kısa cevaplı sorulardan oluşacak.

3- Ortak yazılı sınav uygulaması nasıl yapılacak?

Bakanlık tarafından yapılacak ortak yazılı sınavların soruları Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünce hazırlanarak okullara gönderilecek. Sınav uygulaması okulda görevli öğretmenlerce yapılacak. Sınavın değerlendirilmesi ise okul veya ölçme değerlendirme merkezi müdürlüklerince yapılacak.

4- Ortak yazılı sınavların soru ve cevap anahtarlarını kim hazırlayacak?

Bakanlık (ülke geneli ortak yazılı sınavlar)

Ölçme Değerlendirme Merkezi Müdürlüğü (il geneli ortak yazılı sınavlar)

İlçe sınıf/alan zümreleri (ilçe geneli ortak yazılı sınavlar)

Eğitim kurumu sınıf/alan zümreleri (okul geneli ortak yazılı sınavlar)

5- Ortak yazılı sınav soruları hangi kaynaktan hazırlanacak? Soruların zorluk derecesi ne olacak?

Ortak yazılı sınav soruları ders kitapları ve kazanımlara göre hazırlanacak. Soruların kapsamı ve zorluk derecesi okulda yapılan sınavlarla aynı olacak.

6- Ortak yazılı sınavlara özel okullar da katılacak mı?

Evet, ortak yazılı sınavlara özel öğretim kurumları da katılacak.

7- Ülke, il ve ilçe geneli yapılacak ortak yazılı sınavlar notla değerlendirilecek mi? Öğrenci ya da okul sıralaması olacak mı?

Evet, okulda yapılan tüm sınavlar gibi bu sınavlar da notla değerlendirilecek. Sınavların ağırlığı diğer sınavlarla aynı olacak.

Hiçbir şekilde öğrenci ya da okul sıralaması yapılmayacak. Öğrenci toplu listeleri yayımlanmayacak; okul, sınıf ve şube karşılaştırması yapılmayacak.

8- Ortak yazılı sınavların yapılacağı tarihlerde okullar tatil edilecek mi?

Hayır, ortak yazılı sınavların yapılacağı gün ve saatlerde eğitim öğretime devam edilecek.

9- Ortak yazılı sınavların değerlendirmesi nasıl yapılacak? Üç yanlış bir doğruyu götürecek mi?

Sınavın uygulama aşaması ders öğretmeni tarafından yapılacak. Öğretmen yaptığı sınavlarda kopya çektirmediği gibi ortak yazılı sınavlarda da aynı şekilde sınavın güvenliğini kendisi sağlayacak. Yanlış cevap, doğru cevabın puanını etkilemeyecek. Değerlendirme eğitim kurumu sınıf/alan zümreleri, ölçme değerlendirme merkezi müdürlükleri tarafından yapılacaktır.

10- Ortak yazılı sınavların notları nasıl açıklanacak?

Öğrenci, 100 üzerinden aldığı puanı daha önceden olduğu gibi e-Okul sistemi üzerinden görecek.

11- Ülke, il ve ilçe geneli ortak yazılı sınav ikili eğitim yapılan okullarda aynı saatte mi yapılacak?

Hayır, sınav öğrencinin kendi okul saatinde yapılacak. İkili eğitim yapılan okullar için aynı zorluk düzeyinde farklı sorular sorulacak.

12- Deprem bölgesi için farklı bir uygulama yapılacak mı?

Evet, deprem bölgesinde gerçekleştirilecek ortak yazılı sınavların içeriği kazanımları işleme takvimlerine göre hazırlanacak.

13- Ortak yazılı sınavlara katılamayan öğrenciler için mazeret sınavı yapılacak mı?

Evet, mazereti nedeniyle bu sınavlara katılamayan öğrencilere mazeret sınavları yapılacak.

14- Kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitim ve öğretimlerine devam eden öğrencilerin sınavları nasıl yapılacak?

Kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitim ve öğretimlerine devam eden öğrencilere yönelik ölçme ve değerlendirmede Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP) esas alınacak. Bu öğrencilerin ortak yazılı sınavlara katılımıyla ilgili süreçlerden okul müdürlükleri sorumlu olacak.

15- Açık uçlu soru nedir? Çoktan seçmeli sorulardan açık uçlu sorulara geçiş süreci nasıl olacak?

Açık uçlu soru öğrenciye cevap ile ilgili hiçbir seçeneğin sunulmadan öğrencinin kendi cevabını kendi cümleleri ile oluşturduğu sorular olarak tanımlanabilir.

Okullarda 5. sınıftan 12. sınıfa kadar öğretmenler tarafından yapılacak sınavlar açık uçlu ve kısa cevaplı sorulardan oluşacak. Ülke, il ve ilçe geneli ortak sınavlar çoktan seçmeli sorulardan oluşabileceği gibi bu sınavlarda açık uçlu sorulara da yer verilebilecek. (HABER MERKEZİ)

Evrensel'i Takip Et